Ten makaron z chrupiącą cukinią ratuje mój obiad w tygodniu. 25 minut i smakuje obłędnie

Ten makaron z chrupiącą cukinią ratuje mój obiad w tygodniu. 25 minut i smakuje obłędnie

Dodano: 
Makaron z cukinią
Makaron z cukinią Źródło: Shutterstock / Irati Ventoso Cenzano
Mój makaron z cukinią jest gotowy ekspresowo. A do tego zachwyca smakiem i zapewnia długie uczucie sytości. Zapraszam po przepis na proste, ale bardzo aromatyczne danie.

Gdy mam zaledwie chwilę na przygotowanie pełnowartościowego i smacznego obiadu, to stawiam na niezawodne połączenie – makaron z cukinią i aromatycznym parmezanem. To prawdziwy strzał w dziesiątkę dla zabieganych! Danie jest gotowe raz-dwa, a jego smak i wartości odżywcze sprawiają, że idealnie wpisuje się w założenia dobrze zbilansowanej diety.

Jak zrobić makaron z cukinią?

Smaczny i zdrowy obiad w mniej niż 30 minut? Tak, to możliwe! Poniższy przepis to doskonały przykład szybkiej i zdrowej kuchni. Często przygotowuję to danie w środku tygodnia, gdy grafik zawodowych i domowych obowiązków pęka w szwach. Przygotowuję je również z makaronu z wczorajszego obiadu.

Nastawiam wodę na makaron i zabieram się za przygotowanie dodatków. Pokrojoną w kostkę, paseczki lub półplasterki cukinię wrzucam na patelnię i smażę na oliwie z oliwek razem z czosnkiem. Gdy makaron jest gotowy do odcedzania, odlewam nieco wody, a następnie razem z makaronem dodaję ją na patelnię. Mieszam składniki, dodaję starty na tarce parmezan i po 2 minutach podaję przepyszną, pożywną potrawę.

Przepis: Makaron z cukinią

Penne z delikatnie chrupiącą cukinią, aromatycznym czosnkiem i wyrazistym parmezanem zachwyca prostotą i głębią śródziemnomorskiego smaku.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
531 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g suchego makaronu penne
  • 2 małe cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuW dużym garnku zagotuj wodę i dodaj sól. Wrzuć makaron i ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron, zachowując 2/3-1 szklanki wody z gotowania.
  2. Przygotowanie dodatkówRozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną cukinię oraz drobno posiekany czosnek i smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż cukinia zmięknie.
  3. WykonanieWrzuć makaron na patelnię z cukinią. Dodaj wodę oraz połowę tartego parmezanu i wymieszaj. Podgrzewaj, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw danie solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Makaron z cukinią podaję od razu po przygotowaniu. Porcje potrawy posypuję pozostałym parmezanem.

Inne smaczne dodatki do makaronu z cukinią

Smak potrawy możesz wzbogacić, dodając np.:

  • świeże i suszone zioła – ze smakiem cukinii doskonale komponuje się bazylia, oregano, tymianek, majeranek, natka pietruszki, mieszanka ziół prowansalskich, czosnek niedźwiedzi, szałwia,
  • pomidorki koktajlowe – dodane po podsmażeniu cukinii nadadzą potrawie słodkawy posmak,
  • ser ricotta, feta lub mascarpone – zamiast parmezanu możesz dodać na patelnię 2-3 łyżki kremowych serów, które nie tylko zagęszczą sos, ale także nadadzą daniu wyjątkowy smak,
  • świeżą papryczkę chili lub płatki chili – świetnie komponują się z pozostałymi składnikami, podbijając smak dania.

Czytaj też:
Filet z kurczaka pod cukiniową pierzynką to lipcowy hit. 30 minut i obiad gotowy
Czytaj też:
Kroję cukinię i kładę dodatki jak na pizzę. Ta pomysłowa przekąska smakuje każdemu