Ten chleb piekę bez grama mąki ze zdrowego warzywa. Jest prosty, a smakuje fenomenalnie

Ten chleb piekę bez grama mąki ze zdrowego warzywa. Jest prosty, a smakuje fenomenalnie

Dodano: 
Chleb z kalafiora
Chleb z kalafiora Źródło: Shutterstock / Joanna 12
Jeśli unikacie jedzenia chleba, ze względu na to, że jest tuczący, mam dla was doskonałą alternatywę. To chleb z pysznego warzywa, który nie zawiera grama tradycyjnej mąki. Dzięki temu mogą go jeść osoby, które muszą rezygnować z glutenu.

Chleb to produkt, po który zazwyczaj sięgamy codziennie. Jego podstawowymi składnikami jest mąka pszenna i żytnia. Jednak zdrowy zamiennik chleba można przygotować z warzywa. Dzięki temu, że nie ma dodatku mąki, nie będzie tuczący i będą po niego mogły sięgnąć np. osoby nietolerujące glutenu.

Jak robi się tradycyjny chleb?

Tradycyjny chleb robi się z mąki pszennej i/lub żytniej. To dwie podstawowe mąki chlebowe, które zapewniają pieczywu przyjemny smak, a także wilgotność i puszystość. By chleb wyrósł, dodaje się do niego zakwas lub drożdże. Pierwszy środek spulchniający jest bardzo wartościowy i daje pieczywu wyrazisty smak, ale u niektórych osób wywołuje niestrawność. Do lżejszych chlebów, czyli z mąki pszennej, dodaje się zazwyczaj drożdże. Powodują one intensywne rośnięcie chleba, dzięki czemu jest on lekki i puszysty.

Jak zrobić chleb z kalafiora?

Przygotowanie chleba z kalafiora to całkiem proste zadanie. Warzywo wystarczy tylko mocno rozdrobnić, a potem podsmażyć w celu zmiękczenia i odparowania nadmiaru wody. Przestudzone trzeba połączyć z kilkoma dodatkami i przełożyć do keksówki. Po 40 minutach pieczenia chleb jest gotowy. Najlepiej jednak smakuje, gdy jest schłodzony.

Przepis: Chleb z kalafiora

Chleb z kalafiora bez dodatku mąki pszennej

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
125 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kalafior
  • 5 jajek
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g tartego parmezanu
  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kalafioraKalafior oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Zetrzyj je na drobnych oczkach lub rozdrobnij w malakserze. Rozdrobniony kalafior przesmaż na patelni, by nieco zmiękł i by odparował z niego nadmiar wody. Przestudzony kalafior przełóż na gazę i odciśnij z niego nadmiar wody.
  2. Łączenie składnikówW misce wymieszaj odciśnięty kalafior, jajka, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, parmezan, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, oliwę i przyprawy.
  3. Pieczenie chlebaPiekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto kalafiorowe. Chleb piecz ok. 40 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni. Gotowy wystudź na kratce.

Wskazówka: Do chleba można dodać najpierw żółtka, a potem białka ubite na pianę. Dzięki temu chleb będzie lżejszy, pulchniejszy.

Chleb z kalafiora – cenne wskazówki

Chleb z kalafiora to doskonała alternatywa dla tych, którzy ograniczają węglowodany w diecie. Mogą też po niego sięgać osoby z nietolerancją glutenu, ponieważ pieczywo to nie ma dodatku mąki pszennej, ani innej glutenowej.

  • Zamiast mąki pszennej do chleba kalafiorowego dodaje się mąkę migdałową. Nie zawiera ona glutenu, lecz jest bardzo pożywna. Dostarcza bowiem wartościowego białka i zdrowych tłuszczów.
  • Do masy na chleb z kalafiora warto dodać pestki słonecznika lub dyni, dzięki czemu pieczywo będzie pożywniejsze.
  • Ciasto kalafiorowe na chleb warto doprawić ziołami. Oprócz rozmarynu dobrze sprawdzą się tu zioła prowansalskie, oregano, a także tymianek.

Czytaj też:
Maczam chleb w jajku i smażę na złoty kolor. To proste danie smakuje fenomenalnie na słono i słodko
Czytaj też:
Ten chleb nauczyła mnie piec moja ciocia. Sekretem jego smaku są dwa proste dodatki

Źródło: smaki.pl