Cholesterol to tłuszczopodobny związek, z którego poziomem wiele osób ma problem. Z wiekiem jego poziom zwykle się podnosi, co niekorzystnie wpływa na nasze naczynia krwionośne i utrudnia przepływ krwi. Trzeba więc walczyć ze zbyt wysokim poziomem „złego” cholesterolu, a jeszcze lepiej nie dopuszczać, do jego podniesienia. Dobre efekty przynoszą niektóre produkty spożywcze, o których warto pamiętać.
Co to jest cholesterol „dobry” i „zły”?
Choć większość osób uważa, że cholesterol jest zły i basta, to nasz organizm potrzebuje tego składnika. Wchodzi on bowiem w skład błon komórkowych, niektórych hormonów, witaminy D czy żółci. Dlatego można go podzielić na „dobry” cholesterol, czyli HDL oraz „zły” cholesterol, czyli LDL.
Pierwszy odpowiada m.in. za usuwanie nadmiaru cholesterolu z tkanek i naczyń krwionośnych. Dlatego im jest wyższy, tym lepiej dla naszego serca i naczyń krwionośnych. Drugi, gdy jest go za dużo, zaczyna się odkładać w ścianach naczyń krwionośnych, tworząc blaszki miażdżycowe. Zwężają one i usztywniają tętnice, utrudniając tym samym przepływ krwi. „Zły” cholesterol prowadzi do miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, choroby wieńcowej, a często też zawału serca i udaru mózgu.
W jaki sposób naturalnie obniżać poziom „złego” cholesterolu?
Na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu we krwi lekarze przepisują leki. Jednak odpowiednia dieta, też może dużo zdziałać. Warto więc ograniczyć w niej tłuszcze nasycone, np. masło, śmietanę, tłuste mięso, a także tłuszcze trans, które występują np. w margarynach twardych, ciastkach, fast foodach. Dobrze jest także odstawić cukier i żywność przetworzoną. W ich miejsce warto sięgnąć po warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, ryby i oliwę z oliwek. Na korzyść zadziała też codzienny ruch.
Jak na cholesterol działa oliwa z oliwek?
Oliwa z oliwek to produkt bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej, zaś u nas wciąż niedoceniony. Jej spożycie przekłada się na częstotliwość wystąpienia problemów miażdżycowych. U nas jest ona duża, w basenie Morza Śródziemnego jedna z najniższych na świecie. Dlaczego?
Oliwa z oliwek zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają produkcję „złego” cholesterolu w wątrobie. Poprawia też jego strukturę, w wyniku czego trudniej odkłada się on w naczyniach krwionośnych. Poza tym oliwa z oliwek (szczególnie extra virgin) jest bogata w antyoksydanty, które chronią przed zaleganiem „złego” cholesterolu w tętnicach. Regularne spożycie oliwy zwiększa HDL, który usuwa nadmiar cholesterolu z naczyń krwionośnych, więc działa oczyszczająco na układ krążenia.
Jak najlepiej spożywać oliwę z oliwek?
By oliwa z oliwek pomogła na problem z cholesterolem, najlepiej spożywać ją bezpośrednio, czyli surową, niepoddaną obróbce termicznej. Powinniśmy regularnie jeść 1-2 łyżki tego produktu dziennie, np. po dodaniu do sosu do sałatki czy surówki. Oliwą można też skrapiać warzywa gotowane, robić z jej dodatkiem pasty do pieczywa.
Czytaj też:
Delikatne mięso, łagodny smak, mało ości. Ta tania ryba jest idealna dla dzieci i seniorówCzytaj też:
To najlepsze mięso dla dzieci i seniorów. Obfituje w białko oraz minerały, ma niewiele tłuszczu
