Do tej zapiekanki nie gotuję ziemniaków. Ten obiad jest tak smaczny, że mięso staje się zbędne

Do tej zapiekanki nie gotuję ziemniaków. Ten obiad jest tak smaczny, że mięso staje się zbędne

Dodano: 
Zapiekanka pasterska bez mięsa
Zapiekanka pasterska bez mięsa Źródło: Shutterstock / freeskyline
Zapomnijcie o zwykłej zapiekance z ziemniaków. Chrupiąca warstwa w stylu placków rösti jest jeszcze lepsza. Gdy przykrywam nią składniki, nie muszę mieć już mięsa. Za to połączenie ktoś powinien dostać nagrodę.

Tradycyjna zapiekanka z Wysp Brytyjskich nazywana plackiem pasterskim (shepherd's pie) albo wiejskim (cottage pie) jest daniem z mielonej wołowiny pod warstwą ziemniaków. Zwyczajowe dodatki w sosie to cebula, marchewka, seler i zielony groszek. W tym przepisie mięso zastępują bakłażan, pieczarki i soczewica. To połączenie nadaje potrawie niezwykle bogatą konsystencję, aromat i smak.

Jak zrobić zapiekankę pasterską z bakłażanem i soczewicą?

Warzywa najpierw podsmażam. Dokładam do nich zwyczajową cebulę i marchewki. Całość ogrzewam krótko, bo później ląduje w piekarniku.

W nadzieniu uwzględniam zieloną lub brązową soczewicę z puszki, która ma mięsistą strukturę i bulionowe nuty. Dzięki temu i innym składnikom porcja zapiekanki zapewnia solidną porcję 14,5 gramów białka, a przy tym po 9 gramów tłuszczu i błonnika.

Najważniejsze są jednak kartofle z masłem i serem na wierzchu. Nie muszę ich najpierw gotować ani ubijać. Zamiast kremowej masy wolę chrupiącą warstwę, która ma dużo więcej smaku. Dlatego kartofle ścieram grubo jak na szwajcarskie placki rösti i tylko odciskam z soku. Choć pieką się dłużej, dla tego efektu naprawdę warto poczekać.

Przepis: Zapiekanka pasterska z bakłażanem i soczewicą

Pyszny placek z warzywnym nadzieniem pod pierzynką z tartych ziemniaków i sera

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Brytyjska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
55 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
416 w każdej porcji

Składniki

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 średni bakłażan
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1/2 szklanki zielonej lub brązowej soczewicy z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • sól i pieprz
  • 2 duże ziemniaki
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywBakłażana ze skórką pokrój w sporą kostkę, a pieczarki w plasterki. Posiekaj cebulę, natomiast marchewkę obierz i potnij na małe kawałki.
  2. Smażenie nadzieniaRozgrzej oliwę i wrzuć warzywa. Smaż 10 minut, po czym dodaj soczewicę, koncentrat i tymianek. Dopraw masę solą oraz pieprzem i przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego łyżką masła.
  3. Pieczenie plackaNastaw piekarnik na 200 stopni. Roztop resztę masła. Obierz ziemniaki i zetrzyj na grubej tarce. Odciśnij z nadmiaru soku na gęstym sitku, połącz z masłem i osól. Wyłóż wiórki na masę w naczyniu, dociśnij i wyrównaj. Piecz 40 minut, posyp serem i włóż do pieca jeszcze na 5-10 minut.

Jakie mięso na shepherd's pie?

Na ten temat trwa odwieczny spór, bo w historii dania pojawiło się mnóstwo jego wersji sygnowanych nazwiskami znanych kucharzy. W recepturze używa czerwonego mięsa, najczęściej wołowiny albo jagnięciny, ale sięga się też po cielęcinę, baraninę i wieprzowinę. Współcześnie potrawę robi się także z lżejszych kawałków drobiu.

Mięso jest zwykle rozdrobione, to jest zmielone, posiekane, pokrojone w kostkę lub na plasterki. Podsmaża się je albo dodaje do nadzienia na surowo. Można również wykorzystać resztki pieczeni oraz to z gotowania rosołu, na przykład w połączeniu z wątróbkami.

Czytaj też:
Robię szybką zapiekankę ziemniaczaną à la lasagne. To proste danie zachwyca smakiem całą rodzinę
Czytaj też:
Pod ziemniaczaną pierzynką zapiekam pożywne składniki. Tym daniem można się naprawdę najeść