Ten przepis to moje niedawne odkrycie. Faszerowana, karmelizowana cebula zachwyciła nas nie tylko wyglądem, ale też smakiem i aromatem. Gotowe danie nieco przypomina gołąbki, jednak dzięki kilku dodatkom, jest bardziej aromatyczne.
Cebula najlepsza do karmelizowania i faszerowania
Do faszerowania i karmelizowania nadają się różne odmiany cebuli np. cebula szalotka, czosnkowa i czerwona. Im słodszy smak cebuli, tym więcej cukru zawiera i lepiej smakuje po zapieczeniu z dodatkami. Zwróć uwagę, czy cebula jest jędrna, zwarta i świeża – na skórce nie powinny znajdować się ciemne plamy oraz wykwity pleśni, które często pojawiają się, gdy warzywo jest przechowywane w wilgoci.
Jak zrobić faszerowaną, karmelizowaną cebulę?
Faszerowana, karmelizowana cebula to efektowne, ale proste w przygotowaniu danie, które zaskakuje smakiem i aromatem. Wystarczy obgotować cebule w wodzie z dodatkiem odrobiny octu, podzielić warzywo na łuski, pozostawić zewnętrzne warstwy cebuli do nadziewania, a resztę posiekać i podsmażyć z mięsem. Do farszu dodaję ugotowany niemal do miękkości ryż, drobno posiekane orzeszki pinii, które przyjemnie chrupią i wyraziste zioła.
Wypełnione farszem cebule podsmażam na maśle, a następnie zalewam passatą pomidorową i zapiekam. W czasie obróbki termicznej znajdujący się w cebuli cukier ulega karmelizacji, nadając warzywu ciemny kolor oraz wyjątkowy smak.
Przepis: Faszerowana, karmelizowana cebula
Cebula wypełniona pysznym farszem poddana wcześniej karmelizacji to niebo w gębie.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 398 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg dużej cebuli szalotki
Na farsz:
- 100 g suchego ryżu białego długoziarnistego
- 250 g mięsa mielonego
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki orzeszków pinii
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka octu
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
Sposób przygotowania
- Uszykowanie cebuliCebulę obierz i odetnij oba końce, a następnie włóż do wrzącej wody z dodatkiem octu i gotuj 5-8 minut – cebula powinna zmięknąć. Wyjmij cebulę łyżką cedzakową i przełóż do miski wypełnionej zimną wodą. Schłodzoną cebulę odsącz z wody na sitku i podziel na łuski, nacinając i zdejmując kolejne warstwy. Duże łuski odłóż do nadziewania, a resztę drobno posiekaj.
- Gotowanie ryżuRyż ugotuj niemal do miękkości w osolonym wrzątku, a następnie odcedź.
- Przygotowanie farszuPodsmaż posiekaną cebulę na oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mielone mięso, rozmaryn i tymianek. Smaż, aż mięso lekko się przyrumieni, a następnie dodaj ryż oraz posiekane orzeszki pinii, wymieszaj i dopraw farsz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Nadziewanie cebuliGotowym farszem nadziej łuski cebuli. Nadziewaną cebulę obsmaż z obu stron na klarowanym maśle, podlej bulionem i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
- PieczeniePrzełóż zawartość patelni do naczynia żaroodpornego, dodaj passatę i piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
Faszerowaną, karmelizowaną cebulę podaję bez dodatków jako ciepłą przystawkę lub przekąskę.
Opcjonalne dodatki do farszu
Farsz do cebuli możesz przygotować również z dodatkiem ulubionej kaszy np. gryczanej lub jęczmiennej. Doskonale smakuje też farsz na bazie mięsa i warzyw oraz grzybów. Mięso mielone możesz podsmażyć z pieczarkami, papryką, selerem naciowym, cukinią oraz pomidorami i doprawić wedle uznania np. wyrazistym kuminem, świeżymi i suszonymi ziołami oraz cynamonem. Ciekawy smak ma również karmelizowana cebula nadziewana farszem na bazie suszonych owoców (rodzynki, morele, żurawina) i zapiekana w sosie z czerwonego wina z dodatkiem miodu i tymianku cytrynowego.
Czytaj też:
Genialny patent na kotlety mielone. Wystarczy dodać do masy posiekane, zdrowe warzywoCzytaj też:
Schab gotowany tylko 15 minut, ale efekt zaskakuje. Ten trik sprawi, że już nie kupisz wędliny