Sałatki ziemniaczane są sycące i sprawdzają się przy wielu okazjach. Nasza propozycja to sałatka z dodatkiem gotowanych jajek, czerwonej cebuli oraz czarnych oliwek, które idealnie się w tym zestawie komponują. Dopełnieniem całości jest prosty sos winegret z dodatkiem musztardy.
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z jajkami i oliwkami?
Do tego typu sałatek najlepiej wykorzystać ziemniaki sałatkowe (ziemniaki typu A). Są mniej mączyste i nie rozpadają się podczas gotowania, a w sałatce zachowują ładny kształt. Oczywiście możesz wykorzystać też gotowane ziemniaki, które zostały z obiadu. Jeśli nie jest to odmiana sałatkowa, nie ma problemu. Wówczas danie może jedynie nie trzymać idealnej konsystencji.
W sałatce oprócz ziemniaków lądują gotowane jajka, czerwona cebula i czarne oliwki (najlepiej bez pestek, aby sałatkę wygodnie się jadło). Sekretem jest sos z dodatkiem musztardy, najlepiej francuskiej, takiej z całymi ziarenkami gorczycy, która będzie tu dodatkową ozdobą gotowej sałatki. Do sosu możesz wykorzystać dowolną musztardę, pamiętając, że to ona nada smak całemu dressingowi. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, wybierz musztardę pikantną.
Przepis: Sałatka ziemniaczana z jajkiem i oliwkami
Pomysł na sycącą sałatkę z gotowanych ziemniaków.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 362 w każdej porcji
Składniki
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 czerwona cebula
- 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
na dressing:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówZiemniaki, jajka i cebulę pokrój. Wymieszaj składniki na dressing.
- Robienie sałatkiDo miski przełóż wszystkie składniki na sałatkę. Dodaj dressing i wymieszaj.
Gotową sałatkę możesz dodatkowo udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Jak podawać sałatkę ziemniaczaną?
Sałatka ziemniaczana z naszego przepisu jest świetną propozycją na sycącą kolację, ale nie tylko. To sałatka, którą możesz spakować jako przekąskę do pracy, ale też zaserwować gościom na przyjęciu. Idealnie sprawdzi się też jako sałatka na grilla, ponieważ można ją serwować jako dodatek do gorących mięs, np. karkówki z rusztu czy pieczonego kurczaka.
Czytaj też:
Ta sałatka rodem z Turcji podbiła moje serce. Genialne połączenie smaków zrobisz w 10 minutCzytaj też:
To najlepsza sałatka ziemniaczana, jaką robię. Podziękujesz za ten prosty przepis