Jajecznica to proste danie, na które każdy ma jakiś swój sposób. Niektórzy smażą ją na maśle, inni na oleju, jeszcze inni dodają do niej trochę śmietanki. Ja jednak stawiam na zupełnie inne rozwiązanie. Niezbyt popularne, a bardzo skuteczne. Dzięki niemu moja jajecznica wychodzi niezwykle puszysta i lekka.
Sposoby na puszystą jajecznicę
By jajecznica wyszła puszysta, wybite do miseczki jajka warto energicznie rozkłócić widelcem lub rózgą. W ten sposób masa zostanie napowietrzona, co zostanie utrwalone w czasie smażenia. Można też przygotować jajecznicę przypominającą suflet. Wystarczy tylko oddzielić białka od żółtek i lekko je ubić. Po delikatnym wymieszaniu piany z żółtkami, całość smaży się na patelni powoli mieszając. W uzyskaniu puszystej jajecznicy pomoże też smażenie jej na niezbyt dużym ogniu. Powolne ścinanie da potrawie przyjemną aksamitność.
Jak zrobić puszystą jajecznicę bez nadmiaru kalorii?
Puszysta jajecznica jest lekka i zjada się ją z prawdziwą przyjemnością. Ja taki efekt uzyskuję bardzo prostym sposobem. Otóż do wybitych do miseczki jajek dodaję ciut wody gazowanej. Dosłownie łyżkę na każde dwa jajka. Po rozkłóceniu ich widelcem, masa robi się niezwykle puszysta. Teraz wystarczy wylać ją na gorącą patelnię z odrobiną tłuszczu i usmażyć na niedużym ogniu.
Przepis: Puszysta jajecznica
Puszysta jajecznica z dodatkiem wody gazowanej
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 180 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- 2 łyżki wody gazowanej
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy jajecznejJajka wybij do miseczki, dodaj wodę gazowaną, trochę soli i pieprzu. Składniki energicznie rozkłóć widelcem lub rózgą.
- Smażenie jajecznicyNa patelni rozgrzej lekko masło. Wlej masę jajeczną i smaż ją powoli mieszając, aż jajka się odpowiednio zetną.
Co warto dodać do lekkiej jajecznicy?
Smak lekkiej jajecznicy można podkreślić delikatnymi dodatkami. Z masą jajeczną warto podsmażyć np. liście szpinaku czy kawałki pomidora. Dobrym pomysłem jest też posypanie jajecznicy przed podaniem np. posiekanym szczypiorkiem albo listkami rukoli.
Czytaj też:
Jajecznica po francusku wprost rozpływa się w ustach. Poznaj prosty trik, który zmienia wszystkoCzytaj też:
Dosłownie dwie szczypty. Tyle wystarczy, by jajecznica nabrała niepowtarzalnego smaku