Dwa proste dodatki doskonale balansują smak śledzia. Trudno o lepszą i zdrowszą przekąskę

Dwa proste dodatki doskonale balansują smak śledzia. Trudno o lepszą i zdrowszą przekąskę

Dodano: 
Śledź z jabłkiem
Śledź z jabłkiem Źródło: Shutterstock / gkrphoto
Śledź to jedna z najpopularniejszych ryb w naszych sklepach. Zwykle można go kupić w postaci solonej, która doskonale sprawdza się w sałatkach i przekąskach. Dziś pomysł na jedną z nich – bardzo prostą i niezwykle smaczną.

Śledź jest popularny, a przy okazji bardzo zdrowy. Solony ma tę zaletę, że jest trwały i dostępny niemal w każdym sklepie. Idealnie nadaje się do spożycia na zimno, np. w postaci przekąski czy sałatki. Dobrze komponuje się z wieloma dodatkami, więc za każdym razem można go przygotować nieco inaczej.

Moczenie solonych śledzi

Przed dodaniem do potrawy solone śledzie trzeba dobrze wymoczyć. To dlatego, że zawierają dużo soli, która była użyta do ich utrwalenia. Zwykle moczy się je w zimnej wodzie przez godzinę, a nawet kilka godzin. Wszystko zależy od tego, jaką słoność ryby chcemy uzyskać. By przyspieszyć proces odsalania śledzia, wodę można zmieniać 2-3 razy w czasie moczenia. Jeszcze lepsze efekty uzyska się, gdy śledź będzie moczony w mleku. Mleko szybciej wyciąga sól ze śledzi i sprawia, że mięso ryb nabiera aksamitnego, delikatnego smaku.

Jak zrobić śledzie z jabłkiem i cebulą?

Jabłko i cebula to dodatki wprost stworzone do połączenia z solonym śledziem. To dlatego, że doskonale balansują jego smak. Cebula dodaje filetom przyjemnej ostrości, a jabłko łagodzi zarówno smak słony, jak i ostry. Gdy połączymy ze sobą te trzy składniki otrzymamy pyszną, prostą sałatkę, którą można też podać na przekąskę.

Przepis: Śledź na przekąskę

Sałatka z solonych śledzi, jabłka i cebuli

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
245 w każdej porcji

Składniki

  • 6 solonych filetów śledziowych
  • 1 słodkie jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • natka pietruszki
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie śledziŚledzie opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na co najmniej godzinę, by usunąć z nich nadmiar soli. Filety osącz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na kawałki.
  2. Krojenie dodatkówJabłko obierz, usuń gniazdo nasienne, pokrój w sporą kostkę, skrop sokiem z cytryny. Cebulę obierz, pokrój w kostkę lub w półkrążki. Natkę opłucz, osusz, posiekaj.
  3. Łączenie składnikówPokrojone śledzie wymieszaj z jabłkiem, cebulą, natką i majonezem. Sałatkę dopraw do smaku pieprzem.

Te dodatki też pasują do śledzi

Solone śledzie można zestawić też z innymi dodatkami. Mogą to być np. gotowane ziemniaki, buraki, rodzynki, ogórki kiszone czy konserwowe, a także koperek oraz kapary. Smaku śledziowej sałatce dodadzą takie składniki jak: majonez, musztarda, ocet winny lub jabłkowy, a także wino.

Czytaj też:
Śledź jakiego nie znasz. Prosty dodatek zmienia go w hit każdej imprezy
Czytaj też:
Efektowna, wytrawna przekąska z ciasta francuskiego. Robię ją ekspresowo z trzech składników