Gotowe placki tortilli to świetny wynalazek. Można je kupić na mały zapas, bo mają kilkutygodniową datę przydatności do spożycia. Nie wymagają przechowywania w lodówce, co też jest dużą zaletą. Podobnie, jak fakt, że szybko można z nich wyczarować smaczną potrawę na zimno lub na ciepło. Dziś ta druga propozycja, która doskonale sprawdzi się na kolację.
Czym przełożyć placki tortilli?
Tortilla to placki z mąki pszennej. Dzięki naturalnemu smakowi dobrze komponują się z różnymi dodatkami. W roli nadzienia dobrze sprawdzą się np.: kawałki podsmażonego kurczaka, plasterki szynki czy salami, a także rozmaite warzywa. Jak dla mnie nieodłącznym dodatkiem do nadziewanej tortilli na ciepło jest ser. Może to być mozzarella, ser żółty czy ser pleśniowy. Dzięki nim placki z nadzieniem połączą się w jedną smaczną i soczystą całość.
Jak zrobić szybką kolację na ciepło z placków tortilli?
Placki tortilli przekładane farszem i podane na ciepło to potrawa kuchni meksykańskiej, która nazywa się quesadilla. Można ją przygotować z dwóch placków przełożonych nadzieniem lub jednego, złożonego na pół. Choć nadzienie może być mięsne, tym razem proponuję coś o wiele lżejszego – połączenie warzyw i sera. Warzywami, którymi nadziewam tortille, są pomidory i awokado, a dokładam do nich spoiwo, czyli ser żółty. Po podgrzaniu całość smakuje wyśmienicie.
Przepis: Kolacja na ciepło z tortilli
Quesadilla z awokado, pomidorem i serem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Meksykańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 325 w każdej porcji
Składniki
- 4 placki tortilli
- 2 średniej wielkości pomidory
- 1 dojrzałe awokado
- 100-150 g żółtego sera
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dodatkówPomidory umyj, wytrzyj, usuń stwardniałe kawałki, pokrój w kostkę. Awokado umyj, przekrój na pół, usuń pestkę, wydrąż miąższ, rozgnieć go lekko widelcem, dopraw. Ser zetrzyj na dużych oczkach lub pokrój w plasterki.
- Nadziewanie i podgrzewanieNa dwa placki tortilli wyłóż po połowie awokado, pomidorów i sera. Przykryj wolnymi plackami. Podgrzej na suchej patelni beztłuszczowej lub w opiekaczu do kanapek, aż ser się roztopi, a tortilla przyrumieni. Krój niczym pizzę.
Jak podgrzewać nadzianą tortillę?
Quesadilla to potrawa wypełniona ciepłym, lekko ciągnącym farszem. To przede wszystkim zasługa sera, który roztapia się pod wpływem wysokiej temperatury. By farsz był ciepły i ciągnący, a tortilla chrupiąca, całość należy podgrzać. Można to zrobić na patelni beztłuszczowej, w piekarniku lub w opiekaczu do kanapek. Potrawę podgrzewamy do czasu, aż placki tortilli się przyrumienią, a ser się roztopi.
Czytaj też:
To jedne z najlepszych racuchów, jakie jadłam. Ich podstawą jest zdrowe warzywoCzytaj też:
Gotuję zdrową kaszę i dorzucam pyszne dodatki. Ciepła kolacja na dobry sen
