To jedne z najlepszych racuchów, jakie jadłam. Ich podstawą jest zdrowe warzywo

To jedne z najlepszych racuchów, jakie jadłam. Ich podstawą jest zdrowe warzywo

Dodano: 
Marchewkowe racuchy
Marchewkowe racuchy Źródło: Shutterstock / tomertu
Nie macie pomysłu na kolację czy obiad? To może przygotujecie te pyszne i zdrowe racuchy? Ich podstawą jest popularne warzywo, które wystarczy zetrzeć i wymieszać z paroma dodatkami. Mało pracy, a wszyscy będą się zajadać.

Większość osób racuchy kojarzy z puszystymi plackami, których podstawą jest mąka. Są bardzo smaczne, ale niekoniecznie wartościowe. Natomiast dzisiejsze racuchy zrobię z popularnego, ale bardzo zdrowego warzywa. Wychodzą miękkie w środku i chrupiące z wierzchu, czyli dokładnie takie, jak każdy lubi.

Jak przygotować marchewkę na racuchy?

Podstawą moich zdrowych racuchów jest marchewka. By zamienić ją w pyszną kolację na ciepło czy obiad, wystarczy to warzywo obrać i zetrzeć na małych oczkach. Oczka nie mogą być zbyt drobne, bo wtedy warzywo puści dużo soku. Nie mogą być też za duże, bo kawałki marchewki będą zbyt mocno wyczuwalne w racuchach. Jeśli marchewka ma przeciętną zawartość soku, wystarczy połączyć ją z pozostałymi składnikami. Gdy zaś jest dość soczysta, warto odcisnąć nadmiar soku, by zbytnio nie rozrzedził masy. Wtedy bowiem racuchy wyjdą płaskie i mało chrupiące.

Jak zrobić chrupiące racuchy z marchewki?

Gdy macie już rozdrobnioną marchewkę, wystarczy ją wymieszać z kilkoma składnikami. Są to: jajko, niewielka ilość mąki, odrobina soli, pieprzu i proszku do pieczenia. Do tych racuchów warto też dodać sporą ilość posiekanego szczypiorku. Nada on potrawie smaku i wytrawnego charakteru, który pasuje tu wręcz doskonale.

Przepis: Racuchy z marchewki

Chrupiące racuchy ze zdrowego warzywa

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 750 g marchewki
  • 1 duże jajko
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie marchewkiMarchewkę umyj, obierz, opłucz. Zetrzyj ją na tarce o niedużych oczkach. Jeśli jest bardzo soczysta, odciśnij nadmiar soku.
  2. Łączenie składnikówDo marchewki dodaj jajko, mąkę, proszek do pieczenia, trochę soli i pieprzu oraz posiekany szczypiorek. Składniki wymieszaj.
  3. SmażenieNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje marchewkowej masy, lekko je spłaszczaj. Smaż po ok. 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu.

Wskazówka: Racuchy marchewkowe należy smażyć na sporej ilości oleju, by były chrupiące. Dlatego po zdjęciu z patelni, warto je odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Jak podać racuchy z marchewki?

Racuchy z marchewki przyrządzam w wytrawnej wersji. Dlatego najlepiej będą smakować podane np.: z jogurtem naturalnym czy kwaśną, gęstą śmietaną. Dodatkowo można je posypać świeżym, posiekanym szczypiorkiem. Dobrze też będą smakować np. z sosem czosnkowym czy jogurtowo-ziołowym.

Czytaj też:
Nie robię już zwykłych syrników. Te zdrowe placki nadziewane twarogiem to rarytas ze starej książki
Czytaj też:
Puszyste racuchy robię na proszku do pieczenia. Jeden składnik dodaje im smaku i wilgotności