Tradycyjny kotlet Cordon bleu, inaczej kotlet szwajcarski, to przepyszne danie. Żeby móc delektować się jego smakiem, trzeba przygotować się na niemały wydatek oraz znaleźć sklep, w którym sprzedają chudą cielęcinę na sznycle, co wcale nie jest proste, zwłaszcza w małych miastach. Alternatywnym rozwiązaniem jest przygotowanie Cordon bleu po amerykańsku, czyli z piersi kurczaka.
Pierś z kurczaka nadziewana serem i boczkiem – jak zrobić ten mięsny specjał?
Tradycyjny Cordon bleu nadziewany jest szynką i serem szwajcarskim. Zamieniłem szynkę na chudy boczek gotowany, który sprawia, że mięso wychodzi delikatne, soczyste i zyskuje dodatkową ochronę przed nadmiernym wysychaniem w czasie smażenia (opcjonalnie pieczenia). Pierś z kurczaka nadziewaną serem i boczkiem smażę w delikatnej panierce z domowej bułki tartej (w bułce tartej ze sklepu często znajdują się resztki słodkich i półsłodkich bułek, co zwiększa jej kaloryczność oraz sprawia, że panierka łatwo się przypala). Panierka nie powinna być bardzo gruba – wystarczy delikatnie oprószyć mięso mąką pszenną, obtoczyć w roztrzepanym jajku i oprószyć bułką tartą.
Wskazówka: panierkę z bułki tartej możesz zastąpić rozdrobnionymi płatkami owsianymi lub kukurydzianymi. Możesz też całkiem zrezygnować z dodawania panierki, ale wówczas warto spiąć brzegi wypełnionego farszem mięsa wykałaczkami lub przygotować małe roladki i obwiązać je sznurkiem kuchennym.
Pierś z kurczaka z serem i boczkiem smażę na klarowanym maśle, które sprawia, że mięso zyskuje orzechowy aromat. Dobrze do smażenia nada się również olej roślinny np. rzepakowy i oliwa z oliwek. Na patelnię dodaję nieco więcej tłuszczu niż podczas smażenia innych kotletów (możesz również usmażyć kotlety à la Cordon bleu na głębokim tłuszczu oraz we frytkownicy beztłuszczowej).
Przepis: Pierś z kurczaka nadziewana serem i boczkiem
Obłędnie smaczne i soczyste mięso na obiad na co dzień i od święta.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 762 w każdej porcji
Składniki
- 4 piersi z kurczaka
- 4 duże plastry żółtego sera szwajcarskiego
- 4 duże plastry boczku gotowanego
- sól i pieprz
Na panierkę:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 duże jajko
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki klarowanego masła
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMięso umyj, osusz i natnij wzdłuż, tworząc kieszonkę. Możesz też przeciąć filet niemal do końca, tworząc duży płat mięsa. Boczek pozbaw skóry i chrząstek.
- Nadziewanie mięsaOprósz piersi z kurczaka solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. W kieszonce lub na połowie płata mięsa ułóż boczek oraz żółty ser.
- Panierowanie i smażenieObtocz piersi kurczaka w mące pszennej, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor - po 5-7 minut z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości mięsa.
Pierś z kurczaka nadziewaną serem i boczkiem podaję na ciepło z różnymi dodatkami np. ziemniakami lub kaszą i bukietem surówek.
Czytaj też:
Przepis na najlepszy zakwas na żurek mam od znajomego kucharza. Jest idealny na WielkanocCzytaj też:
To najlepsze ziemniaki z patelni, jakie jadłam. Dwa składniki dodają im smaku i aromatu