Dżem z czarnej porzeczki robi się łatwo i wystarczą tylko dwa składniki: dojrzałe czarne porzeczki oraz cukier. Taki dżem to dosłownie: lato zamknięte w słoiku. Jest idealny do kanapek, ciast, naleśników czy słodkich placków.
Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki?
Dżem z czarnej porzeczki to jeden z tych przetworów, które niemal robią się same – i to bez potrzeby używania dodatkowych środków żelujących (żelfiksów, agaru czy żelatyny). Tajemnica tkwi w naturalnych właściwościach tych owoców. Czarna porzeczka jest bowiem wyjątkowo bogata w pektyny – związki roślinne odpowiedzialne za żelowanie.
Czarne porzeczki mają również wysoką zawartość kwasów organicznych, które dodatkowo wspomagają proces żelowania. Właśnie ta kombinacja – pektyny i kwasy – sprawia, że wystarczy cierpliwe gotowanie, by uzyskać idealnie gęsty i aromatyczny dżem. Owoce wystarczy jedynie zasypać cukrem.
Przy wielu przepisach znajdziesz proporcje 1:1, czyli kilogram cukru na kilogram owoców. Niektórzy dają połowę mniej cukru, ja jeszcze bardziej zmniejszam jego ilość: na kilogram owoców daje ok. 300 g cukru i tak podaję w przepisie.
Skąd wiadomo, że dżem jest gotowy? Zrób test zimnego talerzyka: odrobina dżemu położona na zimnej powierzchni powinna szybko tężeć – to znak, że produkt jest gotowy do przełożenia do słoików.
Przepis: Dżem z czarnej porzeczki
Pyszny dżem bez dodatku środków żelujących.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 1072
Składniki
- 1 kg czarnej porzeczki
- 300 g cukru
Sposób przygotowania
- Szykowanie porzeczekPorzeczki wsyp do rondelka z grubym dnem, rozgnieć lekko i podgrzewaj, aż zaczną puszczać sok. Gotuj chwilę, żeby nieco odparować płyn.
- Robienie dżemuDo gotujących się porzeczek dodaj cukier, wymieszaj i gotuj, aż dżem będzie miał odpowiednią dla ciebie gęstość. Gorący przekładaj do wyparzonych słoików.
Czy dżem z czarnej porzeczki trzeba pasteryzować?
Zwykle nie ma potrzebny dodatkowej pasteryzacji dżemu z czarnej porzeczki, ale można to zrobić, jeśli chcesz, żeby przetwory zachowały jakość jak najdłużej.
Najważniejsza jest jednak odpowiednia higiena: słoiki powinny być wyparzone (można je wyprażyć w piekarniku), a nakrętki dodatkowo warto przetrzeć spirytusem. Jest to szczególnie ważne przy dżemach z mniejszą ilością cukru, który też działa jak naturalny konserwant. Słoiczki z gorącym dżemem wystarczy odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
Jeśli chcesz dodatkowo pasteryzować słoiczki z dżemem, gotuj je ok. 15 minut lub włóż je na ten czas do rozgrzanego do 100 stopni piekarnika.
Czytaj też:
Zostały ci owoce? Zrób ten sernik bez pieczenia, a goście będą prosić o przepisCzytaj też:
Każdy prosi o ten przepis na naleśniki. Ciasto jest elastyczne i nie przywiera do patelni