Nasączam biszkopt tajemniczym płynem i polewam karmelem. Ciasto rozpływa się w ustach i zaskakuje smakiem

Nasączam biszkopt tajemniczym płynem i polewam karmelem. Ciasto rozpływa się w ustach i zaskakuje smakiem

Dodano: 
Ciasto tres leches
Ciasto tres leches Źródło: Shutterstock / Enez Selvi
Genialny wilgotny biszkopt z karmelem przygotujesz z kilku składników i na pewno nie oprzesz się kolejnej porcji, bo smakuje fenomenalnie. Tym przepisem zaskoczysz wszystkich.

Mój biszkopt mleczno-karmelowy to pyszna wariacja ciasta tres leches, czyli „trzy mleka”. Ten obłędnie słodki deser stanowi kwintesencję meksykańskiej sztuki cukierniczej oraz jest doskonałym przykładem na to, że w domu można przygotować ciasto jak z cukierni. Nazwa pochodzi od trzech rodzajów mleka, którymi nasączane jest ciasto biszkoptowe. Nietypowy poncz sprawia, że biszkopt jest bardzo wilgotny, ma intensywny smak i rozpływa się w ustach. Moją wersję można nazwać cuatro leches, czyli „cztery mleka”, ponieważ dodatkowo zawiera karmel (z hiszp. dulce de leche).

Jak zrobić biszkopt mleczno-karmelowy?

Ciasto biszkoptowe przygotowuję z jajek, mąki pszennej tortowej, drobnego cukru, ekstraktu waniliowego i odrobiny masła. Żeby ciasto ładnie wyrosło, ogrzewam jajka do temperatury pokojowej. Pozostałe składniki też nie mogą być zimne. Dodatek masła sprawia, że biszkopt ma lepszy smak, wychodzi bardziej wilgotny i nie opada po upieczeniu. Gotowe ciasto nie powinno zostać od razu wyjęte z piekarnika, bo nagła różnica temperatur sprawi, że środek mocno opadnie. Zostawiam go na 20 minut w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami, a następnie wyjmuję z formy i studzę na kratce.

Do nasączenia biszkoptu używam mleka skondensowanego słodzonego i niesłodzonego oraz śmietanki kremówki. Żeby ciasto równomiernie wchłonęło płyn, wkładam je do formy, w której się piekło, nakłuwam co 10 cm drewnianym patyczkiem, a następnie polewam mlecznym ponczem. Tak przygotowany biszkopt przykrywam folią i wstawiam do lodówki na całą noc, ale wystarczy, że ciasto będzie się chłodziło 4-5 godzin.

Dopełnieniem mlecznego ciasta biszkoptowego jest słodka polewa z karmelu oraz niewielkiej ilości mleka skondensowanego. Wykładam letni karmel na ciasto, polewam cienką stróżką mleka skondensowanego, robiąc pasy, a następnie mieszam obie masy za pomocą drewnianego patyczka.

Przepis: Biszkopt mleczno-karmelowy

Ciasto zachwyca prostotą przygotowania i wybornym smakiem.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
368 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto biszkoptowe:

  • 6 średnich jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka roztopionego klarowanego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na poncz:

  • 150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 150 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%

Na polewę karmelową:

  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciasta biszkoptowegoMąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski. Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy z jajek dodaj ekstrakt waniliowy i roztopione masło klarowane (ostudzone) wymieszaj mikserem na niskich obrotach, a następnie dodaj suche składniki i wmieszaj je w masę jajeczną szpatułką.
  2. PieczenieWlej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm lub kwadratowej formy o wymiarach 24 x 24 cm. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz 30-40 minut – do suchego patyczka.
  3. Przygotowanie mlecznego ponczuWymieszaj mleko skondensowane słodzone i niesłodzone ze śmietanką kremówką. Wskazówka: do ponczu możesz dodać odrobinę miodu, a także ekstrakt waniliowy lub aromat śmietankowy.
  4. NasączaniePonakłuwaj ciasto patyczkiem i polewaj ponczem, aż wchłonie cały płyn. Przykryj formę i wstaw do lodówki.
  5. Przygotowanie karmeluW rondelku z grubym dnem wymieszaj cukier z wodą. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Gdy masa będzie jednolita, ustaw minimalną moc palnika i poczekaj, żeby cukier się skarmelizował. Polewa powinna być klarowna i mieć bursztynowy kolor.
  6. DekorowanieWyłóż przestygnięty karmel na wierzch ciasta i polej podgrzanym mlekiem skondensowanym. Zrób wzorki drewnianym patyczkiem. Wskazówka: możesz również dodać nieco mleka skondensowanego do karmelu i wymieszać – wówczas polewa będzie miała aksamitną konsystencję.

Biszkopt mleczno-karmelowy podaję lekko schłodzony. Doskonale smakuje z kawą, herbatą, kakao oraz mlekiem.

Czytaj też:
Kruche ciasto i dwie pyszne warstwy. Zrób prosty deser, który smakuje jak milion dolarów i zawsze się udaje
Czytaj też:
Najlepsze ciasto bez pieczenia robię 15 minut z 3 składników. Cała rodzina za nim szaleje