Nadziewam popularne warzywo i robię przekąskę idealną. Ten patent wymyślił jakiś geniusz

Nadziewam popularne warzywo i robię przekąskę idealną. Ten patent wymyślił jakiś geniusz

Dodano: 
Faszerowana cebula
Faszerowana cebula Źródło: Shutterstock / hadasit
Cebula to u mnie nie tylko dodatek do wielu potraw. Polecam genialny przepis na cebulę nadziewaną aromatycznym farszem. Moja rodzina przepada za tym prostym daniem.

Ten przepis to moje niedawne odkrycie. Faszerowana, karmelizowana cebula zachwyciła nas nie tylko wyglądem, ale też smakiem i aromatem. Gotowe danie nieco przypomina gołąbki, jednak dzięki kilku dodatkom, jest bardziej aromatyczne.

Cebula najlepsza do karmelizowania i faszerowania

Do faszerowania i karmelizowania nadają się różne odmiany cebuli np. cebula szalotka, czosnkowa i czerwona. Im słodszy smak cebuli, tym więcej cukru zawiera i lepiej smakuje po zapieczeniu z dodatkami. Zwróć uwagę, czy cebula jest jędrna, zwarta i świeża – na skórce nie powinny znajdować się ciemne plamy oraz wykwity pleśni, które często pojawiają się, gdy warzywo jest przechowywane w wilgoci.

Jak zrobić faszerowaną, karmelizowaną cebulę?

Faszerowana, karmelizowana cebula to efektowne, ale proste w przygotowaniu danie, które zaskakuje smakiem i aromatem. Wystarczy obgotować cebule w wodzie z dodatkiem odrobiny octu, podzielić warzywo na łuski, pozostawić zewnętrzne warstwy cebuli do nadziewania, a resztę posiekać i podsmażyć z mięsem. Do farszu dodaję ugotowany niemal do miękkości ryż, drobno posiekane orzeszki pinii, które przyjemnie chrupią i wyraziste zioła.

Wypełnione farszem cebule podsmażam na maśle, a następnie zalewam passatą pomidorową i zapiekam. W czasie obróbki termicznej znajdujący się w cebuli cukier ulega karmelizacji, nadając warzywu ciemny kolor oraz wyjątkowy smak.

Przepis: Faszerowana, karmelizowana cebula

Cebula wypełniona pysznym farszem poddana wcześniej karmelizacji to niebo w gębie.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
398 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg dużej cebuli szalotki

Na farsz:

  • 100 g suchego ryżu białego długoziarnistego
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki orzeszków pinii
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie cebuliCebulę obierz i odetnij oba końce, a następnie włóż do wrzącej wody z dodatkiem octu i gotuj 5-8 minut – cebula powinna zmięknąć. Wyjmij cebulę łyżką cedzakową i przełóż do miski wypełnionej zimną wodą. Schłodzoną cebulę odsącz z wody na sitku i podziel na łuski, nacinając i zdejmując kolejne warstwy. Duże łuski odłóż do nadziewania, a resztę drobno posiekaj.
  2. Gotowanie ryżuRyż ugotuj niemal do miękkości w osolonym wrzątku, a następnie odcedź.
  3. Przygotowanie farszuPodsmaż posiekaną cebulę na oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mielone mięso, rozmaryn i tymianek. Smaż, aż mięso lekko się przyrumieni, a następnie dodaj ryż oraz posiekane orzeszki pinii, wymieszaj i dopraw farsz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Nadziewanie cebuliGotowym farszem nadziej łuski cebuli. Nadziewaną cebulę obsmaż z obu stron na klarowanym maśle, podlej bulionem i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
  5. PieczeniePrzełóż zawartość patelni do naczynia żaroodpornego, dodaj passatę i piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).

Faszerowaną, karmelizowaną cebulę podaję bez dodatków jako ciepłą przystawkę lub przekąskę.

Opcjonalne dodatki do farszu

Farsz do cebuli możesz przygotować również z dodatkiem ulubionej kaszy np. gryczanej lub jęczmiennej. Doskonale smakuje też farsz na bazie mięsa i warzyw oraz grzybów. Mięso mielone możesz podsmażyć z pieczarkami, papryką, selerem naciowym, cukinią oraz pomidorami i doprawić wedle uznania np. wyrazistym kuminem, świeżymi i suszonymi ziołami oraz cynamonem. Ciekawy smak ma również karmelizowana cebula nadziewana farszem na bazie suszonych owoców (rodzynki, morele, żurawina) i zapiekana w sosie z czerwonego wina z dodatkiem miodu i tymianku cytrynowego.

Czytaj też:
Genialny patent na kotlety mielone. Wystarczy dodać do masy posiekane, zdrowe warzywo
Czytaj też:
Schab gotowany tylko 15 minut, ale efekt zaskakuje. Ten trik sprawi, że już nie kupisz wędliny