Wystarczy gotowe ciasto i dwa pyszne dodatki. Chrupiące roladki zrobisz ekspresowo

Wystarczy gotowe ciasto i dwa pyszne dodatki. Chrupiące roladki zrobisz ekspresowo

Dodano: 
Francuskie roladki ze szpinakiem
Francuskie roladki ze szpinakiem Źródło: Shutterstock / Cesarz
Te roladki z ciasta francuskiego to pyszna przekąska, którą można zajadać na ciepło i na zimno. Sprawdzą się jako lekki posiłek lub przekąska do pracy czy w podróż.

Jeśli masz w lodówce gotowe ciasto francuskie, zawsze ekspresowo wyczarujesz coś pysznego. Nasza propozycja to ciasto francuskie ze szpinakiem i serem feta. To chrupiące, pełne nadzienia roladki, które robi się łatwo i szybko.

Jak zrobić ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą?

Do przygotowania przekąski możesz wykorzystać dowolne gotowe ciasto francuskie. Jeśli zależy ci na dobrym składzie i lepszej jakości, wybierz ciasto z dodatkiem masła (będzie jednak droższe od tych najpopularniejszych, które są robione na bazie tłuszczów roślinnych). Niezależnie od tego, jakie ciasto francuskie kupisz, przygotowanie roladek wygląda tak samo.

Najpierw trzeba przesmażyć szpinak, aby liście straciły swoją objętość. Potem już tylko wystarczy dodać fetę i farsz jest gotowy. Uważaj z doprawianiem: najlepiej spróbować najpierw farszu. Feta jest słona sama w sobie i często nie trzeba już dodatkowo dosalać całości.

Rada: roladki ułożone na blasze możesz dodatkowo posmarować jajkiem rozmąconym z łyżką mleka. Ten prosty zabieg sprawi, że ciasto będzie apetycznie błyszczące i bardziej się zrumieni. Roladki można również posypać sezamem lub innymi ziarenkami, np. makiem czy pestkami słonecznika.

Przepis: Francuskie roladki ze szpinakiem

Pomysł na szybką przekąskę.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
124 w każdej porcji

Składniki

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 100 g szpinaku baby
  • 150 g sera feta
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie farszuNa patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć szpinak i smaż, aż liście stracą na objętości. Dodaj ser feta, rozgnieć widelcem, dopraw całość do smaku. Zostaw farsz do przestygnięcia.
  2. Robienie roladek i pieczenieNa ciasto francuskie wyłóż cały farsz i zawiń jak naleśnik. Pokrój na plastry. Układaj je płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20-25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Inne pomysły na francuskie roladki ze szpinakiem

Połączenie szpinaku z fetą to tylko jedna z pysznych możliwości na przygotowanie farszu do roladek z ciasta francuskiego. Możesz tu wykorzystać także inne sery. Może to być np. mozzarella, sery pleśniowe (świetnie się sprawdzą sery z niebieską pleśnią) czy tarty żółty ser. W tym ostatnim przypadku wystarczy wymieszać przestudzony szpinak z serem i wyłożyć na płat ciasta. Do zrobienia roladek można też użyć popularnych serków do smarowania kanapek. Posmaruj takim serkiem płat ciasta, wyłóż szpinak, zawiń, pokrój i upiecz.

Czytaj też:
Pomysł na pożywne cukinie z piekarnika. Mięsny farsz zachwyca smakiem
Czytaj też:
15 minut i masz francuski placek lepszy niż pizza. Wracam do niego w leniwe wieczory