Kroję warzywa i posypuję banalnym składnikiem. Są idealne na przekąskę lub kolację

Kroję warzywa i posypuję banalnym składnikiem. Są idealne na przekąskę lub kolację

Dodano: 
Zapiekane warzywa
Zapiekane warzywa Źródło: Shutterstock / Peredniankina
Gdy moja rodzina ma ochotę na niezwykłą kolację lub przekąskę, robię im tę potrawę. Kroję tylko warzywa, posypuję prostym składnikiem i wstawiam do piekarnika.

Warzywa najzdrowsze są, gdy zjada się je bezpośrednio, surowe. Niektóre jednak wymagają obróbki termicznej, a poza tym na ciepło smakują inaczej, często po prostu lepiej. Inny powód, dla którego zapiekam warzywa, jest taki, że kolacja na ciepło smakuje o wiele lepiej od kanapek czy innych, zimnych potraw.

Jakie warzywa nadają się do zapiekania?

Do zapiekania najlepiej nadają się warzywa, które mają zwartą strukturę i dobrze znoszą wysoką temperaturę. Są to np.:

  • kalafior, brokuł, brukselka – wcześniej warto je podzielić na małe różyczki i zblanszować;
  • cukinia, bakłażan krojone w plastry;
  • papryka czerwona, żółta i zielona krojona w paski lub dużą kostkę;
  • por krojony w krążki lub cebula pokrojona w piórka;
  • marchewka i batat pokrojone w słupki albo talarki.

Jak zrobić warzywa zapiekane pod serem?

Przygotowanie warzyw zapiekanych pod serem zajmie wam dosłownie chwilę. Warzywa wystarczy tylko oczyścić i rozdrobnić, a potem posypać przyprawami, skropić oliwą i posypać startym serem. Teraz pozostaje je wstawić do piekarnika i piec w średnio nagrzanym piekarniku, aż zmiękną, a ser się roztopi i lekko zrumieni.

Przepis: Zapiekane warzywa

Warzywa zapiekane pod warstwą sera

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 2-3 czerwone papryki
  • 200 g brukselki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g startego sera, np. mozzarella

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywWarzywa umyj, oczyść. Brukselkę wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ją 2 minuty. Po tym czasie odsącz. Paprykę pokrój w krążki lub w paski, cebulę w piórka, a czosnek posiekaj.
  2. Zapiekanie warzywNaczynie żaroodporne natłuść olejem. Przełóż do niego warzywa, oprósz przyprawami, skrop olejem, posyp startym serem. Całość piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż warzywa zmiękną, a ser się zrumieni.

Jaki ser jest najlepszy do zapiekania warzyw?

Do zapiekania najlepsze są łatwo topiące się sery. Uniwersalna, bo łagodna w smaku będzie mozzarella. Można też jednak sięgnąć po łagodne sery żółte, np. goudę, edam. Jeśli zaś wolicie wyraziste smaki, wybierzcie cheddar albo ser pleśniowy. Pod koniec pieczenia albo już po wyjęciu z piekarnika, zapiekane warzywa można posypać startym parmezanem.

Czytaj też:
Do twarogu dodaję superzdrowy składnik. Te słodkie naleśniki smakują rewelacyjnie
Czytaj też:
Ten przepis na ziemniaki z boczkiem robi furorę. Kolacja gotowa, zanim się obejrzysz