Kładę śliwki na cieście francuskim i posypuję cukrem. Te ciastka to hit nad hitami

Kładę śliwki na cieście francuskim i posypuję cukrem. Te ciastka to hit nad hitami

Dodano: 
Ciastka ze śliwkami
Ciastka ze śliwkami Źródło: Shutterstock / Grazyna Kownacka
To banalnie prosty przepis, a efekt? Każdy chrupie i zajada, aż się uszy trzęsą. To doskonałe ciasteczka do kawy, które zawsze wychodzą.

Jeśli lubisz wypieki z aromatycznymi śliwkami – ten przepis jest dla ciebie. Jeśli nie czujesz się mocny w pieczeniu ciast – ten przepis jest dla ciebie. Jeśli nie lubisz spędzać w kuchni zbyt wiele czasu – ten przepis jest dla ciebie. Korzyści można wymieniać jeszcze długo, ale lepiej zabrać się za przygotowania, bo te ciastka ze śliwkami robi się nie tylko łatwo, ale i ekspresowo.

Jak zrobić szybkie ciastka ze śliwkami?

Bazą tych ciastek jest niezastąpione w szybkich i łatwych wypiekach gotowe ciasto francuskie. Wystarczy je pokroić na kwadraty (ty decydujesz o wielkości, ale proponujemy, żeby nie były zbyt duże). Tak przygotowane najlepiej od razu położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem (dzięki temu gotowe ciastka będą miały apetyczną, błyszczącą skórkę) i układać na każdym kawałku połówkę śliwki. Idealne będą węgierki, mocno aromatyczne i wręcz stworzone do pieczenia, ale mogą być też śliwki innych odmian.

Całości dopełnia odrobina cukru kryształu i śliwki mogą lądować w piekarniku. Tu od razu rada: jeśli lubisz korzenne smaki, wymieszaj najpierw cukier z odrobiną cynamonu i taką mieszanką posyp ciastka przed pieczeniem.

Przepis: Ciastka ze śliwkami

Ciastka z gotowego ciasta i sezonowych owoców.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
93 w każdej porcji

Składniki

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 10 śliwek węgierek
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastekŚliwki przekrój na połówki i wypestkuj. Jajko rozmąć z mlekiem. Ciasto rozwiń i pokrój na niewielkie kwadraty. Posmaruj jajkiem i na każdym kwadracie kładź połówkę śliwki. Posyp cukrem.
  2. Pieczenie ciastekCiastka piecz ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni. Gotowe oprósz cukrem pudrem.

Inna wersja niż posypanie ciasteczek cukrem pudrem to polanie ich prostym lukrem z soku z cytryny i cukru pudru lub odrobiną polewy czekoladowej.

Jak podawać ciastka ze śliwkami?

Ciastka ze śliwkami są świetnym deserem lub słodką przekąską do kawy czy herbaty. Można je podawać na ciepło – gorące stworzą efektowny i pyszny deser, jeśli zaserwujesz je z gałką dobrych lodów waniliowych.

Gotowe ciastka łatwo można spakować i zabrać na weekendową wycieczkę. Przepis warto zachować także na czas po wakacjach: takie ciastka są idealną przekąską do pracy czy do szkoły.

Czytaj też:
W mniej niż 30 minut wyczarowuję malinową chmurkę. Zrób raz, a rodzina będzie chciała codziennie
Czytaj też:
Miękki, delikatny spód i mnóstwo owoców. To proste, pyszne ciasto upiekę na długi weekend