Pierwszy raz spróbowałem krążków cebulowych za dziecka w popularnej sieci fast food. Pamiętam zapach smażonego ciasta i to, że nie mogłem przestać sięgać po kolejne. W domu zawsze kojarzą mi się z wieczorami filmowymi, talerz pełen chrupiących krążków i sos do maczania. Od tamtej pory staram się, by były jeszcze lepsze niż te kupione gdziekolwiek na mieście.'
Jak zrobić domowe krążki cebulowe?
Do krążków najlepiej wybierać duże, białe cebule, ponieważ mają łagodniejszy smak i tworzą idealne, równe plastry. Jeśli cebula jest zbyt ostra, można namoczyć ją chwilę w zimnej wodzie z mlekiem, co złagodzi jej smak. Ciasto powinno być gęste, ale nie za ciężkie. Aby było jeszcze bardziej puszyste, warto dodać do niego odrobinę proszku do pieczenia lub piwo zamiast wody. Dzięki temu panierka będzie lekka i pełna bąbelków powietrza, a efekt chrupkości stanie się wyraźniejszy.
Olej do smażenia musi być dobrze rozgrzany, ponieważ w przeciwnym razie krążki nasiąkną tłuszczem. Dobrym sposobem na podkręcenie smaku jest dodanie do panierki ostrej papryki, czosnku w proszku albo ziół prowansalskich. W ten sposób zwykła przekąska zamieni się w aromatyczną potrawę o wyrazistym charakterze, która doskonale pasuje do sosów jogurtowych, czosnkowych lub pikantnych.
Przepis: Krążki cebulowe
Prosta przekąska z cebuli, która sprawdzi się na imprezowy wieczór lub dodatek do obiadu.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 385 w każdej porcji
Składniki
- 3 duże cebule
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 200 ml piwa
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- sól, pieprz
- olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie cebuliObierz cebule i pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Oddziel krążki od siebie.
- Ciasto i panierowanieW misce połącz mąkę pszenną, kukurydzianą, proszek do pieczenia, paprykę, czosnek w proszku, sól i pieprz. Dodaj jajko i piwo, wymieszaj na gładkie ciasto. Krążki obtocz w cieście.
- SmażenieRozgrzej olej do 180°C. Smaż krążki partiami na złoty kolor z obu stron, następnie odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj gorące.
Z czym podać domowe krążki cebulowe?
Domowe krążki cebulowe to przekąska, która aż się prosi o towarzystwo wyrazistych dodatków. Oto kilka pomysłów, z czym je podać, żeby zrobiły jeszcze większe wrażenie:
- Burger z chrupiącym dodatkiem — soczysta wołowina, sałata i pomidor, a zamiast klasycznej cebuli kilka krążków w panierce.
- Talerz przekąsek na imprezę — zestaw z frytkami, mini nuggetami i chrupiącymi krążkami cebulowymi.
- Zupa krem z dyni z chrupiącym wykończeniem — gładka, rozgrzewająca zupa z dodatkiem krążków cebulowych zamiast grzanek.
- Sałatka z rukolą i grillowanym kurczakiem — lekka kompozycja z dodatkiem chrupiących krążków jako kontrastowego elementu.
- Pieczone bataty z dipem jogurtowym — słodkie ziemniaki z sosem ziołowym i kilkoma krążkami cebulowymi jako chrupiący dodatek.
Czytaj też:
Moje placuszki z cebuli biją na głowę krążki. Zrób teraz, znikną w chwilęCzytaj też:
Nadziewam popularne warzywo i robię przekąskę idealną. Ten patent wymyślił jakiś geniusz