W ostatni weekend ugotowałem kompot z borówek i czarnych porzeczek, a część owoców przełożyłem do deseru. Ich lekko kwaśna nuta i aromat lasu wspaniale komponują się z delikatnym kremem. To szybki sposób, by nie marnować niczego z letnich zapasów, a jednocześnie stworzyć efektowny deser, który wygląda jak z wyszukanej cukierni.
Jak zrobić sernik na zimno z owoców po kompocie?
Podstawą spodu są zazwyczaj herbatniki, ale z powodzeniem możesz użyć innych ciastek – niekoniecznie tylko słodkich. Kiedyś wykorzystałem resztki solonych orzeszków, które dzięki kontrastowi smaków świetnie zgrały się ze słodkim sernikiem i owocami. Dobrym pomysłem są też ciastka w czekoladzie, które dodają całości głębi i intensywnej słodyczy.
Jeśli nie chcesz używać galaretki na wierzch sernika, możesz dodać owoce bezpośrednio do masy serowej. Wystarczy delikatnie je wmieszać, by równomiernie się rozłożyły. Alternatywnie możesz ułożyć je na spodzie przed wlaniem masy. Każdy z tych sposobów wpłynie na wygląd ciasta, ale nie na jego smak, ten i tak będzie znakomity.
Przepis: Owocowy sernik na zimno
Genialny sposób na wykorzystanie owoców po kompocie.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 318 w każdej porcji
Składniki
Spód:
- 200 g herbatników
- 80 g masła
Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego
- 250 g serka homogenizowanego waniliowego
- 150 g cukru pudru
- 300 ml śmietany 30%
- 8 g żelatyny (4 listki)
Owoce i galaretka:
- 300 g odsączonych borówek i porzeczek z kompotu
- 150 ml syropu z kompotu
- 1 galaretka owocowa (75 g)
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduCiastka dokładnie pokrusz na drobny piasek. Masło rozpuść w rondelku i wymieszaj z okruszkami. Masą wyłóż spód formy, dociśnij i schłódź 15 min.
- Przygotowanie masy serowejŻelatynę zalej 50 ml wody, odstaw na 5 min, podgrzej do rozpuszczenia. Twaróg, serek i cukier ubij na gładko, dodaj lekko przestudzoną żelatynę. Ubij śmietanę na sztywno, delikatnie połącz z masą. Wylej krem na spód i wstaw do lodówki na 30 min.
- Przygotowanie galaretkiOdsącz borówki i porzeczki. Syrop podgrzej i rozpuść w nim galaretkę, odstaw do przestudzenia. Na schłodzony krem wyłóż owoce, zalej lekko przestudzoną galaretką. Chłódź min. 2 godziny przed podaniem.
Jak jeszcze wykorzystać owoce z kompotu?
Owoce z kompotu sprawdzą się doskonale jako mus do naleśników, gofrów lub nawet tostów — wystarczy je zblendować z odrobiną cukru lub cynamonu. Można je też dorzucić do owsianki albo wymieszać z jogurtem naturalnym, by stworzyć smaczne i zdrowe śniadanie. A jeśli masz ochotę na coś orzeźwiającego, zblenduj owoce z jogurtem, mlekiem lub kefirem i stwórz koktajl idealny na leniwe poranki.
W porze obiadowej lub gdy przyjdzie ochota na coś bardziej konkretnego, te owoce będą świetnym farszem do pierogów czy knedli — szczególnie jeśli masz wiśnie, śliwki albo jabłka. Możesz też przerobić je na domowe powidła lub dżem: gotuj je z dodatkiem cukru i przypraw, a potem zamknij w słoikach, by cieszyć się ich smakiem przez dłużej.
Czytaj też:
Ten deser ratuje w największe upały. Zimny, kremowy sernik, którego smak zostaje w pamięci na zawszeCzytaj też:
To mój ulubiony letni sernik. Bez pieczenia, z jagodami nie ma sobie równych