Zrób tę sałatkę raz, a będziesz wracać do niej codziennie. 5 minut, a smaku nie da się zapomnieć

Zrób tę sałatkę raz, a będziesz wracać do niej codziennie. 5 minut, a smaku nie da się zapomnieć

Dodano: 
Sałatka z warzywami i szynką
Sałatka z warzywami i szynką Źródło: Shutterstock / Tserliukevich Sviatlana
Uwielbiam śniadania, które łączą szybkość przygotowania, walory zdrowotne oraz doskonały smak. Wszystkie te cechy ma sałatka z kapusty pekińskiej z pysznymi dodatkami. Zapewniam, że stanie się jedną z twoich ulubionych.

Sałatka z poniższego przepisu jest idealna na śniadanie – zapewnia uczucie sytości do kolejnego posiłku, nie wymaga długiego przygotowania i dodatkowo świetnie wpisuje się w założenia zdrowej diety. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby cieszyć się jej smakiem także o innych porach dnia.

Dlaczego warto przygotować sałatkę z pekinki z szynką?

Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Dzięki odpowiednio zbilansowanemu śniadaniu można uzupełnić niedobory energii oraz zadbać o dobre samopoczucie, które ułatwia pracę i naukę.

Sałatka z warzywami i szynką to prawdziwa bomba składników odżywczych. Lekkostrawna kapusta pekińska jest źródłem witamin A, C, K oraz żelaza, wapnia i błonnika pokarmowego. Ten ostatni wspiera trawienie i reguluje poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Kukurydza dostarcza witamin z grupy B, potasu, fosforu oraz magnezu, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania m.in. układu nerwowego. Natomiast natka pietruszki jest bogatym źródłem wspierającej odporność witaminy C. Wysokiej jakości szynka oraz jogurt naturalny to źródła białka, a oliwa z oliwek – zdrowych tłuszczów.

Jak zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej i szynki?

Dzięki poniższemu przepisowi w zaledwie kilka minut przygotowuję zdrowe, pożywne śniadanie dla całej rodziny. Wszystkie składniki mieszam z lekkim sosem, doprawiam i śniadanie mam gotowe w 5 minut. Wskazówka: zamiast sosu jogurtowego z oliwą i musztardą możesz dodać do sałatki sos czosnkowy, ziołowy lub aromatyzowaną oliwę z oliwek.

Przepis: Sałatka z kapusty pekińskiej z szynką

Pożywne danie idealne na śniadanie i lunch, który można wziąć do pracy.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
314 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 400 g szynki wędzonej
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mały pęczek natki pietruszki

Na sos:

  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKapustę pekińską podziel na pojedyncze liście, umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Kukurydzę wyłóż na sitko i odsącz z zalewy. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Szynkę pokrój w kostkę lub paseczki.
  2. Przygotowanie sosuWymieszaj jogurt z musztardą, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek oraz dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: do sosu możesz również dodać ulubione zioła np. oregano i tymianek, szczypiorek oraz przeciśnięty przez praskę lub suszony czosnek.
  3. Łączenie składnikówUmieść kapustę pekińską, kukurydzę, połowę natki pietruszki, szynkę i sos w misce. Wymieszaj składniki i ewentualnie dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Jeśli sałatkę jemy w domu, to podaję ją od razu po przygotowaniu z dodatkiem chrupiącego pieczywa lub grzanek. Porcje śniadaniowej sałatki dekoruję resztą natki pietruszki. Zabierając danie w lunchboxie do pracy, pakuję też kromkę chleba razowego lub bułkę grahamkę.

Co jeszcze można dodać do lekkiej sałatki na śniadanie?

Prostota składników i możliwość dowolnej ich zmiany sprawiają, że sałatka może być dostosowana do indywidualnych gustów. Smak składników, które uwzględniłem w podstawowym przepisie, możesz podbić, dodając np. soczystego ogórka zielonego, delikatną w smaku cukinię, chrupiącego selera naciowego, słodką paprykę czerwoną, żółtą, białą i zieloną, aromatyczną cebulkę dymkę, szalotkę, czosnkową lub pora, a także soczyste, słodkie jabłko, suszoną żurawinę, orzechy, nasiona i pestki.

Szynkę wieprzową możesz zastąpić np. wysokobiałkową szynką drobiową gotowaną lub wędzoną, kabanosami, ulubioną kiełbasą (np. chorizo) oraz gotowanym lub pieczonym kurczakiem. Dobrym dodatkiem do sałatki na śniadanie są też ugotowane na twardo jajka.

Czytaj też:
Łyżka na dwa jajka. Tyle wystarczy, by jajecznica wyszła puszysta, jak nigdy dotąd
Czytaj też:
Jogurt i dwa proste dodatki. To zdrowe śniadanie robię raz-dwa, a zachwyca smakiem