Polacy jedzą go bardzo rzadko, a szkoda. Ten makaron jest lżejszy i zdrowszy niż zwykły

Polacy jedzą go bardzo rzadko, a szkoda. Ten makaron jest lżejszy i zdrowszy niż zwykły

Dodano: 
Sałatka z makaronem sojowym i warzywami
Sałatka z makaronem sojowym i warzywami Źródło: Pixabay / Einladung_zum_Essen
Lubię dołożyć coś do warzyw, bo wtedy sałatka jest bardziej atrakcyjna. Najchętniej widzę w niej kluseczki, ale mam sposób, by wciąż była lekka i zdrowa. Ten popularny i tani makaron to strzał w dziesiątkę.

Gdy chcę wzbogacić sałatkę, sos lub zupę w makaronowe nitki, często sięgam po chińskie vermicelli. Prosty produkt za kilka złotych nie wymaga nawet gotowania, więc jest wyjątkowo wygodny w kuchni. To jeden z najmniej kalorycznych rodzajów klusek, dlatego dania z ich dodatkiem mogą być dietetyczne i nietuczące.

Z czego zrobiony jest makaron sojowy?

Wbrew nazwie jest to makaron zrobiony z fasoli mung. Prawie w całości składa się ze skrobi pozyskanej z tych nasion, zwykle z ziemniaczaną albo kukurydzianą. Po przygotowaniu staje się całkiem przezroczysty, stąd nazywany jest także celofanowym, szklistym lub szklanym. Najczęściej dostępny jest w formie cienkich nitek, czyli vermicelli.

Z takim składem produkt jest po ugotowaniu bardzo lekki. Porcja 100 g dostarcza tylko 80-100 kalorii. Tymczasem przygotowana w wodzie klasyczna pasta z pszenicy durum to 150-170 kcal. Oszczędność jest więc naprawdę spora.

Pod nazwą „makaron sojowy” można jednak znaleźć w sklepach także wysokobiałkowe kluski z nasion soi. To nowoczesne polskie wyroby przeznaczone głównie dla wegan, podczas gdy nitki ze skrobi fasolowej to spożywany tradycyjnie codzienny produkt azjatycki.

Jak zrobić sałatkę z makaronem sojowym i warzywami?

Pracę zaczynam od zrobienia marynaty, po czym zanurzam w niej plasterki marchewki i paski papryki. Później szykuję makaron, kroję resztę kapusty i łączę wszystko razem.

Nitki nie wymagają gotowania. Wkładam je do miski albo garnka, zalewam wrzątkiem i przykrywam na 5-15 minut. Następnie odsączam i przelewam zimną wodą. W ten sposób nie tylko je chłodzę, ale taż usuwam skrobię, przez którą sklejają się ze sobą.

Inną metodą jest wymieszanie gorących kluseczek z kilkoma kroplami oleju. Do tej sałatki pasuje zwłaszcza ten sezamowy, który można dodać też do marynaty. Ja wolę jednak neutralny w smaku rzepakowy.

Przepis: Sałatka z makaronem sojowym i warzywami

Lekka sałatka z kolorowych warzyw z nitkami makaronu celofanowego

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Azjatycka
Czas przygotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
239 w każdej porcji

Składniki

Na marynatę:

  • 3 gałązki szczypiorku
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 limonki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • świeżo mielony czarny pieprz

Na sałatkę:

  • 100 g makaronu sojowego vermicelli
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/4 kapusty pekińskiej
  • 1/2 limonki

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie dressinguPosiekaj szczypiorek i natkę, a czosnek przepuść przez praskę. Wyciśnij sok z limonki. Dodaj do nich olej, sos sojowy i miód. Połącz składniki i dopraw pieprzem.
  2. Marynowanie składnikówObierz marchewkę i pokrój na cienkie plasterki. Miąższ papryki potnij w długie cienkie paski. Zalej warzywa marynatą, wymieszaj, przykryj i wstaw na 30-60 minut do lodówki.
  3. Łączenie sałatkiW tym czasie zalej makaron wrzątkiem i odstaw na 5-10 minut. Następnie odcedź, przelej zimną przegotowaną wodą i odsącz. Poszatkuj kapustę, dodaj warzywa wraz z marynatą i makaron. Wymieszaj i podawaj z plasterkami limonki.

Czytaj też:
Ten smaczny i zdrowy makaron podaję z kurczakiem i warzywami. To patent na szybki obiad
Czytaj też:
To proste i szybkie danie robię z chińskiego makaronu. Patent na nie podpatrzyłam u koleżanki