Nalewkę z tych kwaśnych owoców robię każdego roku. Sprawdzony przepis na pigwówkę

Nalewkę z tych kwaśnych owoców robię każdego roku. Sprawdzony przepis na pigwówkę

Dodano: 
Pigwówka
Pigwówka Źródło: Shutterstock / Joanna Grzybowska
Pigwówka to jedna z tradycyjnych polskich nalewek. Łatwo można ją przygotować samemu, a przepis jest bardzo prosty.

Ważne: Pigwówka, czyli nalewka z pigwy to napój na bazie alkoholu. Nie mogą po niego sięgać osoby niepełnoletnie i kobiety w ciąży. Według najnowszych wytycznych nie ma bezpiecznej dawki alkoholu.

Lubię robić tradycyjne nalewki, a ta z pigwy to wręcz obowiązkowy punkt jesiennych przetworów. Robi się ją łatwo, chociaż z krojeniem twardych owoców pigwy czy pigwowca jest nieco zabawy. Potem już tylko pozostaje czekać, czekać, czekać...

Czy różni się pigwa od pigwowca?

Pigwa i pigwowiec to dwie różne rośliny, często ze sobą mylone. Pigwa jest drzewem owocowym. Jej owoce są stosunkowo duże, przypominają małe jabłka lub gruszki, mają żółtą lub zieloną skórkę i bardzo twardy, kwaśny miąższ. Na surowo nie nadają się do jedzenia, ale po obróbce cieplnej nabierają delikatnej słodyczy i wyjątkowego aromatu, dlatego pigwa najczęściej wykorzystywana jest do nalewek, marmolad, konfitur czy kompotów.

Pigwowiec natomiast jest krzewem. Jego owoce są znacznie mniejsze, wielkości orzecha włoskiego lub niewielkiej śliwki, a przy tym niezwykle twarde, bardzo kwaśne i intensywnie aromatyczne. Mają cytrynowy zapach i są wyjątkowo bogate w witaminę C, dlatego często określa się je mianem „polskiej cytryny”. Ze względu na swój smak owoce pigwowca najczęściej wykorzystuje się do nalewek i syropów. Kwaśne owoce świetnie przełamują słodycz cukru

Jak zrobić nalewkę z pigwy lub pigwowca?

Do zrobienia nalewki można wykorzystać zarówno pigwę jak i pigwowca. Ja jednak zdecydowanie polecam pigwowca (na zdjęciu jest pigwowiec), mimo że krojenie bardzo twardych owoców to niezły test dla cierpliwości. Pigwowiec jest bardziej aromatyczny i moim zdaniem – lepszy do nalewek.

Przepis: Nalewka z pigwy lub pigwowca

Tradycyjna pigwówka.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
5468

Składniki

  • 1 kg dojrzałych owoców pigwy lub pigwowca
  • 0,7 l spirytusu
  • 0,5 l wódki
  • 1/2 kg cukru

Sposób przygotowania

  1. Nastawianie syropuOwoce pokrój na ósemki, wykrój gniazda nasienne i pokrój owoce na jeszcze mniejsze kawałki (pigwy czy pigwowca nie trzeba obierać). Wsyp do dużego słoja, kolejne warstwy przesypując cukrem. Zakręć i odstaw w słoneczne miejsce na 2-3 dni, aby owoce puściły sok.
  2. Nastawianie nalewkiDo owoców i syropu dodaj alkohol. Zamieszaj i odstaw na co najmniej sześć tygodni. Co jakiś czas potrząsaj słojem. Po tym czasie zlej płyn, przelej do butelek i odstaw na minimum trzy miesiące.

Trzy miesiące to minimum dla pigwówki po zlaniu z owoców. To jedna z tych nalewek, która bardzo zyskuje na smaku z czasem: jeśli to możliwe, trzymaj ją nawet rok, przed skosztowaniem.

Czytaj też:
Nalewkę z tych owoców nazywano kiedyś lekiem kobiet. Robi się ją bardzo łatwo
Czytaj też:
Konfiturę do herbaty robię z niepozornych owoców. Zastępuje cukier i cytrynę, a smakuje o niebo lepiej

Źródło: smaki.pl