Czekoladowe salami to ulubiony deser mojej rodziny. Rozpływa się w ustach i chrupie

Czekoladowe salami to ulubiony deser mojej rodziny. Rozpływa się w ustach i chrupie

Dodano: 
Blok czekoladowy
Blok czekoladowy Źródło: Shutterstock / Happy_food_photo
Oto deser, o który najczęściej prosi moja rodzina. Jest słodki, ale nie za słodki. Kremowy, a przy okazji chrupiący. Robię go z czekolady i kilku prostych dodatków. Nie trzeba go piec, a wystarczy tylko dobrze schłodzić.

Jeśli lubicie blok czekoladowy, będziecie zachwyceni tym słodkim salami. Robi się je bardzo podobnie, tyle, że do salami dodaje się dużo chrupiących dodatków i całość formuje się w walec. Po pokrojeniu deser wygląda niczym salami – w ciemnej masie widać wiele małych, jasnych punkcików. To kawałki herbatników i orzechów.

Z czego robi się czekoladowe salami?

Do przygotowania czekoladowego salami potrzebna jest czekolada. Najlepiej sprawdzi się tu czekolada gorzka lub deserowa, bo można dosłodzić deser do smaku. Potrzebne też będą masło i cukier oraz spora ilość herbatników. Można też dorzucić posiekane orzechy, owoce suszone i kandyzowane.

Jak zrobić czekoladowe salami?

Przygotowanie czekoladowego salami jest banalnie proste. Herbatniki należy pokruszyć na większe kawałki, zaś czekoladę rozpuścić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Otrzymaną masę zawija się w folię spożywczą, nadając jej kształt salami. Po schłodzeniu deser należy odwinąć z folii, obtoczyć w cukrze pudrze i podawać krojony w grubsze plastry.

Przepis: Czekoladowe salami

Ciasto bez pieczenia z czekolady i herbatników

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
195 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g herbatników
  • 100 g orzechów np. włoskich
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówHerbatniki umieść w materiałowym lub foliowym woreczku. Rozkrusz je na nieduże kawałki przy pomocy np. wałka do ciasta. Orzechy posiekaj. Czekoladę i łyżkę masła rozpuść na parze, przestudź.
  2. Mieszanie masyMasło rozmiękcz, utrzyj z cukrem, wymieszaj z roztopioną czekoladą. Dodaj pokruszone ciastka i posiekane orzechy, wymieszaj.
  3. Formowanie salamiOtrzymaną masę przełóż na kawałek papieru do pieczenia. Uformuj z niego roladę, oba końce obwiąż np. bawełnianym sznurkiem. Roladę wstaw na kilka godzin do lodówki. Gdy stężeje, odwiń ją z papieru i obtocz w cukrze pudrze.

Inna wersja słodkiego salami

Jeśli chcecie zaoszczędzić nieco na składnikach, możecie zrezygnować z dodatku czekolady do tego deseru. Zastąpicie ją masą taką, jak na blok czekoladowy. Robi się ją z masła, cukru, kakao i mleka w proszku. Masło trzeba podgrzać z cukrem do rozpuszczenia i połączenia, a potem wymieszać je z kakao i mlekiem w proszku. Po wymieszaniu z pokruszonymi ciastkami całość będzie wyglądała identycznie, jak wyrób z dodatkiem czekolady.

Czytaj też:
Te szybkie ciasteczka orkiszowe mogę jeść przez cały rok. Są kruche i całkiem zdrowe
Czytaj też:
To najlepsze ciasto czekoladowe na weekend. Każdy kto spróbuje, prosi o przepis