Miodowa wątróbka Kuronia to mistrzostwo świata! Sekretem są aromatyczne dodatki

Miodowa wątróbka Kuronia to mistrzostwo świata! Sekretem są aromatyczne dodatki

Dodano: 
Smażona wątróbka
Smażona wątróbka Źródło: Shutterstock / Chudo2307
Idziemy o zakład, że wątróbka w tej wersji posmakuje nawet tym, którzy zwykle unikają podrobów. Aromatyczne dodatki sprawiają, że smakuje wyjątkowo.

Jasiek Kuroń chętnie dzieli się swoimi przepisami w mediach społecznościowych. Ostatnio podał recepturę na smażoną wątróbkę drobiową, a jego fani oszaleli z zachwytu. My do tych pochwał dołączamy, bo przepis jest wprost genialny. Miodowy sos, cebula, jabłka, a do tego pachnące przyprawy – to wszystko w tym jednym daniu, a sama wątróbka wychodzi idealnie krucha. I zdecydowanie to nie jest żadna nudna wątróbka, którą wiele osób wspomina z dzieciństwa.

Jak zrobić smażoną wątróbkę z przepisu Jaśka Kuronia?

„Wątróbka to wielu osób zmora z dzieciństwa. Dlatego zrobiłem ją trochę inaczej, niż klasycznie. Jeżeli lubicie słodkie smaki, to polecam Wam bardzo! Ta wątróbka drobiowa w jabłkach i cebuli. Bardzo lubię ten przepis, bo to ciut inne podejście do podrobów. Miodowo-owocowy posmak, krucha wątróbka i cebula. Przepis na szybki obiad, przekąskę. Dużo żelaza, białko… pychota!” – zachęca Jasiek Kuroń.

Przygotowanie wątróbki jest proste i szybkie, ale przygotowania trzeba podzielić na etapy i osobno obsmażyć cebulkę, wątróbkę i jabłka (w tej kolejności, na tym samym tłuszczu). Ważna jest też marynata do wątróbki: osuszone podroby należy skropić olejem, doprawić czosnkiem, tymiankiem, pieprzem i delikatnie całość wymieszać, aby przyprawy otuliły wszystkie kawałki. Przygotowanie całego dania na patelni nie powinno zająć dłużej niż kwadrans.

Przepis: Wątróbka według Kuronia

Pomysł na aromatyczną wątróbkę drobiową z przepisu Jaśka Kuronia.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
619 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g wątróbki drobiowej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 duże cebule
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie wątróbkiWątróbkę osusz i zamarynuj w oleju, tymianku, pieprzu i czosnku (wymieszaj wątróbkę z przyprawami). Cebulę pokrój w piórka, jabłka w szesnastki.
  2. Smażenie składnikówNa rozgrzanym oleju obsmaż cebulę, zdejmij ją z patelni i na tym samym tłuszczu połóż wątróbkę. Smaż ją z dwóch stron na rumiany kolor (ok. 2 minuty). Zdejmij wątróbkę i wrzuć na patelnię jabłka: smaż je 3-4 minuty, żeby nabrały koloru i zmiękły. Po tym czasie zdejmij je z patelni.
  3. Szykowanie daniaNa tę samą patelnię dodaj miód i ocet, gotuj, aż zredukuje się o połowę. Dodaj wątróbkę, cebulę, duś kilka minut wszystko razem, dopraw do smaku. Podawaj z kawałkami jabłek.

Smażoną wątróbkę serwujemy od razu.

Wątróbka Kuronia krok po kroku

W mediach społecznościowych Jasiek Kuroń zamieścił rolkę, która krok po kroku, w przystępny sposób pokazuje, jak przyrządzić całe danie. Ale uprzedzamy: już od samego patrzenia cieknie ślinka!

Komentarze zachwyconych fanów mówią same za siebie: Wygląda nieziemsko! Wow! W weekend zrobię – piszą.

Czytaj też:
Gdy nie mam ochoty na mięso, smażę te kotlety. Spróbuj, a nikt nie zgadnie, z czego są zrobione
Czytaj też:
Na francuskie ciasto wykładam dwa podsmażone składniki. Ten jesienny hit zawsze znika ze stołu

Źródło: smaki.pl, Instagram/@jasiek_kuron_gotuje