Zrobiłem to danie raz i wszyscy prosili o przepis. Mięso, ziemniaki i sekretny składnik

Zrobiłem to danie raz i wszyscy prosili o przepis. Mięso, ziemniaki i sekretny składnik

Dodano: 
Stek ze smażonymi ziemniakami
Stek ze smażonymi ziemniakami Źródło: Shutterstock / Evgeny Starkin
Naprawdę niewiele potrzeba, żeby przygotować eleganckie i obłędnie pyszne danie. Wystarczy usmażyć mięso, dodać smażone ziemniaki, aromatyczny dodatek oraz parmezan.

Sekret wyjątkowego smaku często tkwi w prostych składnikach. Tak jest w przypadku steków ze smażonymi ziemniakami, które idealnie sprawdzą się jako sycąca przystawka oraz danie główne na wyjątkowe okazje. Dziś dzielę się daniem, które po raz pierwszy miałem okazję jeść na weselu. Gdy zrobiłem je na domowe przyjęcie, każdy chciał moją recepturę.

Z jakiego mięsa przygotować soczyste steki?

Najlepsze steki wychodzą z wołowiny. Idealnie w tym przypadku sprawdzi się polędwica, karkówka, rostbef, antrykot i ligawa. Steki wołowe mają wyjątkowy smak oraz wychodzą bardzo kruche i soczyste. Mój przepis uwzględnia użycie polędwicy wołowej. Steki można również przygotować z wieprzowiny (nadają się: polędwica, schab, karkówka), drobiu (z piersi kurczaka lub indyka) oraz ryb (łososia lub tuńczyka). Warto jednak pamiętać, że każdy rodzaj mięsa wymaga odpowiedniej obróbki termicznej.

Jak zrobić stek wołowy ze smażonymi ziemniakami?

Przepyszne i eleganckie danie przygotujesz, korzystając z dwóch patelni. Na jednej smażę mięso, a na drugiej podgotowane i pokrojone w grube plastry ziemniaki. Ziemniaki można obsmażyć chwilkę wcześniej i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, żeby nie ostygły.

Zanim przystąpię do smażenia, mieszam masło z aromatycznymi dodatkami, formuję niewielkie krążki, owijam folią i wstawiam do zamrażalnika. Masło czosnkowo-ziołowe, ułożone na gorących stekach, szybko się roztapia, nadając daniu wyjątkowy aromat.

Przepis: Stek ze smażonymi ziemniakami

Soczyste mięso z pieczonymi ziemniakami nie wymaga wiele pracy, a smakuje i wygląda wybornie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
679 w każdej porcji

Składniki

  • 4 steki z polędwicy wołowej (grubość 2,5 cm)
  • 4 średnie ziemniaki
  • 4 łyżki klarowanego masła
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 100 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówZiemniaki ugotuj w osolonym wrzątku niemal do miękkości. Odcedź, odparuj i pokrój w plastry o grubości 1 cm. Wskazówka: możesz również pokroić w plastry surowe ziemniaki oraz użyć ziemniaków pieczonych.
  2. Przygotowanie masła czosnkowo-ziołowegoDo miękkiego masła dodaj przeciśnięty przez praskę i utarty z odrobiną soli czosnek oraz roztarty w dłoniach tymianek i rozmaryn. Wymieszaj, uformuj małe kulki, rozpłaszcz je, żeby powstały krążki, a następnie owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika.
  3. Smażenie ziemniakówRozgrzej 2 łyżki klarowanego masła i obsmaż plastry ziemniaków z obu stron, na złoty kolor. Oprósz ziemniaki solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: ziemniaki możesz również przyprawić np. suszonym rozmarynem.
  4. Smażenie mięsaPlastry polędwicy wołowej lekko rozbij dłonią i obsmaż z obu stron na pozostałym maśle klarowanym. Gotowe mięso zdejmij z patelni i odstaw na 5-10 minut, żeby soki równomiernie się rozeszły, a następnie oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  5. WykonanieNa plastrach ziemniaków ułóż steki, a na mięsie schłodzone krążki masła czosnkowo-ziołowego. Posyp danie startym na tarce parmezanem.

Steki ze smażonymi ziemniakami podaję od razu po przygotowaniu.

Jak długo smażyć steki wołowe?

Zbyt długie smażenie mięsa wołowego powoduje, że staje się twarde, gumowate i niesmaczne. Najlepiej podczas przygotowywania steków kontrolować stopień wysmażenia mięsa za pomocą termometru kuchennego.

  • Temperatura wewnątrz mięsa 52-54 stopnie Celsjusza – stek jest bardzo krwisty; czas smażenia – 30-60 sekund z każdej strony.
  • Temperatura wewnątrz mięsa 55-57 stopni Celsjusza – stek jest średnio krwisty; czas smażenia – 1-2 minuty z każdej strony.
  • Temperatura wewnątrz mięsa 60-65 stopni Celsjusza – stek jest średnio wysmażony; czas smażenia – 2-3 minuty z każdej strony.
  • Temperatura wewnątrz mięsa 63-66 stopni Celsjusza – stek jest średnio-mocno wysmażony – czas smażenia – 3-4 minuty z każdej strony.
  • Temperatura wewnątrz mięsa 67-72 stopni Celsjusza – stek jest mocno wysmażony; czas smażenia – powyżej 5 minut z każdej strony.

Czytaj też:
Obsmażam karkówkę i piekę z tymi dodatkami. Efekt? Najlepsze mięso, jakie jadłem w życiu
Czytaj też:
Z mielonego mięsa robię genialne steki. Pyszna odmiana od kotletów mielonych i pulpetów w sosie