Galaretka w arbuzie to efektowny deser, który mogą przyrządzić nawet dzieci. Już samo szykownie tego przysmaku może być dobrą zabawą, ponieważ trzeba zacząć od wydrążenia arbuza z miąższu. Schłodzona galaretka podana w taki sposób wygląda pięknie i smakuje rewelacyjnie.
Jak zrobić galaretkę w arbuzie?
Jedyne czego potrzebujesz to arbuz dowolnej wielkości oraz owocowe galaretki. Cały patent polega na tym, aby wydrążyć miąższ z arbuza przekrojonego na pół lub z arbuza z jedynie ściętym czubkiem (ta wersja jest jeszcze bardziej efektowna). Potem już tylko wystarczy rozpuścić galaretki we wrzątku i po schłodzeniu wlać do arbuza, a następnie schłodzić, aż do stężenia. Kiedy galaretka idealnie stężeje, można kroić deser tak, jak kroi się arbuza.
Rada: aby galaretkę dobrze się kroiło, warto zrobić ją z mniejszej ilości wody, niż jest to w przepisie na opakowaniu. Wówczas będzie bardziej ścisła, ale też bardziej intensywna w smaku.
Inne pomysły na galaretkę w arbuzie
Pyszną opcją na ten deser jest dorzucenie do galaretki owoców. Mogą to być sezonowe owoce, takie jak maliny, truskawki, jagody czy borówki. Wówczas napełnij ciasno takiego arbuza owocami, a następnie zalej schłodzoną galaretką i zostaw do stężenia.
W ten sam sposób można eksperymentować z kolorami galaretek, wlewając je warstwowo. Można też zrobić jasne warstwy niczym sernik na zimno, mieszając galaretki z serkiem homogenizowanym, skyrem czy jogurtem naturalnym. W tej wersji do masy również można dodać świeże owoce, które będą efektownie wyglądać po przekrojeniu deseru.
Czytaj też:
Te malinowe ciastka robię całe lato. Musisz ich spróbować, a przepadniesz po pierwszym kęsieCzytaj też:
Wygląda jak z cukierni, a robię go z gotowego ciasta. Ten kremowy deser zawsze robi wrażenie