Moja babcia naleśniki robiła zawsze na maślance. Do dziś pamiętam ich wspaniały smak

Moja babcia naleśniki robiła zawsze na maślance. Do dziś pamiętam ich wspaniały smak

Dodano: 
Naleśniki z dżemem
Naleśniki z dżemem Źródło: Shutterstock / Dusan Zidar
Naleśniki potrafią robić wszyscy, ale moja babcia przyrządzała najlepsze. Do ciasta dodawała zawsze jeden składnik, dzięki czemu wychodziły lekkie i puszyste. Potem smarowała je domowym dżemem. Ten smak pamiętam do dziś.

Naleśniki to prosta potrawa, którą można przygotować ze składników, które zwykle ma się pod ręką. To mąka, jajka i mleko. Moja babcia zamiast mleka dodawała jednak inny składnik i to chyba dzięki niemu jej naleśniki smakowały nadzwyczajnie. Teraz takie naleśniki serwuję mojej rodzinie i wszyscy się nimi zachwycają.

Dlaczego warto sięgać po maślankę?

Maślanka to fermentowany napój mleczny, który ma wiele zalet zdrowotnych i kulinarnych. Jest lekkostrawna, łatwo przyswajalna i niskokaloryczna. Dzięki temu, że zawiera żywe kultury bakterii, dobrze wpływa na jelita i poprawia trawienie. Stanowi też doskonałe źródło białka, wapnia i witamin z grupy B. Poza tym doskonale nawadnia i orzeźwia, więc idealnie nadaje się na upalne dni.

Jak zrobić naleśniki na maślance?

Naleśniki na maślance robi się podobnie, jak te klasyczne. Z tą różnicą, że zamiast mlekiem, ciasto rozprowadza się maślanką. A ponieważ napój ten jest dość gęsty, ciasto wychodzi dość zawiesiste. Dlatego naleśniki przygotowane na maślance są zazwyczaj grubsze, niż te z ciasta z dodatkiem mleka. Oczywiście ciasto na maślance można nieco rozcieńczyć, dodając do niego trochę wody gazowanej. Dzięki temu naleśniki staną się też bardziej puszyste.

Przepis: Naleśniki na maślance

Puszyste naleśniki przygotowane z ciasta z dodatkiem maślanki

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
265 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju lub roztopionego masła
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMaślankę wymieszaj z jajkami. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, trochę soli i tłuszcz, wymieszaj gładkie ciasto. Odstaw je na 10–15 minut.
  2. Smażenie naleśnikówPatelnię rozgrzej, posmaruj olejem. Wylej na nią porcję ciasta, równomiernie rozprowadź. Smaż naleśniki po ok. 2 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Jak podać naleśniki na maślance?

Naleśniki na maślance najlepiej smakują podane na słodko. Moja babcia zwykle smarowała je domowym dżemem truskawkowym lub malinowym i zwijała w rulony. Wszyscy się nimi zajadaliśmy. Jednak to niejedyny sposób ich serwowania. Można je też podać z prażonymi jabłkami i cynamonem albo z twarożkiem homogenizowanym i świeżymi owocami. Świetnie też będą smakować polane miodem albo polewą czekoladową.

Czytaj też:
Zapiekane naleśniki z serkiem wiejskim, które znikają zanim trafią na talerz. Robię je co tydzień
Czytaj też:
Te naleśniki są puszyste jak chmurka. Spróbujesz raz i zakochasz się bez pamięci