W każdy kotlet wciskam małą kostkę. Mielone wychodzą soczyste nawet z chudego mięsa

W każdy kotlet wciskam małą kostkę. Mielone wychodzą soczyste nawet z chudego mięsa

Dodano: 
Kotlety mielone
Kotlety mielone Źródło: Shutterstock / vkuslandia
Kotlety mielone powinny być soczyste w środku i chrupiące z wierzchu. Jak uzyskać taki efekt? Można to zrobić na kilka sposobów. Mój jest bardzo prosty i smaczny i dzięki niemu mogę sięgnąć nawet po chudsze mięso.

Kotlety mielone często robię na obiad, ponieważ lubi je cała rodzina. Ja z kolei nie mam nic przeciwko ich przyrządzaniu, bo to bardzo proste i szybkie. Wystarczy tylko wyrobić mięso mielone z kilkoma dodatkami i po chwili można już smażyć kotlety. Najlepiej, gdy wyjdą soczyste w środku i chrupiące z wierzchu. Ja mam na to prosty sposób.

Z jakiego mięsa zrobić kotlety mielone?

Na kotlety mielone najwygodniej jest kupić gotowe, mielone mięso. Można też jednak kupić je w kawałku i rozdrobnić przy pomocy maszynki do mięsa lub robota kuchennego.

Na mielone zaleca się zwykle mięso wieprzowe, bo zawiera sporo tłuszczu, który zwiększa soczystość potrawy. Dobrze więc sprawdzi się mielona łopatka czy karkówka wieprzowa. Sięganie po mieloną szynkę jest dosyć ryzykowne, bo mięso to zawiera stosunkowo niedużo tłuszczu. Z tego samego powodu, nie najlepiej sprawdzi się tu też mięso drobiowe.

Jak zrobić soczyste kotlety mielone?

Ja mam bardzo skuteczny sposób na soczyste kotlety mielone. Wychodzą takie, nawet jeśli zrobię je z mielonej szynki czy mięsa kurczaka. W czym tkwi ich sekret? W kostce żółtego sera. Niedużą, o wymiarach mniej więcej 1,5 x 1,5 cm oblepiam mięsną masą lub wciskam ją w już uformowane kotlety i dokładnie zasklepiam. W czasie smażenia ser się roztapia, nadając kotletom ciekawego smaku i aromatu, a także zwiększając ich soczystość.

Przepis: Kotlety mielone z żółtym serem

Soczyste kotlety mielone z ciągnącym nadzieniem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
395 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej lub drobiowego
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 150 g sera żółtego w kawałku
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyKajzerkę namocz w mleku, odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę pieprzu ziołowego, soli i pieprzu. Wyrób dokładnie masę.
  2. Formowanie kotletówSer żółty pokrój w kostkę o wymiarach mniej więcej 1,5x1,5 cm. Dłonią nabieraj porcję mięsnej masy, połóż na niej kostkę sera i oblep ją dokładnie masą.
  3. SmażenieKażdy kotlet obtocz w tartej bułce, lekko ją dociśnij. Na patelni rozgrzej olej, kładź kotlety i smaż je na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Jak podać kotlety mielone z serem?

Kotlety mielone z żółtym serem najlepiej smakują, gdy poda się je od razu po zdjęciu z patelni. Wtedy ser pozostaje ciągnący i smaczny. Dobrym dodatkiem do tej potrawy będą ziemniaki gotowane z odrobiną masła i siekanym koperkiem. Dobrze też sprawdzi się np. lekka surówka z białej kapusty albo duszone buraczki.

Czytaj też:
Te soczyste kotlety mielone robię w 30 minut. Są zdrowe, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Czytaj też:
Babcia dodawała do mielonych zapomnianą dziś przyprawę. Najlepszy przepis na kotlety