Z siekanego mięsa i warzyw robię przepyszne kotlety. Wychodzą soczyste i pełne smaku

Z siekanego mięsa i warzyw robię przepyszne kotlety. Wychodzą soczyste i pełne smaku

Dodano: 
Kotlety siekane
Kotlety siekane Źródło: Shutterstock / ArtCookStudio
Planujecie na obiad kotlety? To może przygotujecie kotlety siekane? Wychodzą delikatne, soczyste i nadzwyczaj smaczne, a robi się je prosto i szybko. Moim zdaniem biją na głowę tradycyjne schabowe czy kotlety z kurczaka.

Kotlety siekane to potrawa pośrednia między klasycznymi kotletami, a mielonymi. Mięso na nie ma postać niedużych kawałków, które powstają po rozdrobnieniu przy pomocy noża. To sprawia, że kawałki zachowują więcej soków, niż mięso mielone i wychodzą delikatniejsze, niż kotlety z całego płata mięsa.

Z jakiego mięsa zrobić kotlety siekane?

Kotlety siekane można zrobić z różnych rodzajów mięs. Jednak moim zdaniem najlepszą opcją są kotlety z mięsa drobiowego, a w szczególności z piersi kurczaka lub indyka. Mięso to jest na tyle delikatne, że smaży się je tylko kilka minut. Dzięki temu zachowuje doskonałą soczystość i smak. Poza tym bardzo dobrze komponuje się z różnymi dodatkami.

Jak zrobić apetyczne kotlety siekane?

Moje kotlety siekane wychodzą soczyste, smaczne i apetyczne. To też zasługa dodatku, który do nich dorzucam. A sięgam po czerwoną paprykę, którą kroję w niedużą kostkę i mieszam z mięsem oraz paroma składnikami. Warzywo to dodaje kotletom wyrazistego smaku i sprawia, że potrawa nabiera atrakcyjnego wyglądu.

Przepis: Kotlety siekane z papryką

Soczyste kotlety siekane z mięsa drobiowego i papryki

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
265 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g fileta z piersi kurczaka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 2 jajka
  • 2–3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówFilet z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Paprykę oczyść z nasion i białych błon, również pokrój w niedużą kostkę. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Łączenie składnikówW misce wymieszaj mięso, paprykę, cebulę i czosnek. Dodaj jajka, mąkę oraz przyprawy i zioła. Masa powinna mieć konsystencję gęstej pasty. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj trochę więcej mąki.
  3. Smażenie kotletówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje masy, formując z niej kształtne kotlety. Smaż je na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony.

Inne wersje kotletów siekanych

Kotlety siekane możecie też przygotować z nieco innych składników. Zamiast po paprykę możecie bowiem sięgnąć na przykład po: startą marchewkę, pokrojoną cukinię, por czy cebulę. Dobrze też sprawdzi się zielenina, typu natka pietruszki czy podduszone pieczarki, które wspaniale komponują się z drobiowym mięsem. Kotlety wyjdą jeszcze smaczniejsze, gdy do mięsnej masy dorzucimy też kawałeczki sera żółtego lub pleśniowego.

Czytaj też:
Piersi z kurczaka wyjdą idealnie soczyste. Sekretem jest prosta marynata
Czytaj też:
Rumienię pierś z kurczaka i duszę w aksamitnym sosie. Trudno o szybszy i smaczniejszy obiad