Do kawy dodaj pożywny owoc. Kiedy nie masz czasu na śniadanie, ten napój postawi na nogi

Do kawy dodaj pożywny owoc. Kiedy nie masz czasu na śniadanie, ten napój postawi na nogi

Dodano: 
Kawa z bananem
Kawa z bananem Źródło: Shutterstock / Tatiana Volgutova
Kawa w tej wersji to napój, który jest połączeniem małej czarnej i prostego, pożywnego smoothie. Zrobisz go ekspresowo.

Połączenie kawy z bananem i mlekiem to pomysł prosty, ale niezwykle smaczny. Powstaje napój, który dodaje energii jak mała czarna, ale jednocześnie daje uczucie sytości. Kawę z bananem można przygotować na kilka sposobów.

Jak zrobić kawę z bananem na zimno?

Kawa z bananem to pożywny napój, który zwykle jest serwowany na zimno. Wystarczy zmiksować składniki i cieszyć się smakiem tak przygotowanej kawy.

W najprostszej wersji są to tylko trzy składniki: espresso, połówka banana i ok. 150-200 ml mleka (w zależności od tego, jak gęsty ma być napój). Może to być także mleko roślinne. W tym zestawieniu świetnie się sprawdzi mleko owsiane, kokosowe czy migdałowe. Można tu sięgać po napoje typu barista, które po zmiksowaniu dadzą przyjemną, bardzo aksamitną konsystencję napoju.

Kawę z bananem można wzbogacić dodatkami. To m.in. czekolada, cynamon czy syrop w waniliowy. Jeśli chcesz, aby smoothie kawowe było jeszcze bardziej sycące i gęste, dorzuć do miksowania także płatki owsiane (na podane proporcje wystarczy płaska łyżka). Gotowy napój można oprószyć gorzkim kakao i udekorować plasterkami banana. Taki napój łatwo można zabrać ze sobą na drogę, przelewając go do bidonu. To świetny sposób na zabiegany poranek, kiedy nie masz czasu na śniadanie.

Jak zrobić kawę z bananem na ciepło?

Tu zasada i dodatki są podobne, tyle że miksujesz gorące składniki: wlej kawę i podgrzane mleko do kielicha blendera i zmiksuj. Taki napój będzie w smaku miał bardziej intensywny bananowy smak. W tej wersji doskonale podkręci go odrobina cynamonu lub kostka gorzkiej czekolady rozpuszczonej najpierw w kawie.

Gorącą kawę z bananem można serwować także w formie deserowej: z gałką lodów waniliowych, które będą apetycznie roztapiać się w filiżance z gorącym napojem.

Czytaj też:
Zamiast cukru dodaj do kawy zdrowe słodzidło. Dodaje energii i działa przeciwzapalnie
Czytaj też:
Tylko 3 składniki i 10 minut. Kultowa pianka z kawy wraca do łask