Moja gorąca czekolada jest lepsza niż ze słynnej pijalni. Smaku dodaje jej zaskakujący składnik

Moja gorąca czekolada jest lepsza niż ze słynnej pijalni. Smaku dodaje jej zaskakujący składnik

Dodano: 
Gorąca czekolada
Gorąca czekolada Źródło: Shutterstock / Ruslana Radzkova
Gorąca czekolada jest płynna, ale bliżej jej do deseru niż do napoju. Jest bowiem bardzo słodka, a jak dla mnie za słodka. Dlatego robię ją po swojemu. Ma doskonale zbalansowany smak i świetnie rozgrzewa.

Gorąca czekolada to kultowy napój-deser. Można na nią pójść do słynnej pijalni, ale bez problemu da się ją też przygotować w domowym zaciszu. Wystarczy tylko podgrzać w rondelku kilka składników. Jak dla mnie obowiązkowy jest jeden dodatek, który sprawia, że czekolada nie jest zbyt mdła.

Z czego zrobić gorącą czekoladę?

Podstawowe składniki do przygotowania gorącej czekolady to: mleko, śmietanka i czekolada. Można użyć samego mleka lub samej śmietanki, w zależności od tego, jak gęstą czekoladę chce się uzyskać. Jeśli chodzi o czekoladę, najlepiej wybrać gorzką, bo zawsze można ją dosłodzić do smaku. Oprócz cukru do czekolady warto też dodać trochę ciemnego kakao, które wzmocni smak napoju i go zagęści.

Jak zrobić gorącą czekoladę z chili?

Jak dla mnie najlepsza czekolada na gorąco, to ta z dodatkiem chili. Przyprawa ta doskonale zaostrza smak słodkiego napoju i tak naprawdę świetnie go balansuje. Poza tym sprawia też, że napój ma jeszcze lepsze właściwości rozgrzewające i pobudzające. Chili można dodać świeże, posiekane lub w postaci proszku. Napój z dodatkiem świeżego warzywa należy przed podaniem przecedzić, by piło się go z przyjemnością.

Przepis: Gorąca czekolada z chili

Rozgrzewająca, gorąca czekolada z dodatkiem chili

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
670 w każdej porcji

Składniki

  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta chili
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Rozpuszczanie czekoladyDo rondelka wlej mleko i śmietankę i dobrze je podgrzej. Dodaj startą czekoladę i podgrzewaj całość na małym ogniu cały czas mieszając, by składniki dobrze się połączyły.
  2. Doprawianie czekoladyDo płynnej czekolady dodaj też kakao, cukier, chili i sól. Całość wymieszaj i gotuj ok. 2 minuty na małym ogniu, by smaki dobrze się połączyły, a czekolada nieco zgęstniała.
  3. Podawanie czekoladyGorącą czekoladę rozlej do filiżanek lub małych kubków. Możesz ją udekorować bitą śmietaną lub posypać startą czekoladą albo szczyptą chili.

Czym jeszcze można wzbogacić gorącą czekoladę?

Do mojej czekolady dodaję szczyptę mielonego chili. Jednak to nie jedyna przyprawa, która świetnie pasuje do tego słodkiego napoju. Dobrze sprawdzą się tu także: cynamon, kardamon, wanilia, a nawet pieprz. Gorącą czekoladę można też aromatyzować syropami, np. miętowym, pomarańczowym, a także alkoholami, np. likierem Baileys czy rumem.

Czytaj też:
Rozpuszczam czekoladę i łączę ją z 3 dodatkami. Ta przekąska jest lepsza od kupnych batonów
Czytaj też:
To ekspresowe ciasto z czekoladą robię w 15 minut. Zawsze się udaje i jest idealne do kawy