Kasza jaglana to doskonały dodatek do zup. Jest lekkostrawna, bogata w składniki odżywcze, a także wspiera utrzymanie szczupłej sylwetki, usprawniając metabolizm i regulując pracę układu pokarmowego. Wypróbuj sprawdzony przepis na zupę z tą zdrową kaszą.
Jak zrobić zdrową zupę z kaszą jaglaną?
Mój przepis na zupę z kaszą jaglaną łączy lekkostrawny, aromatyczny bulion oraz zdrowe warzywa. Lekką zupę zabielam jogurtem naturalnym z żółtkiem.
Bulion przygotowuję na aromatycznej włoszczyźnie. Gotowy wywar warzywny przecedzam, a ugotowaną marchew, korzeń pietruszki oraz seler ścieram na tarce o dużych oczkach i dodaję do zupy. Następnie gotuję w bulionie pokrojone w kostkę ziemniaki i gdy zmiękną, dorzucam warzywa starte na tarce. W osobnym garnku gotuję kaszę jaglaną.
Wskazówka: możesz ugotować zupę z kaszą jaglaną dużo szybciej, jeśli wykorzystasz gotowy bulion lub rosół i dodasz do wywaru surowe warzywa korzeniowe.
Przepis: Zupa z kaszą jaglaną
Zdrowa, delikatna w smaku zupa.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 343 w każdej porcji
Składniki
Na bulion warzywny:
- 2 litry wody
- 3 średnie marchewki
- 2 średnie korzenie pietruszki
- 1 mały korzeń selera
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały por
- 2 łodygi selera naciowego
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 małe liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 4 małe ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 żółtko
- mały pęczek koperku do posypania zupy przed podaniem
Sposób przygotowania
- Gotowanie bulionuWarzywa korzeniowe, selera naciowego oraz pora obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę przekrój na pół, czosnek rozgnieć lekko nożem. Umieść warzywa w garnku, dodaj natkę pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz oraz zimną wodę. Gotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, a następnie przecedź bulion. Marchew, pietruszkę oraz korzeń selera wystudź i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Dodanie ziemniakówDodaj do garnka z przecedzonym bulionem pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki oraz sól do smaku i gotuj, aż warzywa zmiękną.
- Gotowanie kaszy jaglanejKaszę jaglaną opłucz na sitku zimną wodą, a następnie przelej wrzątkiem. W garnku zagotuj 2 i 1/2 szklanki wody. Dodaj odrobinę soli oraz oliwę z oliwek (opcjonalnie olej lub masło) i przepłukaną kaszę. Delikatnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 20 minut (kasza powinna wchłonąć płyn). Podczas gotowania nie mieszaj kaszy. Ugotowaną kaszę zdejmij z palnika i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.
- Dodanie warzyw korzeniowychDo garnka z bulionem i ziemniakami dodaj starte na tarce warzywa korzeniowe. Gotuj 10 minut, żeby smaki się przegryzły.
- Dodanie kaszy i zabielanie zupyWrzuć do garnka ugotowaną kaszę i delikatnie wymieszaj. W miseczce połącz żółtko z jogurtem naturalnym, dodaj kilka łyżek gorącej zupy i wlej do garnka. Mieszaj, do połączenia się składników, nie doprowadzając zupy do wrzenia. Dopraw gotową zupę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Zupę podaję posypaną posiekanym koperkiem.
Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?
Kasza jaglana ma delikatny smak, więc doskonale sprawdza się jako składnik różnych dań głównych, deserów i przekąsek np. sałatek. Może być podawana na słodko i na słono, co sprawia, że łatwo włączyć ją do codziennej diety, dopasowując smak dań do indywidualnych preferencji.
Wyjątkowo wszechstronne zastosowanie kaszy jaglanej to nie jedyna zaleta tego produktu spożywczego. Niepozorne, żółte ziarenka to prawdziwa skarbnica cennych związków odżywczych oraz sposób na wiele dolegliwości zdrowotnych.
Kasza jaglana słynie z wysokiej zawartości witamin z grupy B i witaminy E, a także krzemu, magnezu, potasu, fosforu i żelaza. Zawiera również błonnik pokarmowy oraz antyoksydanty, które zmniejszają stres oksydacyjny i redukują wolne rodniki tlenowe.
Spożywanie kaszy jaglanej bardzo dobrze wpływa na układ pokarmowy (może być spożywana również przez osoby z wrażliwym żołądkiem), pomaga regulować gospodarkę kwasowo-zasadową, usprawnia przemianę materii oraz procesy mineralizacji kości, a także zapobiega ich odwapnieniu. Co więcej, kasza jaglana nie zawiera glutenu i stanowi doskonały zamiennik innych produktów zbożowych.
Czytaj też:
Zupa pieczarkowa, do której wracam od lat. Ten jeden składnik robi całą robotęCzytaj też:
Zupę jarzynową gotuję, jak moja babcia. Dorzucam do niej pyszny, sycący dodatek