Jeśli klasyczne mielone zaczynają ci się nudzić, te kotleciki drobiowe będą strzałem w dziesiątkę. Są wyjątkowo delikatne i zachowują idealną strukturę. Te kotleciki kochają u mnie wszyscy – od dzieci po dorosłych.
Jak zrobić panierowane kotleciki z piersi kurczaka?
Przygotowując kotleciki jedynie z delikatnego drobiu (piersi z kurczaka lub indyka), nie mielę mięsa, bo wówczas powstaje bardzo rzadka masa. Znacznie lepszą konsystencję i bardziej apetyczny wygląd mają kotleciki z siekanej piersi kurczaka. Mięso najpierw kroję w cieniutkie plasterki, a następnie rozdrabniam bardzo ostrym nożem, żeby powstała drobna kosteczka. Mięso przed siekaniem oczyszczam z błon i chrząstek, myję i starannie osuszam papierowym ręcznikiem.
Posiekane mięso łączę z namoczoną w mleku bułką kajzerką oraz prostymi przyprawami, które nie przytłaczają naturalnego smaku drobiu. Do masy mięsnej nie dodaję cebuli. Wskazówka: możesz wzbogacić smak panierowanych kotlecików z piersi kurczaka, dodając np. garść posiekanej natki pietruszki lub koperku, posiekany szczypiorek, a także inne zioła np. natkę kolendry, oregano, tymianek i majeranek.
Masę mięsną wyrabiam, wstawiam na chwilę do lodówki, żeby lekko stężała, a następnie formuję małe kotleciki, które panieruję w bułce tartej. Na panierkę do kotletów drobiowych doskonale nadają się również rozdrobnione płatki owsiane i płatki kukurydziane. Smak panierki możesz zmienić, dodając np. starty na tarce parmezan lub mieloną paprykę. Kotleciki smażę na klarowanym maśle, ale dobrze sprawdzą się również olej do smażenia i oliwa z oliwek.
Przepis: Panierowane kotleciki z piersi kurczaka
Pyszne mięso do obiadu, które świetnie pasuje do różnych dodatków i niemal każdej surówki.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 438 w każdej porcji
Składniki
- 800 g piersi kurczaka
- 2 żółtka
- 1 bułka kajzerka
- 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 szklanka mleka do namoczenia kajzerki
- 4 łyżki klarowanego masła do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPierś kurczaka oczyść z błon i chrząstek, a następnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem drobno posiekaj mięso. Wskazówka: możesz również rozdrobnić mięso malakserem. Bułkę kajzerkę namocz w mleku i odciśnij z płynu.
- Robienie masy mięsnej i chłodzenieW dużej misce umieść posiekane mięso, odciśniętą kajzerkę, 2 żółtka (opcjonalnie 1 duże jajko) oraz pieprz ziołowy, sól i czarny pieprz. Wyrabiaj składniki dłonią, aż powstanie jednolita masa, która nie będzie kleić się do miski. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw na kilka minut do lodówki.
- Formowanie i panierowanieZwilżonymi wodą lub natłuszczonymi olejem dłońmi formuj niewielkie, okrągłe/podłużne kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
- SmażenieRozgrzej klarowane masło i smaż panierowane kotleciki z piersi kurczaka z obu stron, na złoty kolor.
Gotowe kotlety możesz odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Z czym podawać panierowane kotleciki z piersi kurczaka?
Chrupiące kotleciki drobiowe doskonale smakują z różnymi dodatkami. Najczęściej podaję je z:
- gotowanymi młodymi ziemniakami z masłem i koperkiem oraz klasyczną mizerią;
- pieczonymi ziemniakami z ziołami oraz zieloną sałatą z sosem na bazie śmietany, ugotowanego na twardo jajka, miodu i musztardy;
- kaszą kuskus oraz chrupiącą surówką z kapusty pekińskiej, rzodkiewki i ogórka;
- pieczywem i sosem czosnkowym.
Czytaj też:
Z siekanego mięsa i warzyw robię przepyszne kotlety. Wychodzą soczyste i pełne smakuCzytaj też:
Zastąpiłam cebulę innym dodatkiem. Teraz kotlety mielone smakują mi o wiele lepiej