Do mielonego mięsa dodaję ten składnik. Pulpety wychodzą miękkie jak aksamit

Do mielonego mięsa dodaję ten składnik. Pulpety wychodzą miękkie jak aksamit

Dodano: 
Lepienie pulpetów
Lepienie pulpetów Źródło: Shutterstock / Kalashnikov Dmitrii
Do popisowych pulpetów nie dodaję bułki. Zamiast niej stosuję nietypowy składnik. Zmiana niewielka, a kotleciki stają się bardzo delikatne. Ten sposób powinien znać każdy.

Mięsne pulpety zwykle duszę z cebulą lub pomidorami. Bardzo nie lubię, gdy wychodzą za twarde. Dzięki temu trikowi już mi się to nie zdarza. Metoda jest prosta, ale niezwykle skuteczna.

Jak zrobić delikatne pulpety?

Delikatne pulpety najłatwiej zrobić z mięsa drobiowego. Dobrze jednak wziąć bardziej tłuste części, jak udka i podudzia, bo danie z mielonej piersi kurczaka czy indyka byłoby zbyt suche. Do zagęszczenia masy używam jajka oraz kaszy manny. To właśnie ona sprawia, że uduszone kotleciki mają tak aksamitną konsystencję.

Przepis: Pulpety z kurczaka w sosie cebulowym

Delikatne kuleczki z mięsa drobiowego duszone w aromatycznym sosie z cebuli

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
265 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże cebule
  • 400 g mielonego mięsa z ud kurczaka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 1-2 łyżki kaszy manny
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • 3 szklanki bulionu drobiowego albo wody

Sposób przygotowania

  1. Smażenie cebuliPokrój cebulę w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju, po czym odlej nadmiar tłuszczu.
  2. Mieszanie masyWymieszaj mięso z jajkiem i łyżką kaszy manny, dodaj mleko, sól, pieprz i połowę odsączonej cebuli. Wyrób lekko masę. Jeśli jest bardzo rzadka, dosyp więcej kaszy. Przykryj i odstaw na 30-60 minut do lodówki.
  3. Robienie pulpetówUformuj z mięsa niewielkie kulki, obtocz w mące i obsmażaj na rozgrzanym oleju. Gdy pulpety się zrumienią, dodaj bulion i resztę cebuli. Całość zagotuj i duś pod pokrywką przez około 20 minut. W połowie tego czasu ostrożnie zamieszaj sos.

Jak zrobić pulpety, żeby nie były twarde?

Pulpety robią się czasem twarde. Powodem może być użycie zbyt chudego mięsa albo dodanie suchej bułki tartej. Dlatego najczęściej robi się je z wieprzowiny, a dla zmiękczenia dodaje bułkę namoczoną w wodzie lub mleku, a następnie odciśniętą. Zamiast niej daje się też kaszę manną, jak robię to w moim przepisie.

Błędem może być też za bardzo intensywne wyrabianie masy. Ponadto, aby kulki były miękkie, do wszystkich składników warto dodać odrobinę mleka albo wody. Smażenie nie powinno być zbyt długie, by nie odparowało z nich za dużo wody. Mięsa nie należy dociskać do patelni ani przekłuwać widelcem, by sprawdzić środek. Gdy są później duszone, warto nałożyć pokrywkę na garnek. Danie zyska więcej wilgoci i będzie bardziej soczyste.

Czym się różnią pulpety od kotletów mielonych i klopsów?

Wszystkie te potrawy robi się z mielonego mięsa, ale w inny sposób. Pulpety to niewielkie kulki, które gotuje się albo dusi w sosie. Kotlety mielone to porcje smażone na patelni albo pieczone w piekarniku. Klopsiki to często po prostu małe pulpety, natomiast klops może być także większą pieczenią lub mięsem faszerowanym. Zazwyczaj przygotowuje się go poprzez pieczenie w piekarniku.

Czytaj też:
W każdy kotlet wciskam małą kostkę. Mielone wychodzą soczyste nawet z chudego mięsa
Czytaj też:
Najlepszy pomysł na mięso mielone. Lekkostrawne pulpety w aromatycznym sosie