Kilka tanich składników zamieniam w genialne ciasto. Porzeczki i kruszonka robią swoje

Kilka tanich składników zamieniam w genialne ciasto. Porzeczki i kruszonka robią swoje

Dodano: 
Placek z porzeczkami i kruszonką
Placek z porzeczkami i kruszonką Źródło: Shutterstock / rom_olik
Oto ciasto, które moja rodzina zjada z prędkością blacha na 3 godziny. Wszyscy podchodzą i sobie dokrawają, nie zauważając nawet czekolady i batoników. A robię je z kilku tanich i prostych składników.

Kto by pomyślał, że z kilku prostych składników można zrobić ciasto, które bije na głowę wszystkie słodkie przysmaki? To ciasto przygotowuję o różnych porach roku, jednak to z dodatkiem kwaśnych owoców jest po prostu doskonałe. Ich smak świetnie balansuje słodycz spodu, a wilgotność fantastycznie gra z chrupkością kruszonki.

Na jakim spodzie upiec ciasto z owocami i kruszonką?

Ciasto z owocami i kruszonką da się robić na różnych spodach. Podstawa może być ciastem drożdżowym, kruchym czy biszkoptowym. Ja zaś przygotowuję moje ulubione ciasto ucierane, zwane też biszkoptowo-tłuszczowym. Ma delikatną strukturę, przypominającą nieco ciasto kruche, a przy okazji jest wilgotne i pełne smaku.

Jak zrobić placek z kwaskowymi owocami i chrupiącą kruszonką?

Ten placek z owocami i kruszonką robi się naprawdę szybko, a smakuje doskonale. Większość osób, które go próbują myślą, że spód jest kruchym ciastem. Tymczasem rzeczywiście ciasto jest delikatne i lekko sypiące się, ale robię je metodą ciasta ucieranego. A gdy dodam do niego czerwone porzeczki, na które właśnie jest sezon oraz kruszonkę, każdy się na nie kusi.

Przepis: Placek z porzeczkami i kruszonką

Tani placek ucierany z dodatkiem czerwonych porzeczek i kruszonki

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
24
Liczba kalorii
245 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 250 g margaryny lub 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 500 g czerwonych porzeczek

Na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spoduRozmiękczoną margarynę lub masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dalej miksuj, dodają kolejno po jednym jajku. Do ciasta dodaj oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, krótko wymieszaj. Ciasto przełóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Upiecz na rumiano w 180 stopniach Celsjusza.
  2. Dopiekanie ciastaPorzeczki opłucz, osącz, usuń zielone łodyżki. Z podanych składników przygotuj kruszonkę. Podpieczony spód posyp porzeczkami, a potem kruszonką. Ciasto piecz jeszcze ok. 20-25 minut, aż kruszonka ładnie się zrumieni.

Inne wersje placka z owocami i kruszonką

Na podpieczony spód tego placka można wyłożyć owoce świeże, rozmrożone czy z konfitury. Te zawierające więcej soku warto wcześniej zesmażyć, dzięki czemu masa będzie bardziej zawiesista i nie będzie nią zbyt mocno nasiąkało ciasto. Do niektórych owoców dobrze też będzie pasować ciasto kakaowe. By je przygotować wystarczy w miejsce 2-3 łyżek mąki wsypać tyle samo ciemnego kakao. Kruszonkę można zaś odmienić, dodając do niej np. trochę płatków owsianych, posiekanych orzechów, migdałów czy mielonego cynamonu. Te zmiany są bardzo proste, a pozwolą za każdym razem przygotować nieco inny wypiek.

Czytaj też:
Domowe bułeczki z borówkami to u mnie wakacyjny hit. Są takie mięciutkie, a kosztują grosze
Czytaj też:
To jedno z najlepszych ciast na weekend. Zachwyca puszystością, wilgotnością i kwaskową nutą