Naleśniki to prosta potrawa, którą można przygotować ze składników, które zwykle ma się pod ręką. To mąka, jajka i mleko. Moja babcia zamiast mleka dodawała jednak inny składnik i to chyba dzięki niemu jej naleśniki smakowały nadzwyczajnie. Teraz takie naleśniki serwuję mojej rodzinie i wszyscy się nimi zachwycają.
Dlaczego warto sięgać po maślankę?
Maślanka to fermentowany napój mleczny, który ma wiele zalet zdrowotnych i kulinarnych. Jest lekkostrawna, łatwo przyswajalna i niskokaloryczna. Dzięki temu, że zawiera żywe kultury bakterii, dobrze wpływa na jelita i poprawia trawienie. Stanowi też doskonałe źródło białka, wapnia i witamin z grupy B. Poza tym doskonale nawadnia i orzeźwia, więc idealnie nadaje się na upalne dni.
Jak zrobić naleśniki na maślance?
Naleśniki na maślance robi się podobnie, jak te klasyczne. Z tą różnicą, że zamiast mlekiem, ciasto rozprowadza się maślanką. A ponieważ napój ten jest dość gęsty, ciasto wychodzi dość zawiesiste. Dlatego naleśniki przygotowane na maślance są zazwyczaj grubsze, niż te z ciasta z dodatkiem mleka. Oczywiście ciasto na maślance można nieco rozcieńczyć, dodając do niego trochę wody gazowanej. Dzięki temu naleśniki staną się też bardziej puszyste.
Przepis: Naleśniki na maślance
Puszyste naleśniki przygotowane z ciasta z dodatkiem maślanki
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 265 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki maślanki
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju lub roztopionego masła
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMaślankę wymieszaj z jajkami. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, trochę soli i tłuszcz, wymieszaj gładkie ciasto. Odstaw je na 10–15 minut.
- Smażenie naleśnikówPatelnię rozgrzej, posmaruj olejem. Wylej na nią porcję ciasta, równomiernie rozprowadź. Smaż naleśniki po ok. 2 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Jak podać naleśniki na maślance?
Naleśniki na maślance najlepiej smakują podane na słodko. Moja babcia zwykle smarowała je domowym dżemem truskawkowym lub malinowym i zwijała w rulony. Wszyscy się nimi zajadaliśmy. Jednak to niejedyny sposób ich serwowania. Można je też podać z prażonymi jabłkami i cynamonem albo z twarożkiem homogenizowanym i świeżymi owocami. Świetnie też będą smakować polane miodem albo polewą czekoladową.
Czytaj też:
Zapiekane naleśniki z serkiem wiejskim, które znikają zanim trafią na talerz. Robię je co tydzieńCzytaj też:
Te naleśniki są puszyste jak chmurka. Spróbujesz raz i zakochasz się bez pamięci