O tej jajecznicy powiedział mi kiedyś znajomy kucharz ze Szczecina. Leszek Wodnicki, finalista MasterChefa, mieszkał przez lata w Danii i jak mi opowiadał, to tam popularnym śniadaniem była właśnie taka jajecznica. Ziemniaki na śniadanie? Najpierw mnie to zdziwiło, ale potem uznałam: czemu nie? Okazało się to doskonałym pomysłem na szybkie, sycące śniadanie. To też idealny przepis dla wszystkich, którzy gotują w duchu zero waste i nie chcą marnować jedzenia.
Jak zrobić jajecznicę z ziemniakami?
Patent jest dziecinnie prosty, bo ziemniaki traktujemy tu jak każdy inny dodatek do jajecznicy. Ja je najpierw przesmażam z odrobiną oliwy i masła (w przepisie podaję również opcję z dodatkiem boczku), potem dorzucam na patelnię jajka i smażę wszystko, aż jaja się zetną. To wszystko! Śniadanie gotowe w kilka minut!
Przepis: Jajecznica z ziemniakami
Pomysł na sycące śniadanie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 2 min.
- Czas gotowania
- 3 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 729 w każdej porcji
Składniki
- 3 ugotowane ziemniaki
- 6 jajek
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
opcjonalnie:
- 2 plastry boczku
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówZiemniaki pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną oliwę, kiedy się zrumienią, dodaj jeszcze masło. Jeśli robisz jajecznicę z boczkiem, najpierw lekko wytop pokrojony na mniejsze kawałki boczek, a potem wrzuć ziemniaki do smażenia.
- Robienie jajecznicyDo przesmażonych ziemniaków wbij jajka, dopraw solą, pieprzem, smaż, aż się zetną. Podawaj od razu.
Gotową jajecznicę można posypać ulubioną zielenią (np. posiekanym drobno szczypiorkiem lub natką pietruszki) lub tartym żółtym serem, który się na niej apetycznie roztopi. Taką jajecznicę ze względu na dodatek ziemniaków można zajadać bez pieczywa (ja tak jem), ale jeśli lubisz z chlebem – śmiało sięgaj i po taką wersję. Do jajecznicy można zaserwować także świeże warzywa, np. ogórki, pomidory czy chrupiące sałaty.
Inne pomysły na jajecznicę z ziemniakami
Do jajecznicy z ziemniakami można dodać też inne składniki. Tu nie ma ograniczeń – dodaj to, co lubisz, dodaj to, co akurat masz pod ręką. W mojej jajecznicy z ziemniakami często lądują warzywa, takie jak cebula, szpinak czy kolorowa papryka (także ostra, jeśli lubisz pikantne smaki). Ale można do niej też wkroić parówki (ryzykuję tą propozycją, Leszek Wodnicki łapałby się za głowę) czy inne wędliny, które masz w lodówce.
Czytaj też:
Gdy nie mam czym posmarować chleba, miksuję ten składnik z dodatkami. W 5 minut mam pyszną pastęCzytaj też:
Wsyp szczyptę. Kawa zyska na smaku, a żołądek będzie trawił o wiele szybciej