Tego typu sałatki to alternatywa dla zwykłych gotowanych jajek. Sałatka jajeczna doskonale smakuje wyjadana z miseczki łyżką, ale można ją też kłaść prosto na kanapki. Robi się ją bardzo szybko i co najlepsze: można ją wzbogacać ulubionymi dodatkami (garść inspiracji znajdziesz niżej).
Jak zrobić sałatkę z jajek?
Przepis jest bardzo prosty, a jeśli masz ugotowane jajka na twardo, to przygotowanie sałatki zajmie dosłownie kilka minut. Jeśli planujesz przygotować sałatkę, warto jajka ugotować wieczorem – rano ekspresowo zrobisz swoje danie. Ale nawet jeśli gotujesz jajka rano, nie wydłuży to o wiele całych przygotowań.
Nasz podstawowy przepis to po prostu pokrojone jajka z dressingiem majonezowo-jogurtowym. Dorzucamy do tego garść koperku dla świeżości i koloru, i gotowe!
Przepis: Sałatka jajeczna
Prosta i szybka sałatka z gotowanych jajek.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 144 w każdej porcji
Składniki
- 4 gotowane jajka
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu w stylu greckim
- 2 gałązki koperku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówJajka obierz i pokrój, koperek drobno posiekaj.
- Robienie sałatkiDo jajek i koperku dodaj majonez, jogurt, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj dokładnie.
Sałatka jest doskonała ze świeżym pieczywem. Można ją też użyć do zrobienia kanapek (do takiej wersji warto pokroić jajka drobniej).
Inne pomysły na sałatkę z jajek
Bazowy przepis na sałatkę z jajek to potrawa idealna do kulinarnych eksperymentów. Za każdym razem może smakować nieco inaczej, a wszystko zależy od dodatków. Oto garść inspiracji, co można do takiej sałatki dodać.
- Szczypiorek i rzodkiewkę – dla bardziej wyrazistego, lekko pikantnego smaku.
- Kolorową paprykę pokrojoną w kosteczkę – sałatka zyska na wyglądzie, ale też będzie zdrowsza i bardzo smaczna.
- Ziemniaki, cebulę i ogórki kiszone lub konserwowe – to wersja na sycącą przekąskę, taka sałatka to dobry pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu.
- Pokrojone wędliny – to wersja dla osób, które lubią mieć posiłku mięsny dodatek. Pokrój np. szynkę, mortadelę czy polędwicę w kosteczkę i dodaj do swojej sałatki.
- Wędzona ryba – ten zdrowy dodatek sprawi, że sałatka będzie sycąca i wyrazista w smaku. Wykorzystaj tu np. wędzoną makrelę lub łososia. Do takiej sałatki warto dodać coś zielonego, np. koperek lub szczypiorek.
Czytaj też:
Ten prosty miks sera i papryki to hit moich śniadań. Kto spróbuje raz, nie wraca do sklepowych smarowidełCzytaj też:
Trzydzieści lat temu była prawdziwym hitem śniadań. Teraz nadeszła pora, aby ta zupa wróciła do łask
