Wariant dla fanów słonych smaków może zaskoczyć swoją prostotą.
Czy kiedykolwiek zapiekaliście placki ziemniaczane? Jeśli nie, musicie spróbować.
Zapiekane placki z serem i śmietaną
Składniki:
- 2 placki ziemniaczane Bacówka
- 1 łyżka śmietany 18% Bacówka
- 2 łyżki tartego żółtego sera
- Szczypta ziół prowansalskich
Czas przygotowania: 12 minut
Kaloryczność: ok. 400 kcal
Sposób przygotowania:
- Placki ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Posmaruj śmietaną, posyp serem i ziołami.
- Zapiecz 8–10 minut w 180°C, aż ser się roztopi.
Słodki wariant zaspokoi największy głód i rozpieści podniebienie. Świetnie sprawdzi się również w roli deseru!
Słodko-wytrawne placki z morelami i śmietaną
Składniki:
- 2 placki ziemniaczane Bacówka
- 1–2 morele (pokrojone) lub dżem morelowy Bacówka
- 1 łyżka śmietany Bacówka
- Kropla miodu lub odrobina cukru pudru
Czas przygotowania: 7 minut
Kaloryczność: ok. 350 kcal
Sposób przygotowania:
- Placki lekko podgrzej.
- Na wierzchu ułóż plasterki świeżych moreli lub łyżkę dżemu morelowego Bacówka.
- Dodaj śmietanę i delikatnie osłódź.
Zainspiruj się produktami Bacówki i przekonaj się, że pyszne posiłki nie muszą być skomplikowane i wymagać całego dnia w kuchni.
Produkty użyte w przepisach znajdziesz w sklepach Bacówka lub zamówisz wygodnie online na www.sklep.bacowkatowary.pl.