Słodki czekoladowy napój rozgrzewał lepiej niż herbata, bo dzieciom kawy nie podawano. Zawsze chciałam, żeby chwile z gorącym kubkiem trwały dłużej. Niestety, im był lepszy, tym szybciej znikał. Dziś mogę zrobić go w domu, gdy tylko mi się zamarzy. Lubię wracać do tej prostej przyjemności, która zawsze poprawia mi humor.
Jak zrobić czekoladę do picia bez śmietany?
Przygotowuję ją na samym mleku, ale żeby miała bogaty smak, wybieram to pełnotłuste. Podkręcam go dodatkowo łyżeczką masła. Jeszcze lepiej jest użyć masła kakaowego, ale to drogi produkt i nie zawsze go kupuję.
Do napoju dodaję zarówno czekoladę w tabliczce, jak i kakao. Najchętniej używam proszku z Ghany, który ma ciemny kolor i intensywny aromat, ale tak naprawdę sprawdzi się każdy inny naturalny rodzaj. Gotuję go najpierw z mlekiem, a później dorzucam kostki czekolady. Wybieram odmianę deserową. Zawiera 40-60% kakao i sporo cukru, dlatego do mleka dokładam już tylko łyżeczkę tego składnika.
Moja ulubiona receptura jest znacznie lżejsza niż ta ze śmietaną. Gdy do 300 ml mleka dolewam 100 ml kremówki, gorący napój ma o 70 procent więcej tłuszczu i ponad 1/3 więcej kalorii. Wolę skromniejszą porcję energii, która jest równie pyszna.
Przepis: Czekolada do picia jak dawniej
Klasyczny napój z czekoladą i kakao przygotowany na mleku
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 320 w każdej porcji
Składniki
- 400 ml mleka 3,2% tłuszczu
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cukru
- 60 g czekolady deserowej
- 1/2 łyżeczki masła
- 2-3 krople ekstraktu waniliowego
- 1 mała szczypta soli
Sposób przygotowania
- Gotowanie kakaoPodgrzej mleko, aż będzie gorące, ale nie wrzące. Połącz kakao z cukrem, dolej kilka łyżek mleka i rozmieszaj na pastę bez grudek. Dodaj mieszankę do garnuszka i gotuj 2-3 minuty.
- Rozpuszczanie czekoladyZetrzyj kostki na tarce, wlej do mleka i mieszaj do rozpuszczenia trzepaczką. Dołóż masło, wanilię i sól. Całość podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
Gorąca czekolada – przepis wegański
Nieraz przyszło mi przyrządzać ją w bezmlecznej wersji. Najchętniej używałam wtedy mleczka migdałowego lub z orzechów laskowych, bo uwielbiam ich smak. Gdy jednak napój ma być jak najbardziej zbliżony do oryginału, jedyną opcją jest mleko sojowe.
Jeśli chodzi o czekoladę, wybieram tę gorzką i do napoju dodaję nieco więcej cukru. Unikam wariantów deserowych, bo w składzie wielu produktów jest mleko, serwatka lub maślanka w proszku albo czysty tłuszcz mleczny.
Aby podkręcić smak, dokładam trochę tłuszczu roślinnego. Najlepszy jest według mnie krem kokosowy, który trzymam w lodówce specjalnie do deserów. To sto procent zmiksowanego miąższu, choć można też użyć nierafinowanego oleju z tego orzecha.
Czytaj też:
Moja gorąca czekolada jest lepsza niż ze słynnej pijalni. Smaku dodaje jej zaskakujący składnikCzytaj też:
To jeden z najzdrowszych napojów do śniadania. Kiedyś piliśmy go często, dziś jest trochę zapomniany