Czy jest bardziej letni smak, niż słodkie, domowe, drożdżowe bułeczki pełne kruszonki i sezonowych owoców? My dziś proponujemy drożdżówki z malinami z prostego i sprawdzonego przepisu. Warto go zapisać, ponieważ maliny można zamienić także na inne owoce sezonowe, np. wiśnie, morele czy śliwki.
Jak zrobić drożdżówki z malinami?
Ciasto drożdżowe potrzebuje nieco uwagi, ale naprawdę warto poświęcić czas na jego wyrabianie. Dzięki temu ciasto będzie idealnie miękkie i puszyste. Jeśli masz taką możliwość, wykorzystaj robot z końcówką do wyrabiania ciasta, zrobi tę pracę za ciebie. Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, poświęć na to ok. 15 minut.
Przy robieniu kruszonki, która jest pysznym elementem tych bułeczek, warto zapamiętać jedną prostą zasadę dotyczącą proporcji: 2:1:1 (odpowiednio: mąka, masło, cukier). W ten sposób możesz wyliczyć dowolnie proporcje – jeśli lubisz dużo kruszonki, zrób jej więcej (np. 100 g mąki, 50 g cukru i 50 g masła). Jeśli chcesz, w podanym przepisie możesz zamienić cukier biały na cukier brązowy, można również, zamiast mąki pszennej, wykorzystać mąkę migdałową.
Do zrobienia drożdżówek z malinami można wykorzystać zarówno owoce świeże, jak i mrożone.
Przepis: Drożdżówki z malinami
Słodkie bułeczki z sezonowymi owocami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 340 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- pół kostki roztopionego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 250 g malin
na kruszonkę:
- 80 g mąki pszennej
- 40 g masła
- 40 g cukru
dodatkowo:
- 1 jajko wymieszane z odrobiną mleka
Sposób przygotowania
- Szykowanie zaczynuMleko delikatnie podgrzej. Drożdże wymieszaj z częścią ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i część cukru, odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W tym czasie przesiej mąkę, rozpuść masło i uszykuj resztę składników.
- Robienie ciastaDo mąki wymieszanej z solą i cukrem dodaj żółtka, ciepłe mleko, żółtka, przestudzone masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj wszystko 10 minut mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, dodawaj masło porcjami, stopniowo wgniatając je w ciasto. Wówczas na wyrabianie poświęć ok. 15 minut. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia.
- Robienie kruszonkiWymieszaj składniki na kruszonkę ręcznie i przełóż kruszonkę do lodówki.
- Pieczenie drożdzówekPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Ciasto podziel na mniejsze części, formuj kulki i spłaszczone układaj na wyłożonej papierem blasze. Zrób wgłębienia w każdej bułeczce i wypełnij je malinami. Przykryj drożdżówki i odstaw jeszcze na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia. Brzegi drożdżówek posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem, posyp wszystko kruszonką. Piecz 25 minut.
Jak podawać drożdżówki z malinami?
Gotowe drożdżówki z malinami można dodatkowo przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, a jeśli lubisz bardzo słodkie wypieki, polej je dodatkowo lukrem (zrobionym z soku z cytryny oraz cukru pudru).
Drożdżówki świetnie smakują z kawą i herbatą, a w gorące dni można je podawać z zimnymi napojami, w tym domowym kompotem z sezonowych owoców. Drożdżówki też można podać z mlekiem.
Czytaj też:
Ten trik z arbuzem i galaretką to letni hit. Dziecinnie prosty, a efekt lepszy niż lodyCzytaj też:
Babcia robiła to bez pieczenia. Ten przekładaniec z herbatników to hit na każdą okazję