Większość osób racuchy kojarzy z puszystymi plackami, których podstawą jest mąka. Są bardzo smaczne, ale niekoniecznie wartościowe. Natomiast dzisiejsze racuchy zrobię z popularnego, ale bardzo zdrowego warzywa. Wychodzą miękkie w środku i chrupiące z wierzchu, czyli dokładnie takie, jak każdy lubi.
Jak przygotować marchewkę na racuchy?
Podstawą moich zdrowych racuchów jest marchewka. By zamienić ją w pyszną kolację na ciepło czy obiad, wystarczy to warzywo obrać i zetrzeć na małych oczkach. Oczka nie mogą być zbyt drobne, bo wtedy warzywo puści dużo soku. Nie mogą być też za duże, bo kawałki marchewki będą zbyt mocno wyczuwalne w racuchach. Jeśli marchewka ma przeciętną zawartość soku, wystarczy połączyć ją z pozostałymi składnikami. Gdy zaś jest dość soczysta, warto odcisnąć nadmiar soku, by zbytnio nie rozrzedził masy. Wtedy bowiem racuchy wyjdą płaskie i mało chrupiące.
Jak zrobić chrupiące racuchy z marchewki?
Gdy macie już rozdrobnioną marchewkę, wystarczy ją wymieszać z kilkoma składnikami. Są to: jajko, niewielka ilość mąki, odrobina soli, pieprzu i proszku do pieczenia. Do tych racuchów warto też dodać sporą ilość posiekanego szczypiorku. Nada on potrawie smaku i wytrawnego charakteru, który pasuje tu wręcz doskonale.
Przepis: Racuchy z marchewki
Chrupiące racuchy ze zdrowego warzywa
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 230 w każdej porcji
Składniki
- ok. 750 g marchewki
- 1 duże jajko
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie marchewkiMarchewkę umyj, obierz, opłucz. Zetrzyj ją na tarce o niedużych oczkach. Jeśli jest bardzo soczysta, odciśnij nadmiar soku.
- Łączenie składnikówDo marchewki dodaj jajko, mąkę, proszek do pieczenia, trochę soli i pieprzu oraz posiekany szczypiorek. Składniki wymieszaj.
- SmażenieNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje marchewkowej masy, lekko je spłaszczaj. Smaż po ok. 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
Wskazówka: Racuchy marchewkowe należy smażyć na sporej ilości oleju, by były chrupiące. Dlatego po zdjęciu z patelni, warto je odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jak podać racuchy z marchewki?
Racuchy z marchewki przyrządzam w wytrawnej wersji. Dlatego najlepiej będą smakować podane np.: z jogurtem naturalnym czy kwaśną, gęstą śmietaną. Dodatkowo można je posypać świeżym, posiekanym szczypiorkiem. Dobrze też będą smakować np. z sosem czosnkowym czy jogurtowo-ziołowym.
Czytaj też:
Nie robię już zwykłych syrników. Te zdrowe placki nadziewane twarogiem to rarytas ze starej książkiCzytaj też:
Puszyste racuchy robię na proszku do pieczenia. Jeden składnik dodaje im smaku i wilgotności
