Ten trik kucharzy odmienił moje purée. Gdy dodałam ten składnik, ziemniaki stały się jak chmurka

Ten trik kucharzy odmienił moje purée. Gdy dodałam ten składnik, ziemniaki stały się jak chmurka

Dodano: 
Purée z ziemniaków
Purée z ziemniaków Źródło: Shutterstock / Johannes Ziegler Photo
Ten patent szefów kuchni przećwiczyłam na swojej rodzinie. Gdy ubijam ziemniaki z tym składnikiem, są po prostu zjawiskowe. Purée do obiadu nie robię już w inny sposób, a domownicy tylko się cieszą.

Ziemniaki puszyste jak chmurka, ale z pazurkiem – taki dodatek do posiłku podbija smak każdego dania. Kremowe purée z kartofli można łączyć z różnymi składnikami, ale moim zdaniem najlepiej smakuje z chrzanem.

Jak zrobić purée ziemniaczane z chrzanem?

Gdy chcę przygotować ten mus, biorę ziemniaki typu B albo C, które obieram i gotuję. Do ich ubicia używam dedykowanego perforowanego tłuczka. Choć można posłużyć się praską albo maszynką do mięsa, trwa to dłużej i sprawia, że kartofle stygną. Nie sięgam też po blender, bo łatwo zamienić masę w gumowatą papkę.

Do ziemniaków dorzucam sprawdzone składniki. Rezygnuję z tłustej śmietany, bo chcę, żeby danie było lżejsze. Jeśli chodzi o chrzan, wybieram produkt bez zbędnych dodatków. W jego składzie oprócz tartego korzenia jest tylko cukier, kwas cytrynowy, woda, olej i sól. Taki sos jest bardziej wyrazisty w smaku, dzięki czemu purée jest jeszcze lepsze.

Przepis: Purée ziemniaczane z chrzanem

Kremowe tłuczone ziemniaki z aromatyczną chrzanową nutą

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
191 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówKartofle obierz i pokrój na kawałki o podobnych rozmiarach. Ugotuj je do miękkości w lekko osolonym wrzątku. Odcedź je i odparuj przez minutę na wyłączonym palniku.
  2. Przygotowanie sosuRozpuść masło w ciepłym mleku, dosyp sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj.
  3. Robienie puréeUtłucz ziemniaki na gładką masę, dodaj sos oraz chrzan i połącz składniki drewnianą łyżką, aż powstanie kremowy mus.

Co można dodać do purée ziemniaczanego?

Ubijanie kartofli to sposób, by połączyć je ze smakowitymi dodatkami. Jeśli chodzi o ich wybór, wyobraźnia nie ma granic. Oprócz śmietany 18% tłuszczu albo kremówki zamiast mleka (i często też w miejsce masła) do masy dorzuca się rozmaite warzywa, przyprawy czy ser.

Do purée pasują między innymi:

  • jogurt naturalny i/lub majonez,
  • musztarda gładka albo ziarnista,
  • oliwa truflowa, czosnkowa lub chili,
  • świeże zioła, takie jak koperek, natka pietruszki, szczypiorek, bazylia,
  • zioła suszone, między innymi tymianek, rozmaryn czy majeranek,
  • surowy albo pieczony czosnek,
  • podsmażona albo prażona cebula,
  • ugotowana marchewka albo zielony groszek,
  • gotowane lub pieczone warzywa, między innymi dynia, bataty, seler, buraki, brokuł czy kalafior,
  • miękkie awokado,
  • biała fasola,
  • starty żółty ser albo parmezan,
  • ser solankowy taki jak feta,
  • twaróg naturalny i wędzony,
  • miękkie tofu,
  • podsmażony boczek.

Czytaj też:
Moje purée ziemniaczane jest aksamitne i bardzo zdrowe. To zasługa tego dodatku
Czytaj też:
Wczorajsze, gotowane ziemniaki zamieniam w pyszny dodatek do obiadu. Dorzucam 3 składniki