Sernik czekoladowy na zimno to deser, który uszykujesz w pół godziny. Reszta to już czekanie, aż dobrze się schłodzi i stężeje. To sernik, do którego dodajemy aż trzy tabliczki słodkie, mlecznej czekolady, dużo śmietanki kremówki, ser z wiaderka i ser mascarpone. Do tego pyszny i zdrowy spód z daktyli i orzechów, który też nie wymaga pieczenia.
Jak zrobić sernik czekoladowy na zimno?
Sernik na zimno z czekoladą robi się łatwo, a cały sekret to połączenie gorącej śmietanki z czekoladą. Może to być czekolada w tabliczkach, może to być czekolada w kaletkach, specjalnie przeznaczona do deserów. Jeśli jest to czekolada w tabliczkach, należy ją pokruszyć na mniejsze kawałki, aby dobrze rozpuściła się w gorącej śmietance. Proces rozpuszczania czekolady zalanej gorącą śmietaną może chwilę potrwać: mieszaj całość delikatnie. Potem zmiksuj z rozpuszczoną we wrzątku żelatyną i dopiero dodaj do sera. Sama czekolada po schłodzeniu deseru również sprawi, że deser nabierze odpowiedniej konsystencji.
Rada: jedną czekoladę mleczną możesz zamienić na gorzką. Możesz też do masy sernikowej dodać odrobinę kakao, jeśli zależy ci, aby deser miał bardziej intensywny kolor.
Przepis na sam spód z daktyli i orzechów warto sobie zapisać: to uniwersalny spód, który można potem wykorzystać do innych serników czy piankowych deserów na zimno. Do przygotowania tego spodu potrzebny jest dobry blender lub mikser.
Przepis: Czekoladowy sernik na zimno
Pomysł na pyszny deser z czekoladą.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 850 w każdej porcji
Składniki
- 500 g sera z wiaderka
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki 36%
- 300 g czekolady mlecznej
- 1 czubata łyżka żelatyny
- 100 ml wrzącej wody
na spód:
- 200 g suszonych daktyli
- 150 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka kakao
dodatkowo:
- wiórki czekoladowe do dekoracji
Sposób przygotowania
- Szykowanie spoduDaktyle zalej gorącą wodą i namaczaj ok. 20-25 minut. Po tym czasie odsącz z wody i zmiksuj z orzechami i kakao na lepką, gęstą masę. Masę wyłóż na dno tortownicy i uformuj spód. Włóż do lodówki.
- Robienie masy serowejPokrusz lub posiekaj czekoladę. Podgrzej śmietankę i niemal wrzącą zalej czekoladę. Mieszaj, aż się rozpuści. Żelatynę zalej wrzątkiem i dokładnie rozpuść. Dodaj do śmietanki i zmiksuj razem. Zimne serki zmiksuj i powoli dodawaj śmietankę z czekoladą i żelatyną. Gotową masę, wylej na spód z orzechów i daktyli i wstaw do lodówki.
- DekorowanieKiedy masa serowa stężeje, udekoruj deser wiórkami czekolady.
Jak udekorować sernik na zimno?
Naturalnym wyborem wydaje się tu czekolada i taką wersję podajemy w przepisie, ale można nawet z samą czekoladową dekoracją poeksperymentować i wykorzystać np. polewę z czekolady czy czekoladowe ciasteczka lub praliny jako dekorację. Idealnie z deserem będą się też komponowały orzechy włoskie (które są także częścią spodu). Najprostszą, ale smaczną i elegancką wersją jest oprószenie ciasta gorzkim kakao (najlepiej to zrobić przed podaniem). Jeśli z kolei lubisz przełamać smaki, udekoruj ciasto świeżymi owocami, np. malinami lub borówkami.
Czytaj też:
Zostały ci owoce? Zrób ten sernik bez pieczenia, a goście będą prosić o przepisCzytaj też:
Nie zdążysz się obejrzeć, a to ciasto z borówkami już znika ze stołu. Tylko 5 minut pracy