Potrawy z małych kapustek zawsze przyrządzam z użyciem patelni lub piekarnika. Najlepiej smakują, gdy są mocno przypieczone, nawet jeśli później gotuję je albo duszę. Tak właśnie postępuję w przypadku tego sosu, który dosmaczam gałką muszkatołową.
Jak zrobić makaron z brukselką i orzechami?
Najważniejszy w tym daniu jest biały sos z połówkami warzywa. Nie jest mdły w smaku, ponieważ smażę do niego podgotowane brukselki. Dzięki temu cała obróbka na patelni trwa niecałe 10 minut. Później pozostaje zrumienić czosnek, wlać śmietanę kremówkę i krótko poddusić całość.
Do klusek dorzucam chrupiące orzechy, ale nie zawsze wybieram te włoskie. Lubię wymieniać je na laskowe i nerkowe, a także migdały. Chętniej prażę je w piekarniku, dzięki czemu nie ulegają tak łatwo przypaleniu, jak na patelni. Stają wtedy nie tylko gorzkie, ale też uboższe w prozdrowotne związki. Powstają w nich za to substancje szkodliwe, których lepiej jest unikać. Dlatego zawsze podgrzewam je w temperaturze, która nie przekracza 100-120 stopni.
Przepis: Makaron z brukselką i orzechami włoskimi
Muszelki z połówkami brukselek w białym sosie oraz kawałkami prażonych orzechów
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 441 w każdej porcji
Składniki
- 350 g brukselki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 400 g makaronu muszelki
- 3-4 ząbki czosnku
- 150 ml śmietany 30% tłuszczu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki połamanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania
- Szykowanie brukselkiWłóż brukselkę do osolonego wrzątku i gotuj 3-4 minuty, a następnie odsącz i pokrój na połówki. Wrzuć je na rozgrzany olej i smaż około 5 minut, aż się przyrumienią.
- Gotowanie sosuPrzeciśnij czosnek przez praskę i dołóż na środek patelni. Mieszaj około pół minuty i wlej śmietanę. Doprowadź do wrzenia, dopraw gałką, solą i pieprzem, po czym duś jeszcze przez 2-3 minuty.
- Przyrządzanie daniaUgotuj muszelki al dente według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie wsyp orzechy na suchą patelnię i podpraż na małym ogniu, aż się zarumienią. Połącz makaron z sosem i posyp orzechami.
Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka?
W pozbyciu się gorzkich związków z tego warzywa pomaga gotowanie go bez pokrywki. Ponieważ substancje odpowiadające za niepożądany smak i zarazem wolotwórcze są lotne, uciekają wraz z parą wodną. Charakterystyczny posmak złagodzi również mała porcja cukru dodana do osolonej wody, a niektórzy dolewają także szklankę mleka krowiego.
Polecanym sposobem jest ponadto uprzednie zamrożenie kapustek. Ja jednak nie stosuję tej metody, ponieważ ma istotne wady. Listki przestają być jędrne, a całość zyskuje nieprzyjemne kapuściane nuty. Dlatego lepiej jest użyć wysokiej temperatury, która umożliwia skarmelizowanie zawartych w brukselce cukrów i wydobywa jej naturalną słodycz.
Czytaj też:
Te małe kapustki jem bez gotowania. W mojej surówce chrupią, są pyszne i zdrowsze niż myśliszCzytaj też:
To warzywo wszyscy omijają, ale z tym przepisem zmienisz zdanie w sekundę. Zrób raz, a pokochasz na zawsze