Ziemniaki mieszam ze zdrowym warzywem. To kremowe purée zachwyca smakiem

Ziemniaki mieszam ze zdrowym warzywem. To kremowe purée zachwyca smakiem

Dodano: 
Purée z kalafiora z ziemniakami
Purée z kalafiora z ziemniakami Źródło: Shutterstock / irina2511
Purée z ziemniaków to lubiany i popularny dodatek do obiadu. Ja lubię cześć ziemniaków zamienić na inne warzywo. Obiad jest lżejszy i zdrowszy.

To purée z kalafiora i ziemniaków. Robi się je szybko i łatwo, a efekt zaskakuje: takie purée jest wyjątkowo lekkie i kremowe. Jest świetnym dodatkiem do obiadu. Ale ten przepisów warto wypróbować nie tylko dla delikatnego i aksamitnego smaku, ale i dla zdrowia i dodania do codziennej diety kolejnego warzywa. Kalafior zmniejsza kaloryczność potrawy i wzbogaca ją o błonnik, witaminę C oraz składniki mineralne.

Jak zrobić purée z kalafiora i ziemniaków?

Przepis jest bardzo prosty, bo warzywa można gotować razem. Zwykle nie potrzeba na to więcej, niż 15-20 minut – chodzi o to, aby były miękkie i można było je łatwo rozgnieść (można też użyć blendera).

Najlepsze ziemniaki na purée to te o mączystej, sypkiej strukturze i wysokiej zawartości skrobi, które po ugotowaniu łatwo się rozpadają i tworzą puszystą, gładką konsystencję. W Polsce świetnie sprawdzają się odmiany z grupy kulinarnej C lub BC – idealne do gotowania i rozgniatania. To np. popularne odmiany Bryza czy Irys.

Jeśli chcesz dodać purée z kalafiora i ziemniaków więcej lekkości, zamień masło na oliwę z oliwek lub dobry olej tłoczony na zimno, np. olej lniany, olej rzepakowy czy olej z czarnuszki. Z kolei, aby jeszcze mocniej podkręcić kremowość potrawy, zamień mleko na słodką śmietankę.

Rada: jeśli purée jest zbyt gęste, można do niego dodać więcej mleka lub wody z gotowania warzyw.

Przepis: Purée z kalafiora z ziemniakami

Lekka alternatywa dla klasycznego dodatku.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
156 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mały kalafior (ok. 500 g)
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml mleka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie warzywKalafiora podziel na różyczki, ziemniaki obierz i pokrój w kawałki. Gotuj warzywa razem w osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut, aż będą miękkie. Odcedź, pozostawiając odrobinę wody z gotowania.
  2. Robienie puréeDo warzyw dodaj masło i mleko, a następnie rozgnieć wszystko tłuczkiem. Dopraw do smaku.

Gotowe purée można dodatkowo posypać świeżą zieleniną, np. drobno posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Do czego pasuje purée z kalafiora i ziemniaków?

Purée z kalafiora i ziemniaków świetnie pasuje zarówno do ryb, mięsa drobiowego, jak i dań wegetariańskich. Zaserwuj je np. do pieczonych warzyw, grillowanego kurczaka lub łososia z piekarnika.

Czytaj też:
Te ziemniaki do obiadu znikają z talerzy szybciej niż mięso. Robię je ekspresowo na patelni
Czytaj też:
Na obiad robię prostą surówkę z pomidorów. Do typowej ze śmietaną już nie wracam