Ten deser ratuje w największe upały. Zimny, kremowy sernik, którego smak zostaje w pamięci na zawsze

Ten deser ratuje w największe upały. Zimny, kremowy sernik, którego smak zostaje w pamięci na zawsze

Dodano: 
Sernik czekoladowy z wiśniami
Sernik czekoladowy z wiśniami Źródło: Shutterstock / nelea33
Chłód i konsystencja tego czekoladowego deseru z wiśniami to moje ulubione letnie danie. Wypróbuj ten przepis, a gwarantuję że zjesz go z uśmiechem.

Jestem fanem serników na zimno, ale wiem, że zawsze można odkryć coś nowego. Ten deser pojawił się na stole u znajomych, zanim jeszcze padło pierwsze „dzień dobry”. Letnie spotkanie w altance, rozmowy przy kawie i ostatni kawałek sernika, który zniknął w sekundę. O przepis poprosiłem jeszcze tego samego dnia.

Jak zrobić czekoladowy sernik na zimno z wiśniami?

To danie jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale też łatwe do modyfikacji. Wszystko zależy od chwili i nastroju. Jeśli chcesz skrócić czas, możesz pominąć galaretkę i położyć wiśnie bezpośrednio na jeszcze płynnej masie sernikowej. Owoce lekko się zapadną, dzięki czemu nadadzą deserowi nie tylko smaku, ale i ciekawego wyglądu.

By masa była naprawdę gładka i lekka, warto wcześniej wyjąć składniki z lodówki. Śmietanka i twaróg w temperaturze pokojowej lepiej się łączą i nie tworzą grudek. Rozpuszczoną czekoladę warto ostudzić, ale nie za mocno, żeby nie stężała – wtedy łatwiej się ją miesza. Żelatynę zawsze dodawaj stopniowo i mieszaj energicznie, żeby nie zrobiły się grudki. Zamiast wiśni z syropu możesz użyć świeżych lub mrożonych.

Przepis: Sernik czekoladowy na zimno z wiśniami

Połączenie czekolady i wiśni, to coś czego nie da się nie kochać.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
35 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
365 w każdej porcji

Składniki

Spód:

  • 200 g herbatników czekoladowych lub kakaowych
  • 100 g masła

Masa sernikowa:

  • 500 g twarogu sernikowego z wiaderka (dobrze zmielonego)
  • 200 g mlecznej lub deserowej czekolady
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki gorącej wody

Wierzch:

  • 1 słoik wiśni drylowanych (ok. 400 g odsączonych owoców)
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 300 ml wrzątku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spoduHerbatniki zmiksuj lub rozkrusz drobno i wymieszaj z roztopionym w rondelku masłem. Przełóż do tortownicy (ok. 22 cm), dociśnij dokładnie i wstaw do lodówki, by stwardniały.
  2. Krem czekoladowyCzekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i przestudź. Twaróg zmiksuj ze śmietanką i cukrem pudrem. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Do masy serowej wlej ostudzoną czekoladę i na końcu żelatynę. Dokładnie wymieszaj i wyłóż na schłodzony spód. Wyrównaj i wstaw do lodówki.
  3. Wiśnie i galaretkaGalaretkę rozpuść w 300 ml wrzątku, lekko przestudź. Na stężały sernik wyłóż odsączone wiśnie, zalej tężejącą galaretką i schładzaj do całkowitego zastygnięcia.

Jakich owoców użyć w czekoladowym serniku zamiast wiśni?

W czekoladowym serniku wiśnie świetnie kontrastują ze słodyczą masy. Jeśli chcesz je zastąpić, to jest kilka równie pysznych propozycji:

  • Maliny – lekko kwaskowe i soczyste, pięknie przełamują czekoladową słodycz i dodają deserowi elegancji.
  • Gruszki – miękkie i słodkie, szczególnie po lekkim podduszeniu z cynamonem tworzą wyrafinowane połączenie.
  • Pomarańcze – filety z pomarańczy lub skórka kandyzowana dodają świeżości i cytrusowego kontrapunktu.
  • Borówki amerykańskie – łagodne, ale efektowne wizualnie, dobrze sprawdzają się w wersji na zimno.
  • Śliwki – szczególnie w wersji karmelizowanej lub z dodatkiem rumu, dodają głębi i jesiennego charakteru.

Czytaj też:
To mój ulubiony letni sernik. Bez pieczenia, z jagodami nie ma sobie równych
Czytaj też:
Sernik z truskawkami i galaretką to u mnie weekendowy przebój. Rodzina zamawia go co tydzień