W puszyste ciasto zawiń dwa lubiane dodatki. Rogaliki z nietypowym nadzieniem zawsze robią furorę

W puszyste ciasto zawiń dwa lubiane dodatki. Rogaliki z nietypowym nadzieniem zawsze robią furorę

Dodano: 
Rogaliki z szynką i serem
Rogaliki z szynką i serem Źródło: Shutterstock / DuxX
Te wytrawne, drożdżowe rogaliki robi się łatwo, a efekt to przekąska sycąca i pyszna. Można je zajadać na ciepło i na zimno.

Wytrawne rogaliki można zjeść na śniadanie, kolację, można je zabrać do szkoły, pracy albo na weekendową wycieczkę za miasto. Są też doskonałą przekąską imprezową. Bazą jest proste, drożdżowe ciasto, a nadzienie to szynka i ser. Na bazie przepisu można też skomponować własne nadzienie, a inspiracje podajemy na końcu.

Jak zrobić wytrawne rogaliki z szynką?

Podobne rogaliki w wersji ekspresowej można zrobić z gotowego ciasta francuskiego, jednak gorąco polecamy spróbować tej wersji z ciastem drożdżowym. Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, to przepis wymaga nieco cierpliwości, jeśli jednak dysponujesz robotem z hakiem do wyrabiania ciasta, to można powiedzieć, że zrobi się samo: twoje zadanie to tylko odmierzyć składniki.

Nadzienie to kawałki szynki i żółtego sera. Możesz wybrać dowolne, można też wykorzystać do takich rogalików resztki wędlin i sera, które zostały w lodówce (wówczas można je zetrzeć na tarce i w takiej formie kłaść na trójkąty ciasta, a potem zawijać.

Rogaliki przed pieczeniem posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem. Jeśli masz ochotę, na tym etapie można ciasto dodatkowo posypać makiem, suszonymi ziołami czy ziarenkami sezamu.

Przepis: Rogaliki z szynką i serem

Wytrawne rogaliki drożdżowe.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
24
Liczba kalorii
218 w każdej porcji

Składniki

  • 20 g świeżych drożdży
  • 4,5 szklanki mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka

na nadzienie:

  • 12 plasterków szynki
  • 12 plasterków żółtego sera

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaWymieszaj lekko ciepłe mleko z drożdżami, cukrem i kilkoma łyżkami mąki. Wymieszaj i odstaw, aby drożdże zaczęły pracować. Dodaj wodę, roztopione masło, a następni sól i stopniowo mąkę. Wyrabiaj ciasto ok. 8-10 minut i odstaw do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
  2. Robienie rogalikówWyrośnięte ciasto zagnieć lekko, podziel na trzy części. Każdą rozwałkuj na koło i podziel na 8 trójkątów (jak pizzę). Na każdym układaj pół plasterka szynki i pół plasterka sera. Zawijaj rogaliki i układaj na blasze, aby nieco podrosły.
  3. Pieczenie rogalikówRogaliki posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem. Piecz ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Rogaliki można podawać na ciepło i na zimno. Aby były ciepłe, przed podaniem można je włożyć ponownie na krótko do piekarnika.

Inne pomysły na wytrawne rogaliki

Rogaliki z tego przepisu możesz nadziewać również innymi składnikami. Mogą to być także inne sery i wędliny, np. ser pleśniowy, feta, salami czy nawet kawałki parówek. Rogaliki będą dobrze smakować także z bezmięsnymi farszami, np. ze szpinakiem czy pieczarkami.

W wersji z szynką i serem można też zrobić rogaliki, które będą w smaku nawiązywały do pizzy. Wówczas posmaruj wnętrze rogalików sosem pomidorowym lub keczupem.

Czytaj też:
Ta prosta sałatka jest pyszna i zdrowa. Sprawdzi się jako przekąska i lunch do pracy
Czytaj też:
Weź puszkę tuńczyka i zdrowe, zielone warzywa. Szybka sałatka idealna na lekką kolację

Źródło: smaki.pl