Robię ją co roku na Wielkanoc. Tej sałatce nikt się nie oprze, a goście są zachwyceni

Robię ją co roku na Wielkanoc. Tej sałatce nikt się nie oprze, a goście są zachwyceni

Dodano: 
Sałatka z kurczakiem i jajkiem
Sałatka z kurczakiem i jajkiem Źródło: Shutterstock / Lika Mostova
Ta sałatka warstwowa to mój sprawdzony wielkanocny hit – pięknie prezentuje się na stole i smakuje obłędnie. Dzięki soczystemu kurczakowi, jajkom, warzywom i odrobinie słodyczy z ananasa robi prawdziwą furorę wśród domowników i gości. Sprawdź, jak łatwo ją przygotować i zaskocz bliskich podczas świąt.

Sałatka francuska z kurczakiem to jedna z sałatek warstwowych, które cieszą się ogromną popularnością ze względu na wyjątkowy smak. W święta serwuję ją w eleganckich pucharkach, co sprawia, że zachęca do skosztowania bardzo efektownym wyglądem.

W czym przygotować sałatkę warstwową?

Sałatka warstwowa doskonale prezentuje się w dużej, przezroczystej salaterce ze szkła, ale warto nieco się wysilić i przygotować sałatkę francuską z kurczakiem i jajkiem w eleganckich pucharkach lub szklankach. Jednoporcjowe przekąski i przystawki nie tylko pięknie prezentują się na stole, ale także można je bez problemu dostosować do różnych preferencji żywieniowych rodziny i gości np. alergików, dzieci, które nie przepadają za niektórymi składnikami sałatek, a także osób stosujących dietę wegańską.

Jak zrobić sałatkę francuską z kurczakiem i jajkiem?

Sałatka francuska z kurczakiem i jajkiem nie wymaga wiele pracy i szczególnych umiejętności. Najwięcej czasu zajmuje obróbka termiczna jajek i kurczaka, jednak możesz przygotować te składniki dzień wcześniej, co ułatwi zrobienie pysznej przekąski.

Jajka do sałatki francuskiej gotuję na twardo. Polecam gotować je z zegarkiem w ręku, żeby na powierzchni żółtek nie powstała szara obwódka, która sprawia, że nie wyglądają apetycznie. Kurczaka marynuję, a następnie smażę w całości (wówczas mięso wychodzi bardziej soczyste) i kroję w kostkę. Możesz również usmażyć mięso pokrojone w kostkę oraz dodać do sałatki kurczaka gotowanego w wodzie/na parze, pieczonego lub wędzonego.

Smak jajka i kurczaka podbijają chrupiące, świeże warzywa, żółty ser i kawałki świeżego ananasa (możesz użyć również ananasa z puszki). Do sałatki francuskiej podaję sos na bazie oliwy z oliwek, oregano i czosnku, sos winegret, i sos śmietanowo majonezowy, którymi każdy z gości może polać potrawę wedle uznania, ale możesz również przełożyć warstwy sałatki majonezem, majonezem ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Przepis: Sałatka francuska z kurczakiem i jajkiem

Pyszna i elegancka sałatka idealna na wszystkie okazje.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
387 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 8 dużych jajek
  • 8 plastrów ananasa
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 200 g żółtego sera
  • sól i pieprz

Na marynatę do kurczaka:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie i marynowanie mięsaPiersi z kurczaka oczyść z błon i chrząstek, umyj oraz osusz. W misce wymieszaj oliwę z oliwek z ziołami oraz przyprawami i natrzyj mięso. Przykryj naczynie folią spożywczą, wstaw do lodówki i marynuj mięso 2-3 godziny.
  2. Smażenie mięsaObsmaż piersi z kurczaka na suchej patelni, z obu stron, na złoty kolor. Sprawdź, czy mięso nie jest surowe w środku (po nakłuciu piersi w najgrubszym miejscu nie powinien wypływać podbarwiony krwią sok). Wyłącz grzanie, przykryj patelnię pokrywką i poczekaj z krojeniem 15 minut, żeby mięso odpoczęło.
  3. Gotowanie jajekDoprowadź wodę do wrzenia, dodaj 1 łyżeczkę soli i za pomocą łyżki włóż jajka do wrzątku. Gotuj na małym ogniu 8 minut, a następnie odcedź i przelej zimną wodą.
  4. KrojeniePiersi z kurczaka pokrój w małą kostkę. Jajka pokrój w kostkę, rozgnieć widelcem lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Oprósz rozdrobnione jajka solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i wymieszaj. Marchewkę obierz, przekrój na pół i zetrzyj na tarce o małych oczkach, żeby powstały długie, cieniutkie paseczki. Paprykę pokrój w cieniutkie paseczki. Ananasa pokrój w kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  5. WykonanieNa dnie pucharków ułóż warstwę ananasa, następnie dodaj warstwę jajek na twardo, warstwę kurczaka oraz warstwę z marchewki i papryki. Przykryj składniki żółtym serem i udekoruj kawałkami ananasa.

Gotową sałatkę wstaw na 20 minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły

Czytaj też:
Tę sałatkę robię w 15 minut i zabieram do pracy, zawsze znika do ostatniego kęsa
Czytaj też:
Te pieczarki są idealne na świąteczny stół. Prosta przekąska zachwyca smakiem i wyglądem