Moja rodzina nie przepada za tradycyjnymi słodyczami. Dzieci, ani męża zupełnie nie interesują cukierki, lizaki czy kupne ciastka. Gdy jednak przygotuję coś słodkiego domowym sposobem, znika w mgnieniu oka. Zawsze staram się, by było to coś wartościowego, więc im nie żałuję. A banany w czekoladzie wprost uwielbiają.
Jak przygotować czekoladę do deseru?
Do tego deseru wybieram zwykle gorzką czekoladę o średniej zawartości kakao. Nie jest więc aż taka gorzka, a przy okazji dostarcza sporo wartościowego magnezu. By roztopić czekoladę, w metalowej misce podgrzewam na parze 2 łyżki śmietanki. Dodaję do niej kawałki czekolady i dalej całość podgrzewam, aż czekolada się roztopi. Potem składniki dokładnie mieszam i polewa do bananów gotowa.
Jeśli wolicie słodszą polewę, możecie ją przygotować z wymieszanej pół na pół czekolady gorzkiej i mlecznej lub z samej mlecznej. Można też sięgnąć po czekoladę białą. Zwracajcie jednak uwagę, by czekolada zawierała dużo tłuszczu kakaowego i była dobrej jakości, bo wtedy ładnie się topi.
Jak zrobić słodką przekąskę z trzech składników?
Słodka przekąska z bananów, czekolady i odrobiny śmietanki jest całkiem zdrowa. W końcu składa się z owoców i jednej z najwartościowszych słodkości. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Gdy czekolada jest już roztopiona, wystarczy obrać banany i podzielić je na kawałki. Teraz pozostaje je ponadziewać na drewniane szpadki do szaszłyków i zanurzać w czekoladzie. Niekoniecznie trzeba umieszczać w czekoladzie całe kawałki owoców. Można tylko do połowy. Gdy czekolada zastygnie na powierzchni owoców, a dzieje się to błyskawicznie, przekąska jest gotowa do podania.
Przepis: Banany w czekoladzie
Słodka przekąska na deser
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 255 w każdej porcji
Składniki
- 2 jędrne banany
- 150 g czekolady (mlecznej, gorzkiej lub pół na pół)
- 2 łyżki śmietanki 30%
Sposób przygotowania
- Topienie czekoladyW metalowej misce podgrzej na parze śmietankę. Dodaj kawałki czekolady i całość podgrzewaj, aż czekolada się roztopi. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Oblewanie bananówBanany obierz, każdy podziel na 3-4 kawałki. Nadziewaj je pojedynczo na drewniane szpadki do szaszłyków, a potem zanurzaj do połowy w ciepłej polewie. Odłóż na papier do pieczenia, by czekolada zastygła.
Inna wersja bananów w czekoladzie
Jeśli chcecie odmienić smak i wygląd tej słodkiej przekąski, sięgnijcie po posypki. Doskonale sprawdzą się tu posiekane orzechy czy migdały. Posypcie nimi banany w czekoladzie, gdy czekolada jest jeszcze ciepła. Wtedy dobrze przylgną.
Czytaj też:
Wolę to ciasto zamiast sklepowych słodyczy. Jest kremowe, pełne wapnia i po kawałku nie czuję głoduCzytaj też:
Podjadaj je zamiast słodyczy. Już trzy sztuki dziennie poprawią wygląd, trawienie i wzmocnią kości
