Soczysta pierś z kurczaka z obłędnym nadzieniem. Zakochasz się w tych roladkach

Soczysta pierś z kurczaka z obłędnym nadzieniem. Zakochasz się w tych roladkach

Dodano: 
Pierś kurczaka ze szpinakiem
Pierś kurczaka ze szpinakiem 
Filet z kurczaka faszerowany szpinakiem to jedno z moich ulubionych dań. Do tego chrupiąca skórka i mamy połączenie, które zachwyci wszystkich przy stole.

Klasyczna pierś z kurczaka w panierce to smaczne danie, ale może się znudzić. Wtedy z pomocą przychodzi ten przepis, który skrywa smakowitą niespodziankę. Farsz ze szpinaku nadaje kotletom nowy aromat i wyjątkowy charakter, sprawiając, że rodzina nie będzie chciała wracać do zwykłych, oklepanych dań. Co więcej, dodatek szpinaku sprawia, że danie jest nie tylko smaczne, ale i pełne wartości odżywczych.

Jak zrobić panierowaną pierś z kurczaka ze szpinakiem?

Do tego dania możesz użyć zarówno świeżego, jak i mrożonego szpinaku. Jeśli decydujesz się na mrożony, lepszym wyborem będą całe liście zamiast rozdrobnionego – mają intensywniejszy smak, a po przekrojeniu kotleta wyglądają bardziej apetycznie, dodając mu atrakcyjnej tekstury.

Jeśli nie chcesz używać zbyt dużo oleju, możesz upiec kotlety. Wystarczy, że ułożysz je na papierze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i wstawisz do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez około 25–30 minut, aż panierka stanie się złocista, a mięso dobrze się upiecze. Dla jeszcze lepszego efektu możesz spryskać kotlety odrobiną oliwy, aby były bardziej chrupiące.

Przepis: Pierś kurczaka ze szpinakiem

Łatwy sposób na pierś z kurczaka. Szpinakowe nadzienie robi różnicę!

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
550 w każdej porcji

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku

Na farsz szpinakowy:

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Do panierowania:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszu szpinakowegoNa rozgrzanej oliwie zeszklij posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj szpinak i smaż, aż zmniejszy swoją objętość. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Przygotowanie i rolowanie kurczakaFilety z kurczaka lekko rozbij tłuczkiem, aby uzyskać cienkie, równomierne plastry. Dopraw je solą, pieprzem. Na każdym filecie rozłóż równomiernie farsz szpinakowy, a następnie zwiń w ciasną roladkę. Każdy kawałek obtocz najpierw w mące, następnie zanurz w roztrzepanym jajku, a na końcu dokładnie obtocz w bułce tartej.
  3. SmażenieNa głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny do około 175°C. Smaż kawałki partiami, obracając je, aż panierka nabierze złocistego koloru, a mięso będzie dobrze ugotowane (około 4–5 minut partiami). Po smażeniu odsącz je na ręczniku papierowym.

Co oprócz szpinaku można dodać do faszerowanych piersi kurczaka?

Nadziewanie kotletów to świetny sposób na kulinarne eksperymenty, które pozwalają tworzyć nowe, zaskakujące połączenia smaków. Dzięki temu możesz za każdym razem zaskakiwać swoich domowników i gości czymś wyjątkowym. Oto kilka propozycji:

  • Ser – mozzarella, feta, cheddar lub pleśniowy dodadzą kremowości i głębokiego smaku.
  • Pieczarki – podsmażone z cebulą wzbogacą farsz o aromatyczną nutę i lekką wilgotność.
  • Suszone pomidory – intensywny, słodko-kwaśny smak, który świetnie komponuje się z mięsem.
  • Boczek – dodaje chrupkości i głębi smaku, a także sprawia, że kurczak pozostaje soczysty.
  • Ogórki kiszone – ich kwaskowy smak idealnie przełamuje delikatność kurczaka, dodając oryginalnego charakteru.

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby łączyć ze sobą te dodatki. Każda kombinacja wyjdzie pysznie, gwarantuję!

Czytaj też:
Te roladki z kurczaka to popisowe danie mojego męża. Przygotowuje je w weekendy i na święta
Czytaj też:
Piekę filet z kurczaka i podaję z aksamitnym sosem. Obiad jak z restauracji, a kosztuje grosze