Gdy chcę wzbogacić sałatkę, sos lub zupę w makaronowe nitki, często sięgam po chińskie vermicelli. Prosty produkt za kilka złotych nie wymaga nawet gotowania, więc jest wyjątkowo wygodny w kuchni. To jeden z najmniej kalorycznych rodzajów klusek, dlatego dania z ich dodatkiem mogą być dietetyczne i nietuczące.
Z czego zrobiony jest makaron sojowy?
Wbrew nazwie jest to makaron zrobiony z fasoli mung. Prawie w całości składa się ze skrobi pozyskanej z tych nasion, zwykle z ziemniaczaną albo kukurydzianą. Po przygotowaniu staje się całkiem przezroczysty, stąd nazywany jest także celofanowym, szklistym lub szklanym. Najczęściej dostępny jest w formie cienkich nitek, czyli vermicelli.
Z takim składem produkt jest po ugotowaniu bardzo lekki. Porcja 100 g dostarcza tylko 80-100 kalorii. Tymczasem przygotowana w wodzie klasyczna pasta z pszenicy durum to 150-170 kcal. Oszczędność jest więc naprawdę spora.
Pod nazwą „makaron sojowy” można jednak znaleźć w sklepach także wysokobiałkowe kluski z nasion soi. To nowoczesne polskie wyroby przeznaczone głównie dla wegan, podczas gdy nitki ze skrobi fasolowej to spożywany tradycyjnie codzienny produkt azjatycki.
Jak zrobić sałatkę z makaronem sojowym i warzywami?
Pracę zaczynam od zrobienia marynaty, po czym zanurzam w niej plasterki marchewki i paski papryki. Później szykuję makaron, kroję resztę kapusty i łączę wszystko razem.
Nitki nie wymagają gotowania. Wkładam je do miski albo garnka, zalewam wrzątkiem i przykrywam na 5-15 minut. Następnie odsączam i przelewam zimną wodą. W ten sposób nie tylko je chłodzę, ale taż usuwam skrobię, przez którą sklejają się ze sobą.
Inną metodą jest wymieszanie gorących kluseczek z kilkoma kroplami oleju. Do tej sałatki pasuje zwłaszcza ten sezamowy, który można dodać też do marynaty. Ja wolę jednak neutralny w smaku rzepakowy.
Przepis: Sałatka z makaronem sojowym i warzywami
Lekka sałatka z kolorowych warzyw z nitkami makaronu celofanowego
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Azjatycka
- Czas przygotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 239 w każdej porcji
Składniki
Na marynatę:
- 3 gałązki szczypiorku
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 limonki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- świeżo mielony czarny pieprz
Na sałatkę:
- 100 g makaronu sojowego vermicelli
- 1 duża marchewka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1/4 kapusty pekińskiej
- 1/2 limonki
Sposób przygotowania
- Mieszanie dressinguPosiekaj szczypiorek i natkę, a czosnek przepuść przez praskę. Wyciśnij sok z limonki. Dodaj do nich olej, sos sojowy i miód. Połącz składniki i dopraw pieprzem.
- Marynowanie składnikówObierz marchewkę i pokrój na cienkie plasterki. Miąższ papryki potnij w długie cienkie paski. Zalej warzywa marynatą, wymieszaj, przykryj i wstaw na 30-60 minut do lodówki.
- Łączenie sałatkiW tym czasie zalej makaron wrzątkiem i odstaw na 5-10 minut. Następnie odcedź, przelej zimną przegotowaną wodą i odsącz. Poszatkuj kapustę, dodaj warzywa wraz z marynatą i makaron. Wymieszaj i podawaj z plasterkami limonki.
Czytaj też:
Ten smaczny i zdrowy makaron podaję z kurczakiem i warzywami. To patent na szybki obiadCzytaj też:
To proste i szybkie danie robię z chińskiego makaronu. Patent na nie podpatrzyłam u koleżanki