Chleb z cukinii z serem i szynką jest dziecinnie prosty w przygotowaniu i zaskakująco pyszny. To idealny pomysł, by wykorzystać tanie, sezonowe warzywo w zupełnie nowy sposób!
Dlaczego warto upiec chleb z cukinii?
Pieczenie chleba w domu to gwarancja świeżości i kontroli nad składnikami. Poniższy przepis łączy delikatność cukinii z wyrazistym smakiem sera oraz szynki, tworząc kompozycję, która idealnie sprawdza się jako podstawa kanapek, samodzielna przekąska, a także dodatek do zup i sałatek.
Cukinia, dzięki wysokiej zawartości wody, sprawia, że chleb pozostaje wilgotny i świeży przez długi czas. Co więcej, niskokaloryczne warzywo stanowi cenne źródło witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego. Chleb z jej dodatkiem stanowi doskonałą alternatywę dla wypieków ze sklepu oraz pomaga przemycić do diety dodatkową porcję zdrowych warzyw.
Jak zrobić chleb z cukinii z serem i szynką?
Chleb z cukinii z serem i szynką piekę z dodatkiem świeżych drożdży, z których przygotowuję rozczyn. Warzywo ścieram na tarce o dużych oczkach, oprószam solą i odciskam z soku – cukinia powinna być dobrze odciśnięta (najlepiej w ściereczce), żeby ciasto nie wyszło bardzo rzadkie. Mając gotowy rozczyn (powinien podwoić swoją objętość), mieszam wszystkie składniki ciasta łyżką, wyrabiam i odstawiam do wyrastania. Gotowe ciasto nadziewam dodatkami, czekam, aż lekko się napuszy, a następnie wstawiam do piekarnika.
Przepis: Chleb z cukinii z serem i szynką
Ten pyszny bochenek to prawdziwe arcydzieło kulinarne.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 2 godz.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 219 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 średnia cukinia
- 250 ml letniej wody
- 40 g świeżych drożdży
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 150 g szynki w kawałku
- 150 g sera w kawałku
- 2 łyżeczki masła do posmarowania wierzchu chleba przed pieczeniem
Sposób przygotowania
- Przygotowanie cukiniiCukinię dokładnie umyj i osusz. Nie obieraj jej ze skórki, chyba że jest bardzo gruba i twarda. Zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach, a następnie lekko oprósz warzywo solą, odczekaj 5-10 minut i odciśnij sok.
- Przygotowanie rozczynuŚwieże drożdże utrzyj z cukrem. Dodaj 125 ml letniej wody (opcjonalnie mleka) oraz 3 łyżki mąki i wymieszaj. Odstaw rozczyn w ciepłe miejsce na 10-15 minut do wyrośnięcia.
- Przygotowanie pozostałych składników ciastaPozostałą mąkę pszenną przesiej razem z solą do dużej miski. Jajko wybij do miseczki i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną. Żółty ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Połowę sera dodaj do miski z mąką. Szynkę pokrój w niewielką kostkę. Masło roztop i wystudź.
- Łączenie składników i wyrabianie ciastaDo miski z mąką oraz startym serem dodaj rozczyn, roztrzepane jajko, 125 ml letniej wody oraz odciśniętą cukinię. Wymieszaj składniki łyżką, a następnie wyrób jednolite, elastyczne ciasto.
- Pierwsze wyrastanie ciastaGotowe ciasto uformuj w kulę, umieść w misce, przykryj folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - czas wyrastania około 90 minut (lub do podwojenia objętości).
- Formowanie chlebaGdy ciasto wyrośnie, delikatnie odgazuj je, ponownie wyrabiając przez kilka minut na lekko podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkuj ciasto na prostokąt (mniej więcej o szerokości foremki). Na środku ciasta zrób wgłębienie na całej długości. Rozłóż równomiernie pokrojoną szynkę i resztę sera wzdłuż wgłębienia. Ostrożnie złóż boki ciasta, przykrywając dodatki i dokładnie zlep brzegi, formując bochenek.
- Drugie wyrastaniePrzełóż uformowany chleb do wyłożonej papierem do pieczenia formy, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Posmaruj wierzch chleba roztopionym masłem i piecz przez 40-45 minut.
Po upieczeniu wyjmij chleb z formy i wystudź na kratce.
Opcjonalne dodatki do chleba z cukinii
Smak domowego pieczywa wzbogacisz, dodając m.in.:
- świeże i suszone zioła np. oregano, rozmaryn, tymianek, bazylię,
- podsmażoną na maśle cebulę lub cebulę prażoną,
- mieloną paprykę słodką, ostrą lub wędzoną,
- nasiona lnu, pestki dyni, pestki słonecznika, nasiona czarnuszki.
Możesz również podnieść wartości odżywcze domowego chleba z cukinii, dodając zamiast mąki pszennej mąkę pełnoziarnistą (opcjonalnie rozdrobnione płatki owsiane, jęczmienne lub orkiszowe) lub mieszając białą mąkę z mąką pełnoziarnistą np. orkiszową.
Czytaj też:
Bez długiego wyrabiania i czekania, aż wyrośnie. Ten chleb często piekę wieczoremCzytaj też:
Ten chleb piekę bez grama mąki ze zdrowego warzywa. Jest prosty, a smakuje fenomenalnie