Biorę tanie warzywo i piekę domowy chleb. Jest tak pyszny, że znika do ostatniego okruszka

Biorę tanie warzywo i piekę domowy chleb. Jest tak pyszny, że znika do ostatniego okruszka

Dodano: 
Chleb z cukinii z serem i szynką
Chleb z cukinii z serem i szynką Źródło: Shutterstock / irina2511
Dziś zapraszam po przepis na nietypowe, ale bardzo smaczne pieczywo. Przygotujesz je szybko i bez wysiłku. Wypróbuj przepis na domowy chleb z aromatycznymi dodatkami.

Chleb z cukinii z serem i szynką jest dziecinnie prosty w przygotowaniu i zaskakująco pyszny. To idealny pomysł, by wykorzystać tanie, sezonowe warzywo w zupełnie nowy sposób!

Dlaczego warto upiec chleb z cukinii?

Pieczenie chleba w domu to gwarancja świeżości i kontroli nad składnikami. Poniższy przepis łączy delikatność cukinii z wyrazistym smakiem sera oraz szynki, tworząc kompozycję, która idealnie sprawdza się jako podstawa kanapek, samodzielna przekąska, a także dodatek do zup i sałatek.

Cukinia, dzięki wysokiej zawartości wody, sprawia, że chleb pozostaje wilgotny i świeży przez długi czas. Co więcej, niskokaloryczne warzywo stanowi cenne źródło witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego. Chleb z jej dodatkiem stanowi doskonałą alternatywę dla wypieków ze sklepu oraz pomaga przemycić do diety dodatkową porcję zdrowych warzyw.

Jak zrobić chleb z cukinii z serem i szynką?

Chleb z cukinii z serem i szynką piekę z dodatkiem świeżych drożdży, z których przygotowuję rozczyn. Warzywo ścieram na tarce o dużych oczkach, oprószam solą i odciskam z soku – cukinia powinna być dobrze odciśnięta (najlepiej w ściereczce), żeby ciasto nie wyszło bardzo rzadkie. Mając gotowy rozczyn (powinien podwoić swoją objętość), mieszam wszystkie składniki ciasta łyżką, wyrabiam i odstawiam do wyrastania. Gotowe ciasto nadziewam dodatkami, czekam, aż lekko się napuszy, a następnie wstawiam do piekarnika.

Przepis: Chleb z cukinii z serem i szynką

Ten pyszny bochenek to prawdziwe arcydzieło kulinarne.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
2 godz.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
219 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 średnia cukinia
  • 250 ml letniej wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 150 g szynki w kawałku
  • 150 g sera w kawałku
  • 2 łyżeczki masła do posmarowania wierzchu chleba przed pieczeniem

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie cukiniiCukinię dokładnie umyj i osusz. Nie obieraj jej ze skórki, chyba że jest bardzo gruba i twarda. Zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach, a następnie lekko oprósz warzywo solą, odczekaj 5-10 minut i odciśnij sok.
  2. Przygotowanie rozczynuŚwieże drożdże utrzyj z cukrem. Dodaj 125 ml letniej wody (opcjonalnie mleka) oraz 3 łyżki mąki i wymieszaj. Odstaw rozczyn w ciepłe miejsce na 10-15 minut do wyrośnięcia.
  3. Przygotowanie pozostałych składników ciastaPozostałą mąkę pszenną przesiej razem z solą do dużej miski. Jajko wybij do miseczki i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną. Żółty ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Połowę sera dodaj do miski z mąką. Szynkę pokrój w niewielką kostkę. Masło roztop i wystudź.
  4. Łączenie składników i wyrabianie ciastaDo miski z mąką oraz startym serem dodaj rozczyn, roztrzepane jajko, 125 ml letniej wody oraz odciśniętą cukinię. Wymieszaj składniki łyżką, a następnie wyrób jednolite, elastyczne ciasto.
  5. Pierwsze wyrastanie ciastaGotowe ciasto uformuj w kulę, umieść w misce, przykryj folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - czas wyrastania około 90 minut (lub do podwojenia objętości).
  6. Formowanie chlebaGdy ciasto wyrośnie, delikatnie odgazuj je, ponownie wyrabiając przez kilka minut na lekko podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkuj ciasto na prostokąt (mniej więcej o szerokości foremki). Na środku ciasta zrób wgłębienie na całej długości. Rozłóż równomiernie pokrojoną szynkę i resztę sera wzdłuż wgłębienia. Ostrożnie złóż boki ciasta, przykrywając dodatki i dokładnie zlep brzegi, formując bochenek.
  7. Drugie wyrastaniePrzełóż uformowany chleb do wyłożonej papierem do pieczenia formy, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
  8. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Posmaruj wierzch chleba roztopionym masłem i piecz przez 40-45 minut.

Po upieczeniu wyjmij chleb z formy i wystudź na kratce.

Opcjonalne dodatki do chleba z cukinii

Smak domowego pieczywa wzbogacisz, dodając m.in.:

  • świeże i suszone zioła np. oregano, rozmaryn, tymianek, bazylię,
  • podsmażoną na maśle cebulę lub cebulę prażoną,
  • mieloną paprykę słodką, ostrą lub wędzoną,
  • nasiona lnu, pestki dyni, pestki słonecznika, nasiona czarnuszki.

Możesz również podnieść wartości odżywcze domowego chleba z cukinii, dodając zamiast mąki pszennej mąkę pełnoziarnistą (opcjonalnie rozdrobnione płatki owsiane, jęczmienne lub orkiszowe) lub mieszając białą mąkę z mąką pełnoziarnistą np. orkiszową.

Czytaj też:
Bez długiego wyrabiania i czekania, aż wyrośnie. Ten chleb często piekę wieczorem
Czytaj też:
Ten chleb piekę bez grama mąki ze zdrowego warzywa. Jest prosty, a smakuje fenomenalnie