O niebo lepsze niż zwykłe mielone. Te kotleciki drobiowe kocha u mnie każdy

O niebo lepsze niż zwykłe mielone. Te kotleciki drobiowe kocha u mnie każdy

Dodano: 
Panierowane kotleciki z piersi kurczaka
Panierowane kotleciki z piersi kurczaka Źródło: Shutterstock / nelea33
Delikatne, soczyste, z chrupiącą skórką i prostym składem – te kotleciki z piersi kurczaka to hit każdego obiadu. Jeden trik w przygotowaniu mięsa robi ogromną różnicę!

Jeśli klasyczne mielone zaczynają ci się nudzić, te kotleciki drobiowe będą strzałem w dziesiątkę. Są wyjątkowo delikatne i zachowują idealną strukturę. Te kotleciki kochają u mnie wszyscy – od dzieci po dorosłych.

Jak zrobić panierowane kotleciki z piersi kurczaka?

Przygotowując kotleciki jedynie z delikatnego drobiu (piersi z kurczaka lub indyka), nie mielę mięsa, bo wówczas powstaje bardzo rzadka masa. Znacznie lepszą konsystencję i bardziej apetyczny wygląd mają kotleciki z siekanej piersi kurczaka. Mięso najpierw kroję w cieniutkie plasterki, a następnie rozdrabniam bardzo ostrym nożem, żeby powstała drobna kosteczka. Mięso przed siekaniem oczyszczam z błon i chrząstek, myję i starannie osuszam papierowym ręcznikiem.

Posiekane mięso łączę z namoczoną w mleku bułką kajzerką oraz prostymi przyprawami, które nie przytłaczają naturalnego smaku drobiu. Do masy mięsnej nie dodaję cebuli. Wskazówka: możesz wzbogacić smak panierowanych kotlecików z piersi kurczaka, dodając np. garść posiekanej natki pietruszki lub koperku, posiekany szczypiorek, a także inne zioła np. natkę kolendry, oregano, tymianek i majeranek.

Masę mięsną wyrabiam, wstawiam na chwilę do lodówki, żeby lekko stężała, a następnie formuję małe kotleciki, które panieruję w bułce tartej. Na panierkę do kotletów drobiowych doskonale nadają się również rozdrobnione płatki owsiane i płatki kukurydziane. Smak panierki możesz zmienić, dodając np. starty na tarce parmezan lub mieloną paprykę. Kotleciki smażę na klarowanym maśle, ale dobrze sprawdzą się również olej do smażenia i oliwa z oliwek.

Przepis: Panierowane kotleciki z piersi kurczaka

Pyszne mięso do obiadu, które świetnie pasuje do różnych dodatków i niemal każdej surówki.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
438 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g piersi kurczaka
  • 2 żółtka
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 szklanka mleka do namoczenia kajzerki
  • 4 łyżki klarowanego masła do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPierś kurczaka oczyść z błon i chrząstek, a następnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem drobno posiekaj mięso. Wskazówka: możesz również rozdrobnić mięso malakserem. Bułkę kajzerkę namocz w mleku i odciśnij z płynu.
  2. Robienie masy mięsnej i chłodzenieW dużej misce umieść posiekane mięso, odciśniętą kajzerkę, 2 żółtka (opcjonalnie 1 duże jajko) oraz pieprz ziołowy, sól i czarny pieprz. Wyrabiaj składniki dłonią, aż powstanie jednolita masa, która nie będzie kleić się do miski. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw na kilka minut do lodówki.
  3. Formowanie i panierowanieZwilżonymi wodą lub natłuszczonymi olejem dłońmi formuj niewielkie, okrągłe/podłużne kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
  4. SmażenieRozgrzej klarowane masło i smaż panierowane kotleciki z piersi kurczaka z obu stron, na złoty kolor.

Gotowe kotlety możesz odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Z czym podawać panierowane kotleciki z piersi kurczaka?

Chrupiące kotleciki drobiowe doskonale smakują z różnymi dodatkami. Najczęściej podaję je z:

  • gotowanymi młodymi ziemniakami z masłem i koperkiem oraz klasyczną mizerią;
  • pieczonymi ziemniakami z ziołami oraz zieloną sałatą z sosem na bazie śmietany, ugotowanego na twardo jajka, miodu i musztardy;
  • kaszą kuskus oraz chrupiącą surówką z kapusty pekińskiej, rzodkiewki i ogórka;
  • pieczywem i sosem czosnkowym.

Czytaj też:
Z siekanego mięsa i warzyw robię przepyszne kotlety. Wychodzą soczyste i pełne smaku
Czytaj też:
Zastąpiłam cebulę innym dodatkiem. Teraz kotlety mielone smakują mi o wiele lepiej