Jeśli macie dylemat, co podać na kolację czy obiad, oto propozycja, która sprawdzi się niemal zawsze. To zapiekanka, której podstawą są ziemniaki i kiełbasa. Dorzucam też do nich trzy proste dodatki, które świetnie podkręcają smak potrawy. To pyszne danie można podać na obiad lub pożywną kolację. Nie ma przy nim dużo pracy, a wszystkim smakuje.
Jak przygotować ziemniaki do zapiekanki?
Muszę przyznać, że zapiekankę ziemniaczaną przyrządzam zwykle wtedy, gdy z obiadu zostanie mi trochę gotowanych ziemniaków. Wzbogacam je tylko kilkoma składnikami i wstawiam do piekarnika. Jeśli jednak nie macie gotowanych ziemniaków, możecie je przygotować specjalnie z myślą o zapiekance. Nie gotujcie ich zbyt długo, tylko tyle, by zaczęły mięknąć. Potem i tak „dojdą” w czasie pieczenia.
Oczywiście możecie też wstawić do piekarnika surowe, pokrojone ziemniaki. Piecze się je jednak dłużej niż gotuje, dlatego trzeba się uzbroić w cierpliwość, czekając na danie. I co ważne, dopiero gdy bulwy zaczną mięknąć, należy dołożyć pozostałe składniki. Inaczej dodatki mogłyby się zbyt mocno wysuszyć.
Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków, kiełbasy i warzyw?
Przygotowanie zapiekanki z ziemniaków, kiełbasy i warzyw to banalna sprawa. Zwłaszcza jeśli ma się już ugotowane ziemniaki. Wtedy wystarczy dodać do nich pokrojoną paprykę, bakłażan i cebulę, a na wierzchu ułożyć ponacinane kiełbaski. Pod wpływem temperatury pieczenia zacznie z nich wypływać tłuszcz, który doskonale nawilży zapiekankę i doda jej smaku.
Przepis: Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy
Pełne smaku ziemniaki zapiekane z kawałkami warzyw i kiełbasy
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 375 w każdej porcji
Składniki
- 5-6 ugotowanych ziemniaków
- 1 nieduży bakłażan
- 1 duża, czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- ok. 300 g kiełbasek frankfurterek lub cienkiej kiełbasy
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki oleju
- natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania
- Krojenie składnikówUgotowane ziemniaki pokrój na kawałki, np. w dużą kostkę lub w łódeczki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Bakłażan umyj, przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w grubsze plasterki. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski.
- Doprawianie składnikówPrzygotowane warzywa umieść w misce. Oprósz je ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą, wymieszaj z olejem, przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż ponacinane kawałki kiełbaski.
- Pieczenie zapiekankiNaczynie z warzywami i kiełbasą przykryj i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza. Całość piecz ok. 25 minut. Potem podnieś temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piecz jeszcze ok. 5 minut, by wierzch zapiekanki się zrumienił. Przed podaniem potrawę posyp posiekaną natką pietruszki.
Czym warto dosmaczyć zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy?
Zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy warto doprawić czosnkiem. Warzywo to doskonale komponuje się z tymi dwoma składnikami, a także z dodawanymi warzywami. Dzięki czosnkowi zapiekanka zyskuje doskonały aromat i smak. Przed podaniem warto ją posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. One również świetnie harmonizują ze wszystkimi składnikami.
Czytaj też:
Uwielbiane warzywo zalewam kremowym sosem i posypuję boczkiem. Tej zapiekance trudno się oprzećCzytaj też:
Z poweekendowych resztek przyrządzam obiad, jak marzenie. Ta zapiekanka to hit w moim domu